S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Vysvětlí mi někdo co se děje se small cap akciemi?

Trochu jsem se včera v noci nudil a rozhodl se kouknout na pár grafů small cap růstových akcií. Co jsem uviděl mě vážně překvapilo. Mám snad jen jednu otázku....Proč jsou small cap akcie napříč různými segmenty (pojišťovnictví, e-commerce, prodej aut, EV, zdravotnictví atd.) všechny na dně? Jakoby najednou všechno s nízkou tržní kapitalizací spadlo.  

 

 

Všechny akcie, které jsem si včera v noci prohlížel měly jedno společné a to kapitalizaci menší než 5 mld. a jednalo se o akcie s vysokým růstovým potenciálem (takové ty, kde se ztráty téměř rovnají obratu, ale koho to zajímá, když rostou dvouciferně, že 😂). Tyto akcie jsou všechny hluboko pod 200 denními průměry a většina blízko obchodování jejich minima (ATL).

 

Jakmile začnou sazby růst a akcie se obchodují blízko minim, dává to společnostem velmi malý prostor pro řízení tamního dluhu. Nezapomeňte také, že tyto společnosti nabírají talenty prostřednictvím akciových opcí, hodně štěstí s udržením talentů, když jsou akcie pod takovýmto tlakem a pořád padají.

 

Podle mého názoru se tyto společnosti v příštích měsících buď s někým sloučí akvizicí, nebo zkrachují. Tady je to, co si myslím, že se děje, Vypadá to, že si tuto skutečnost trh začíná uvědomovat a že v reakci na to dochází k těmto výprodejům. Takže buďte opatrní, pokud vlastníte tyto a  další akcie. Vzhledem k tomu, že některé z nich jsou nyní dokonce pod celou 1 dolaru za kus, nebudu je všechny vypisovat, tak zde jsou alespoň, některé z těch větších.  

 

Stačí se podívat na grafy následujících akcií: $JMIA+3.3%, $WISH-1.6%, $LMND-2.0% , (HIPO), $DM+7.3%, $PTRA, $AI+3.8% atd.


Celkovo sú small caps dosť padnuté, ale väčšinu z nich čo si napísal, boli vo februári/marci už v poriadnej bubline. Sú to síce spoločnosti s vysokým potenciálom a rastom, ale to ohodnotenie je stále vysoké. Tie spoločnosti nebudú dosahovať zisky ešte ďalšie 3-4 roky. Preto treba kupovať spoločnosti, ktoré sú za rozumnú cenu a nie spoločnosti, ktoré majú ešte aj teraz vysoké ohodnotenie aj keď spadli o 50-80%. Napríklad $WISH-1.6% mal posledný kvartál veľmi slabé výsledky a tak ten výpredaj bol na mieste, uvidíme aké budú ďalšie 2-3 kvartáli. A to platí aj pre ostatné small caps spoločnosti. Tu sa presne potvrdzuje, že na výsledkoch záleží a nemôže to rásť iba na sentimente a potenciáli. Každopádne niektoré small caps sú momentálne za dobré ceny si myslím.

$WISH-1.6% mě pěkně štve už...Kam si jako ta akcie myslí, že může padat ach jo 😭

Mě zase štve $AI+3.8% dost jim věřím, ale ten dluh nevím nevím 😪

No jako rozhodně to nejsou všechny, ale souhlasím, že tam nějaká korelace bude