S&P 500 ^GSPC 5,106.94 -0.18%
Tesla TSLA $189.95 -2.11%
Alphabet GOOG $169.43 +0.91%
Amazon AMZN $181.72 +0.42%
Meta META $434.31 +0.39%
Microsoft MSFT $400.82 -0.36%
Nvidia NVDA $880.20 +0.30%
Apple AAPL $173.50 +0.00%

Hulu táhne Disney ke dnu jako kotva: Měli by investoři začít opouštět potápějící se loď?

Streamovací služby a balíčky Disney jsou známé po celém světě. Konkrétně by nás také mělo zajímat to, že služně zaváří Netflixu, který byl ještě nedávno jasným králem tohoto segmentu. Ani u Disney ale není vše tak růžové. Konkrétně jeden segment je velkou skvrnou na jejich čistém štítě. A nejde o žádný podřadný problém. Tohle by mohlo stáhnout ke dnu celou společnost! Mají se investoři začít obávat?

Disney už dávno není jen o pohádkách a animovaných seriálech

Prohlubující se provozní ztráty v segmentu přímého prodeje společnosti Disney vyvolávají varovné signály. Od chvíle, kdy Netflix $NFLX-0.2% vykázal nižší počet předplatitelů než v předchozím čtvrtletí, jsou pod drobnohledem i další akcie streamovacích společností. Nejsou to však jen čísla předplatitelů, která jsou zpochybňována. Jde také o dlouhodobou ziskovost streamovacího modelu. Je tahle kategorie už za zenitem?

Segment společnosti Walt Disney $DIS-0.3%  Direct-to-Consumer (DTC) - který zahrnuje Disney+, ESPN+ a Hulu - vykázal v první polovině fiskálního roku 2022 provozní ztrátu 1,48 miliardy dolarů, a to navzdory lepšímu než očekávanému růstu počtu předplatitelů.

Ačkoli je Disney+ tváří DTC segmentu společnosti, ve skutečnosti to byla právě služba Hulu, která se podílela na většině provozních nákladů. Společnost Disney vlastní 67% podíl ve společnosti Hulu, druhou třetinu vlastní Comcast. Pojďme se do segmentu DTC společnosti Disney ponořit a zjistit, zda má společnost Disney problém s Hulu.

Velké výdaje

V první polovině fiskálního roku 2022 činily programové a produkční náklady Disney+ 2,12 miliardy dolarů, ESPN+ si připsala 881 milionů dolarů a Hulu zaúčtovala ohromující náklady na program a produkty ve výši 3,75 miliardy dolarů - téměř tolik, kolik Disney+ a ESPN+ dohromady.

Průměrný předplatitel služby Hulu + Live TV přinesl ve fiskálním 2. čtvrtletí 2022 měsíční příjmy ve výši 88,77 USD, zatímco průměrný předplatitel služby Hulu pouze 12,77 USD. A zatímco celkový počet předplatitelů Hulu je 45,6 milionu, pouze 4,1 milionu - méně než 10 % - tvoří předplatitelé Hulu + Live TV SVOD.

Navzdory vysokým programovým a výrobním nákladům činily celkové odhadované čtvrtletní příjmy společnosti Hulu za 2. čtvrtletí fiskálního roku 2022 úctyhodných 2,68 miliardy dolarů, což snadno převýšilo 1,91 miliardy dolarů vynaložených v tomto čtvrtletí na výrobu.

Odhadované příjmy ESPN+ ve výši 316,4 milionu dolarů byly nižší než programové a výrobní náklady služby ve výši 454 milionů dolarů. Příjmy společnosti Disney+ za 2. čtvrtletí fiskálního roku 2022 ve výši přibližně 1,78 miliardy dolarů byly mnohem lepší než její programové a produkční náklady ve výši 1,2 miliardy dolarů.

Nákladná reklama

Když tedy celkové příjmy ze streamingu dosáhly zhruba 4,77 miliardy dolarů v porovnání s celkovými náklady na programování a produkci ve výši pouhých 3,56 miliardy dolarů, investoři mohou být zmateni, proč segment DTC zaúčtoval za čtvrtletí provozní ztrátu ve výši 877 milionů dolarů. Odpověď souvisí s náklady mimo programování a produkci.

Jen ve 2. čtvrtletí fiskálního roku 2022 zaúčtoval segment DTC společnosti Disney 839 milionů dolarů v ostatních provozních nákladech, 1,29 miliardy dolarů v prodejních, režijních a administrativních nákladech a 98 milionů dolarů v odpisech. To stačilo na to, aby se vymazal veškerý provozní zisk z programování a produkce a vznikla čistá provozní ztráta.

Při hlubším prozkoumání finančních údajů společnosti Disney je zřejmé, že hlavní příčinou nedostatečného provozního zisku DTC nejsou výdaje na obsah, ale vysoké prodejní, správní a režijní náklady. Společnost Disney na svém konferenčním hovoru za 2. čtvrtletí fiskálního roku 2022 uvedla, že Disney Bundle (sestávající z Disney+, ESPN+ a Hulu) má menší odliv než kterákoli samostatná služba DTC. Takže navzdory tomu, že ESPN+ prodělává a Hulu se s filmy a parky společnosti Disney sbližuje méně než Disney+, se zdá, že se streamovací služby vyplatí.

Hlavním viníkem jsou náklady na reklamu. Jakmile se streamovací služby společnosti Disney více prosadí, měla by být schopna snížit prodejní, správní a režijní náklady. Společnost Disney uvedla, že ve fiskálním roce 2022 plánuje utratit 32 miliard dolarů za obsah. Toto číslo by se však mělo snížit i v následujících letech, kdy společnost Disney po velkém počátečním úsilí o získání podílu na trhu streamovacích služeb přitáhne otěže.

Celkově vzato, Disney nemá problém s Hulu. Jednoduše potřebuje, aby její streamovací služby dozrály a nemusela tak moc utrácet za provozní výdaje a prodejní, správní a režijní náklady.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hulu je fakt bídná...

No a jak jsme tu psali - čísla to potvrzují 😂

Popravdě Hulu mi přijde jako asi největší skvrna na štítu Disney (když pominu to, jak zmrvili SW franchise :D) Neznám nikoho, kdo by si to předplácel zvlášť...

Hulu lidi kolem mě využívají. Ale nepřipadá mi to jako nějaký gamechanger. osobní zkušenost ani nemám

No ona ani není potřeba. Ty čísla hovoří dost jasně 😂