S&P 500 ^GSPC 5,103.11 +1.08%
Alphabet GOOG $173.78 +10.02%
Nvidia NVDA $870.27 +5.32%
Amazon AMZN $179.58 +3.40%
Microsoft MSFT $408.29 +2.32%
Tesla TSLA $171.52 +0.79%
Meta META $438.14 -0.73%
Apple AAPL $170.14 +0.15%

Tahle firma je od IPO 70 % v mínusu...Že by konečně výhodná koupě? 🤔

Společnost The Metals Company $TMC-1.8% má za sebou opravdu těžký měsíc. Od 16. září, kdy akcie $TMC-1.8% uzavřely na hodnotě 12,39 dolarů, tedy pouhých šest dní po vstupu na burzu, klesly o 70 % 😅. Společnost vstoupila na burzu jako výsledek účelové akviziční společnosti (SPAC). Mnoho těchto akcií se dostalo do nemilosti investorů. Možná však nastal čas, aby investoři, kteří jsou tolerantní k riziku, zvážili možnost zaujmout pozici v akciích této společnosti. Podívejme se společně proč...

 

  

Než však takový krok učiníte, je důležité pochopit, o co jde. Právě teď se zdá, že existuje několik různých katalyzátorů, které ovlivňují akcie $TMC-1.8%. Prvním z nich je, jak jsem již zmínil, že akcie SPAC upadly u mnoha investorů v nemilost. 

 

Společnost The Metals Company vznikla sloučením společnosti DeepGreen Metals se společností Sustainable Opportunities Acquisition Corporation (SOAC). V roce 2020 byly akcie SPAC mezi drobnými investory velmi v módě, jestli si pamatujete. 

 

Nálada se však změnila na medvědí, protože investoři si uvědomili, že mnohé z těchto společností jsou několik let vzdáleny od příjmů, natož aby byly ziskovými podniky. To však plně nevysvětluje pokles akcií $TMC-1.8%. Koneckonců, na rozdíl od mnoha jiných akcií SPAC byl odraz společnosti The Metals Company po fúzi nevýrazný.

 


Dalším problémem by mohl být ekologický problém. Konkrétně jde zpochybnět hlubinnou těžbu společnosti kvůli jejímu dopadu na životní prostředí. Společnost The Metals Company se snaží těžit kovy z mořského dna, které lze využít při vývoji baterií pro elektromobily. 

 

Není ironií, že společnost, jejímž dlouhodobým cílem je pomáhat životnímu prostředí, je kritizována, protože životnímu prostředí škodí 😅. Společnost od té doby zahájila pilotní demonstrace, které pomáhají ukázat, že procesy společnosti nevyžadují žádné vrtání ani trhací práce. 

 

Zdůrazňují také, že společnost sbírá prvky, jako je antimon a rtuť, které jsou považovány za málo nebezpečné. K dnešnímu dni to však příliš nepřispělo k růstu ceny akcií $TMC-1.8%. Zdá se však, že tempo poklesu se zpomaluje.  

 

Ve zprávách z nesprávných důvodů 

Pravděpodobně nejzávažnějším katalyzátorem propadu akcií $TMC-1.8% je vyšetřování společnosti kvůli údajnému podvodu s cennými papíry a/nebo jiným nezákonným obchodním praktikám. 

 

Deník Wall Street Journal uvedl, že obvinění proti společnosti zahrnují "přeplácení licencí potenciálním nezveřejněným zasvěceným osobám... uměle nadsazené náklady na průzkum... potenciálně nepoužitelné licence, za které $TMC-1.8% zaplatila 43 milionů dolarů v hotovosti a akciích; a ... historii spojování se špatnými subjekty".

 

Žaloba je teprve v počátcích. Obecně se tyto situace časem vyřeší samy. Otázkou pro investory je, kdy nastane ten správný čas. Nechcete přece chytit padající nůž. Na druhou stranu, akcie $TMC-1.8% se již pohybují v rozmezí penny akcií, možná dokonce nacházejí dno...  

 

Co může být o něco znepokojivější, najdete na straně 7 prezentace společnosti pro investory. Společnost uvádí, že neobdržela dvě třetiny z 330,3 milionu dolarů v rámci financování PIPE z fúze. To sice není nic neobvyklého, ale formulace v prezentaci je dostatečně zlověstná:

 

SOAC a TMC hodlají i nadále usilovat o vymáhání finančních závazků dvou nesplácejících investorů podle smluv o úpisu. O společnosti The Metals Company píšu poprvé a jakkoli je postup společnosti zajímavý, existuje dost červených vlajek, které odradí i rizikově tolerantní investory. 

 

Společnost je nejméně dva roky vzdálena od komerční výroby a do té doby bude potřebovat další finanční prostředky. Pokud však akcie našly své dno, pak může být riziko poklesu zanedbatelné.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ne...furt nanic koupě 😆

No jako zajímavý obchodní model, ale valuace naprosto špatně

Konečně rozumná sleva 😂😂

Analýzy na Buliosu jsou top 👌