S&P 500 ^GSPC 5,103.02 +1.08%
Alphabet GOOG $172.40 +9.15%
Nvidia NVDA $874.16 +5.79%
Amazon AMZN $179.11 +3.13%
Microsoft MSFT $408.30 +2.32%
Tesla TSLA $167.93 -1.32%
Meta META $440.05 -0.30%
Apple AAPL $169.58 -0.18%

Apple Pay Later môže zničiť tieto 2 globálne známe rastové spoločnosti

Najväčšia svetová spoločnosť oficiálne vstupuje do biznisu „kúpte teraz, zaplaťte neskôr“. Aj keď je spoločnosť známa hlavne vďaka svojim globálne známym produktom, segment služieb bol však jeho najväčším zdrojom rastu za posledných pár rokov a po tom, čo si zabezpečil oporu v zábavnom priemysle svojimi platformami na streamovanie hudby a videa, obrátili časť svojej pozornosti na vytvorenie ekosystému digitálnych platieb.

Apple prichádza s novou službou, ktorá môže zamiešať karty.

Apple $AAPL-0.2%Pay používa viac ako 500 miliónov ľudí na celom svete a na konferencii Worldwide Developers Conference začiatkom tohto týždňa spoločnosť odhalila nový prírastok do ekosystému: Apple Pay Later. Spoločnosť prijala koncept pôžičiek založených na splátkach známy ako „kúpte teraz, zaplaťte neskôr“ (BNPL) od polovice roku 2021.

Vzhľadom na to, že Apple žije vo vreckách viac ako 1,2 miliardy ľudí prostredníctvom svojho iPhonu, má spoločnosť reálnu šancu narušiť pokrok súčasných lídrov BNPL, akými sú Affirm $AFRM+4.9% a Block $SQ+2.2%.

BNPL otriasa svetom

Kúpte teraz, plaťte neskôr je najrýchlejšie rastúci segment v odvetví globálnych platieb s hodnotou 10 biliónov dolárov. Je populárny medzi mladými, technicky zdatnými spotrebiteľmi, pretože je nenáročný na dotyk a je úplne digitálny a v mnohých prípadoch ide o formu požičiavania, ktorá je pre nich lacnejšia ako tradičné formy nezabezpečených úverov, ako sú kreditné karty

Napríklad Apple Pay Later bude spotrebiteľom účtovať nulový úrok a žiadne poplatky, keď ho použijú na nákup. Kupujúci zaplatia to, čo dlhujú, v štyroch rovnakých splátkach počas šiestich týždňov. Zdá sa, že tieto podmienky sú zatiaľ opravené. Je to podobný model, aký používa Afterpay, ktorý bol v súčasnosti najväčším poskytovateľom na svete s platbou neskôr, než ho Block získal v roku 2021 za 29 miliárd dolárov

Na druhej strane Affirm ponúka flexibilnejšie podmienky. Klienti môžu svoje úvery splácať v štyroch rovnakých bezúročných splátkach v dvojtýždňových intervaloch alebo si môžu zvoliť podmienky až na 36 mesiacov s ročnou úrokovou sadzbou od 0 % do 30 % v závislosti od ich bonity. Affirm tiež poskytuje pôžičky až do 17 500 USD, zatiaľ čo Afterpay sa viac zameriava na nákupy malých spotrebiteľov s úverovým limitom 2 000 USD.

Kde Apple Pay Later skutočne zažiari, je jeho pokrytie. Schopnosť používať službu všade, kde je akceptovaná služba Apple Pay, by mohla byť kľúčovým rozdielom pre novú službu. Affirm a Afterpay sa historicky spoliehali na priamu integráciu s online obchodmi svojich obchodných partnerov. Obaja nedávno predstavili digitálne karty v aplikácii, ktoré umožňujú využívať ich služby BNPL na viacerých miestach. Ale v prípade Afterpay sú zákazníci stále obmedzení na vybrané podniky, pretože platforma účtuje obchodníkom poplatok, čo je spôsob, akým môže zákazníkom ponúkať pôžičky s nulovým úrokom.

