S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Tyto 3 akcie rozhodně nenakupujte v období recese

Jak už jistě víte, tak riziko recese stoupá a nebo už v ní i jsme. Proto je vhodné se připravovat na to, co může přijít a zvolit tak správnou strategii pro investice. Musíme brát v potaz, že ne všechny propady cen akcií mohou být výhodnou volbou pro nákupy. Především by se měl investor vyvarovat méně diverzifikovaným a zadluženým společnostem. Na základě této věty jsem vyhledal 3 akcie, které díky svému zadlužení nebudou dobrou volbou do této doby.

Akciím, kterým bych se vyhnul je mnoho. Dnes vám představím 3 nejvíce nebezpečné (z mého pohledu v období recese).

Nikdy jsem nebyl fanouškem zadlužených společností. Ale jak úrokové sazby v roce 2022 rostou, v nadcházejícím roce se očekávají minimálně další čtyři zvýšení sazeb, investoři se tak budou snažit přerozdělit aktiva firmám se zdravějšími rozvahami.

Proto bych se rozhodně vyhnul těmto společnostem:

1. American Airlines $AAL-3.4% 

Nemůžeme očekávat, že se situace lehce vrátí do bodu před pandemií.

Zatímco letadla nejsou tak drahá jako například výletní lodě, společnosti jako American Airlines musí koupit stovky letadel, aby udržely krok s jejich plány. Takže náklady, i když jsou leasingové, se sčítají.

Richard Branson, zakladatel společnosti Virgin Atlantic, je často citován, jak říká: "Pokud chcete být milionářem, začněte s miliardou dolarů a založte novou leteckou společnost."

Největším problémem leteckých a dopravních společností byl a možná stále ještě trochu je covid, který vyřadil řadu zaměstnanců, zrušil desítky letů a dovolených a v neposlední řadě zvyšoval dluh a snižoval zisk společnosti.

Pokud jde o dlouhodobý dluh $AAL-3.4% ve výši 46,7 miliardy dolarů, který představuje 389% její současné tržní kapitalizace, bude trvat několik let, než se sníží na úroveň před pandemií.

Nezapomínejme, že je to teprve osm let, co se společnost dostala z bankrotu. Pár špatných kroků a mohlo by to skončit opět u konkurzního soudu.

2. Restaurant Brands International $QSR+2.7% 

Obrázek vám jistě dost napoví, o kterou společnost se jedná (pokud nevíte).

Nikdy jsem nebyl fanouškem tohoto restauračního konglomerátu z různých důvodů. Za prvé, její brazilští investoři začali na špatné noze, když v roce 2014 získali Tima Hortonse, a navzdory několika dobrým akvizicím od té doby jsem byl vždy podezřívavý vůči jejich obchodnímu myšlení.

Realita je taková, že akcie $QSR+2.7% toho od doby, kdy získaly Tima Hortonse, toho moc neudělaly. Za posledních pět let měla anualizovaný celkový výnos 6,4%, což je o 360 bazických bodů méně než celý kanadský trh a ještě horší ve srovnání s americkým trhem.

Možná, že hlavním důvodem, proč se jim nepodařilo porazit trh, je jejich dlouhodobý dluh, který činí 14,1 miliardy dolarů nebo také 77% jejich tržní kapitalizace. To nezní jako hodně, dokud si neuvědomíte, že McDonald's má procentní podíl dluhu k tržní kapitalizaci ve výši 25 %.

  • Ostatně v normálním případě bych nejspíš neměl problém investovat do potravinového sektoru, ale za těchto okolností a čísel, která vykazuje řetězec Burger King a celkově $QSR+2.7% se mi společnost nejeví jako dobrá volba.
     

3. AMC Entertainment $AMC-3.3% 

Kina, divadla a celkově tento sektor vnímám jako špatnou volbu v období recese.

Na společnosti se od doby před začátkem pandemie v únoru 2020 nic nezměnilo; stále vydělává všechny své peníze z klesajícího filmového publika. A jak poukazuje 10-K společnosti 2020, mezi lety 2011 a 2019 filmové publikum nerostlo. V roce 2011 šlo v USA do kina něco okolo 1,28 miliardy lidí. V roce 2019 odešlo 1,24 miliardy lidí = desetiletí bez růstu.

Je těžké si představit, že se to v dohledné době změní. Lidem dochází peníze a zdvihají se náklady na palivo, energie a potraviny - je nepravděpodobné, že se v této situaci budou lidé hrnout do kin.

Dlouhodobý dluh $AMC-3.3% je 10,9 miliardy dolarů nebo také 93% jejich tržní kapitalizace.

Generální ředitel říká, že dokončil prodej akcií poté, co od loňského listopadu vydělal 42 milionů dolarů v plánovaných prodejích akcií. Zbývá mu 2,3 milionu grantů na vlastní kapitál. Takže si můžete být jisti, navzdory jeho ujištění, že je bude prodávat, jakmile bude společnost ''lapat po dechu''.

  • Jak to vnímáte vy?
  • Znáte nějaké akcie, kterým se rozhodně vyhnout v tomto období? Podělte se s ostatními do komentáře.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1073 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

meme akcie, to opravdu?

Ještě přidávám dodatek k leteckým společnostem, který jsem teď našel. Rezervace pro největší evropskou nízkonákladovou leteckou společnost Ryanair se bude v průměru zvedat o 7-10%.... Jaké zdražení může přijít pak od těch ''lepších'' společností.

Celkově bych letecký průmysl úplně nezavrhoval i když je mnoho společností ve větším dluhu. Komerční lety se možná lehce oříznou, ale  lítat se bude zkrátka pořád.

To už je pak úhel pohledu. Bohatší vrstvy se samozřejmě nemusí ''bát'' zvýšených útrat, já to beru z pohledu průměrných platů a nebo rodin, které by tuto dopravu potencionálně mohli využívat.

to určo

McDonalds bych se vůbec nebál, ale Burger King nevypadá a ani nikdy moc dobře nevypadal...

Pokud bych srovnával tyto dvě společnosti, tak je jasné kdo by vyhrál ($MCD-0.2%).

$MCD-0.2% je definitivně zajímavější

Kina a cestovní ruch bych řekl, že celkově může utrpět (nejen tyto akcie). Ale volby rozhodně dobré, taky bych do zmíněné trojce nesel.

Člověk musí počítat i s tím kolik je průměrný plat lidí, průměrné a zvýšené výdaje běžných lidí apod. Když se na tohle zaměřím, tak mi tyto sektory dávají smysl jakožto utlačené.

"Kina a cestovní ruch bych řekl, že celkově může utrpět," může ale také nemusí. To převážně zaležet na budoucím vývoji nemoci covid19. Jinak čeká nás léto, lidé budou cestovat a už ted je jasné, že zájem o to je obrovský, především kvůli zadržené poptávce z doby covidu. Aerolinky budou mít pravděpodobně výbornou letní sezonu tento rok.

ačkoli na druhou stranu s růstem paliv se jim prodražují náklady, prý nebude létat tolik letadel, protože je to při současných cenách prostě moc drahé

cestovní ruch beru, ale kina nikdy nebyl moc dobrý byznys