S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Tahle akcie poskytuje 9% dividendu, slibuje veliký růst a přináší stabilní pasivní příjem

Realitní investiční trusty - REITy - jsou oblíbené mezi investory, kteří mají rádi pasivní příjem z dividend. Tyto společnosti mají obvykle předvídatelné peněžní toky a konzistentní výplaty, což z nich činí skvělý způsob, jak dlouhodobí investoři mohou zvyšovat své výnosy. Konkrétně tento REIT by mohl být pro nejednoho investora obzvláště zajímavý.

REITy se - jak název napovídá - zaměřují na nejrůznější nemovitosti a budovy

Jsou finanční výsledky společnosti dostatečně silné, aby podpořily výplatu?
V dnešní době je průměrná úroková sazba, kterou získáte na spořicím účtu, téměř nulová. A přestože úrokové sazby rostou, investováním do dividendových akcií můžete vydělat mnohem více. Problém je najít dividendovou akcii, která bude v dobré rovnováze mezi výplatou vysoké dividendy a zároveň nabídne dostatečnou bezpečnost.

Společnost Sabra Health Care REIT $SBRA+1.8% vyniká působivým dividendovým výnosem 8,8 %, což je výrazně nad výnosem indexu S&P 500, který činí přibližně 1,4 %. Skeptičtí investoři se mohou ptát, zda není příliš dobrý na to, aby byl pravdivý. Může být takto vysoká dividenda bezpečná? Podívejme se blíže na různé faktory.

Společnost Sabra je realitní investiční fond (REIT) což znamená, že musí minimálně 90 % svých zisků vyplácet zpět investorům. Ačkoli je dividenda téměř zaručena, dokud je REIT ziskový, otázka se týká toho, jak velkou dividendu si může dovolit.

V roce 2020 společnost oznámila snížení čtvrtletní dividendy z 0,45 USD na 0,30 USD na akcii. Tento krok byl učiněn ve snaze zachovat kapitál uprostřed pandemie a nejistoty, kterou vyvolala. Od té doby však výplata dividend zůstává stabilní.

SBRA se drží relativně stabilně

Sabra má ve svém portfoliu více než 400 nemovitostí rozmístěných po celých Spojených státech, z toho 279 v zařízeních pro kvalifikovanou péči/přechodnou péči a více než 100 zaměřených na bydlení pro seniory. Zaměření společnosti na zdravotní péči by z ní mělo učinit poměrně bezpečnou akcii, kterou lze držet dlouhodobě. Jak je však vidět z nedávného snížení dividendy, existují také rizika, která by investoři měli zvážit, než si tuto výnosnou akcii pořídí.

Investoři by se pak měli při pohledu na REIT zaměřit na tři klíčová čísla: provozní prostředky (FFO), procento vybraného nájemného a míru obsazenosti.

FFO je verze čistého zisku REIT, která poskytuje přesnější obraz o tom, kolik má společnost prostoru pro výplatu dividend. Procento vybraného nájemného a míra obsazenosti mohou investorům poskytnout přehled o tom, zda jsou dnes patrné nějaké problémy, které by mohly ovlivnit zisk v budoucnu.

FFO společnosti Sabra ve výši 0,39 USD za první tři měsíce roku 2022 vypadá povzbudivě a je dostatečně silný na to, aby podpořil čtvrtletní dividendu společnosti ve výši 0,30 USD. V posledních několika letech došlo k určitým odchylkám, ale obecně REIT generuje dostatečně silná čísla, aby podpořila současnou úroveň výplaty dividend.

Její volný peněžní tok byl také relativně silný, ale v některých obdobích (například v posledním čtvrtletí) nebyl vyšší než výplata dividend společnosti. Opět zde tedy existuje určité potenciální riziko pro investory.

Sabra také uvádí, že od začátku pandemie do dubna vybrala působivých 99,5 % předpokládaného nájemného. REIT rovněž uvádí míru obsazenosti u svých sedmi největších nájemců kvalifikované péče, která je v posledních třech čtvrtletích poměrně stabilní a pohybuje se kolem 76 %. Ačkoli by mohla být vyšší, je to dostatečné k tomu, aby společnost generovala dostatečné FFO na pokrytí výplat.  Celkově vypadají čísla dobře a nejsou zde žádné zjevné varovné signály, které by naznačovaly, že další snížení dividendy je za rohem.

Měli byste koupit Sabru kvůli dividendě?

Dividenda společnosti Sabra se dnes zdá být v bezpečí, protože poslední FFO na akcii naznačuje, že mezi zisky a výplatami je více než dost prostoru. Jedinou výhradou však je, že úrokové náklady ve výši téměř 25 milionů dolarů byly v minulém čtvrtletí jedním z jejích největších nákladů.

Přestože poměr dluhu k vlastnímu kapitálu společnosti v poslední době klesá, i toto je další oblast, kterou by měli investoři bedlivě sledovat, protože rostoucí úrokové náklady by mohly ohrozit dividendu.

Pro příjmové investory lze stručně odpovědět, že dividenda je dnes nespíš v bezpečí a Sabra by mohla být dobrou investicí. Jedná se však o akcii, kterou by investoři měli pečlivě sledovat, protože rostoucí náklady by mohly přimět vedení společnosti, aby opět hledalo způsoby, jak šetřit kapitál, zejména s hrozícím rizikem recese.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

O tom už jsem párkrát slyšel. Vypadá to zajímavě a celkem crash proof