Rastúci model

Keď Afterpay kúpil Block, Affirm prevzal plášť najväčšieho samostatného verejne kótovaného poskytovateľa BNPL na celom svete. Tento titul si zaslúži vďaka kľúčovým integráciám s platformou elektronického obchodu Shopify a svetovým lídrom v oblasti elektronického obchodu Amazon. Affirm je teraz platobnou možnosťou pri pokladniach 207 000 internetových obchodov, ktoré za posledných 12 mesiacov financujú objem platieb vo výške viac ako 13,5 miliardy dolárov a vyššie uvedené obchody len pribúdajú.

Riešenie tohto odvetvia zo strany obchodníkov je však časovo aj nákladovo náročné. Z pohľadu zákazníka, ktorý používa Apple Pay, ak by nakupoval cez Amazon, je otázkou, či by radšej vyskúšali službu Affirm BNPL, než by použili Apple Pay Later, ktorý už bude vložený do ich zariadenia. Mohol by sa vstup Applu do vesmíru ukázať ako prekážka pre Affirm a Afterpay získavanie nových zákazníkov odtiaľto a efektívne obchádzanie ich trhových obchodov s obchodníkmi? Je to určite pravdepodobné. 

Napríklad Affirm má momentálne 12,7 milióna používateľov. Služba Afterpay, ktorá je teraz integrovaná s ekosystémom Block's Cash App, je dostupná pre viac ako 44 miliónov aktívnych používateľov. Obidve čísla sú kvapkou v porovnaní s 500 miliónmi používateľov Apple Pay, ktorí by už boli prakticky oprávnení požiadať o Apple Pay neskôr

Problémy tohto konceptu v prospech Apple

Nešťastným znakom konceptu „kúpte teraz, zaplaťte neskôr“ je, že jeho poskytovatelia zatiaľ neustále strácajú peniaze. Počas prvých deviatich mesiacov fiškálneho roku 2023 (ktorý sa končí 30. júna) stratila spoločnosť Affirm 520 miliónov dolárov na príjmoch 985 miliónov dolárov. A pred získaním bol Afterpay tiež neustále v červených číslach. 

S rastom úrokových sadzieb sa budú postupne zvyšovať náklady na financovanie týchto krátkodobých pôžičiek, ako aj podiel spotrebiteľov, ktorí ich nesplácajú, čo by mohlo viesť k ešte výraznejším stratám. Keďže spoločnosti BNPL sa spoliehajú na relatívne malé poplatky alebo úrokové platby (v prípade Affirm), budú musieť vytvoriť rozsah, kým ich obchodné modely budú môcť priniesť zisk. 

Apple môže mať aj tu výhodu. Po prvé, môže zaznamenať vyššiu mieru splácania ako jeho konkurenti, pretože jeho služba je viazaná na smartfóny zákazníkov. Po druhé, vzhľadom na svoju súvahu s 51 miliardami dolárov v hotovosti, ekvivalentmi a obchodovateľnými cennými papiermi by teoreticky mohol sám financovať mnohé pôžičky Apple Pay Later, čím by sa eliminovala potreba financovania a náklady, ktoré s tým súvisia. Jedno je však isté. Existujúci hráči kúpte teraz, plaťte neskôr nebudú mať pokoj, keď na ich územie vstúpi najväčšia svetová spoločnosť. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

v $SQ+2.2% niečo mám, ale toto naozaj vypadá zle pre nich

mne sa tiež dosť pozdávali ale toto mi ukazuje jasnu dominanciu v prospech $AAPL-0.2%

aj keď nie som zastancom, že pár firiem bude ovládať pol globálneho trhu, ale asi to tak vypadá :O :D

toto je podľa mna čistý dôkaz toho, že takáto veĺka firma sa môže pustiť do xy projektov a takmer vo všetkých bude dominovať

a zrazu dokáže predbehnut firmy, ktoré maju core business zameraný presne na to :D :D

a asi nie len predbehnúť s tým množstvom Iphonov aj jasne dominovať...strašné veľké možnosti si otvorili :)

Ne taková velká firma - velká nemůže (viz FB a jejich krypto). Ale konkrétně $AAPL-0.2% , protože ten když do něčeho vleze, tak to není jen tak a nenechá kámen na kameni.

Presne o tom som pisal že keď vstupi taká veľká firma do niečoho tak hneď je veľký hráč