S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Proč a čím mě zaujaly tyhle dvě nedávné IPO 🤔

V roce 2021 jsme měli nejvíce vstupů na burzu jako ještě nikdy předtím 😉. Celkem proběhlo rekordních 817 IPOs, což naprosto rozdrtilo 480 IPOs ke kterým došlo loni. Docela neuvěřitelný nárůst, nemyslíte 😅? Ne všechny se ale vydaly cestou standartního debutu na burzu, některé ale radši zvolily zveřejnění pomocí SPAC neboli účelové společnosti. 

 

 

Dvě známé společnosti, které nedávno vstoupily na burzu, jsou například řetězec kaváren Dutch Bros (BROS) a výrobce brýlí Warby Parker (WRBY). Za svou omezenou dobu na trzích začaly obě akcie výrazně stoupat. Mají ale na to, aby se udržely? Na to si hned společně odpovíme 😄.

 

Dutch Bros (BROS)

Je těžké si představit, že by nějaká společnost nabídla skutečnou výzvu kávovému megařetězci Starbucks $SBUX+0.5%, který má více než 33 000 prodejen po celém světě. Možná však nemusí být výzvou pro lídra, aby se stala životaschopnou, rostoucí společností, která má zákazníkům a investorům co nabídnout. Od toho je tu právě Dutch Bros (BROS).

 

Společnost se sídlem v Oregonu provozuje 471 prodejen v 11 státech, kde nabízí teplé a studené nápoje vyráběné na zakázku v prostředí s holandskou značkou. V každé provozovně je k dispozici drive-thru, hraje zde hudba a velký důraz je kladen na služby zákazníkům, kteří přijímají objednávky v drive-thru. 

 

Na podniku mě zaujalo, že baristé nemají uniformu, ale nosí své každodenní oblečení, což je znakem kamarádství a komunity, kterou podnik podle svého přesvědčení buduje. Právě tento diferencovaný model spolu s trojím přístupem - rychlostí, kvalitou a službami - je hnací silou růstu. 

 

Tržby za rok 2020 dosáhly 327 milionů dolarů, což je o 37 % více než o rok dříve, a za prvních šest měsíců roku 2021 to bylo 228 milionů dolarů, což je o 51 % více než ve stejném období loňského roku.  A společnost v roce 2020 vykázala čistý zisk 5,7 milionu dolarů. Mnoho nových růstových společností není ziskových, takže je to pěkná známka fungujícího obchodního modelu.

 

Vedení společnosti vidí dlouhodobou příležitost pro 4 000 prodejen v USA a v příštích dvou letech plánuje otevřít 250 prodejen. To jí definitivně dává dostatek prostoru k růstu. Největší riziko, které nyní vidím u Dutch Bros, je valuace. 

 

Na to, že jde o malou společnost s méně než 500 obchody a tržbami nižšími než 400 milionů dolarů, má obrovskou tržní kapitalizaci 3,2 miliardy dolarů a za něco málo přes měsíc na trhu akcie prudce vzrostly. Je zde velký potenciál, ale investoři možná budou chtít zatím počkat a nechat si tuto akcii na seznamu sledovaných.

 

Warby Parker (WRBY)

Warby Parker je online prodejce brýlí, který nabízí jednoduchý a cenově dostupnější postup nákupu kvalitních značkových brýlí. Své digitální dveře otevřel v roce 2010, přičemž své prodejní cíle v prvním roce splnil za tři týdny, a v roce 2020 se mu podařilo zvýšit roční tržby na krásných 394 milionů dolarů.

 

Společnost má tolik faktorů růstu, že se její další úspěch zdá být dobrou sázkou. Podle organizace Vision Council potřebuje 76 % dospělých v USA nějakou formu korekce zraku a lidé si pořizují nové brýle v průměru každé dva a půl roku. Více času stráveného u obrazovky přispívá k většímu počtu problémů s korekcí zraku.

 

To znamená, že se prodává hodně brýlí. V roce 2020 dosáhl americký trh s brýlemi 35 miliard dolarů - a společnost Warby Parker z něj obsluhuje asi 1 %, což jí dává dlouhou perspektivu růstu. Společnost má také plány na globální expanzi a vidí celkový globální oslovitelný trh ve výši 140 miliard dolarů.

 

Další příležitostí je vzestup telezdravotnictví a e-commerce, protože stále více lidí řeší korekci zraku digitálně. Trh e-commerce s brýlemi dosahuje 5% penetrace a vedoucí postavení společnosti Warby Parker v tomto odvětví jí dává páku k získání většího podílu na tomto trhu. Společnost zároveň buduje svou fyzickou přítomnost, k 30. červnu měla 145 kamenných prodejen.

 

Největším rizikem společnosti Warby Parker je nyní to, že není zisková - i když ztráta se snižuje, a to z 10 milionů dolarů v prvním pololetí roku 2020 na 7 milionů dolarů v prvním pololetí roku 2021. Společnost je stále v režimu aktivního růstu a možná ještě nějakou dobu nebude zisková, ale její růstový příběh považuji za přesvědčivý a společnost by měla začít vykazovat zisky, jak se bude rozšiřovat.

 

Akcie společnosti Warby Parker od svého debutu na trhu před téměř měsícem s tržní kapitalizací 6,4 miliardy dolarů jen mírně vzrostly. Jedná se o další skvělou akcii, kterou byste si měli ponechat na seznamu sledovaných.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No, rozhodně vypadají zajímavě, aleee ty ocenění...fíha 😅

právě proto se u nich prozatím vyplatí počkat

To vypadá na zajímavý studijní materiál, ještě že mě čeká volný večer 😅

super 😄