S&P 500 ^GSPC 5,108.58 +1.19%
Alphabet GOOG $173.58 +9.90%
Nvidia NVDA $872.86 +5.63%
Microsoft MSFT $411.74 +3.18%
Amazon AMZN $179.10 +3.13%
Apple AAPL $171.10 +0.72%
Tesla TSLA $169.74 -0.26%
Meta META $441.00 -0.09%

Kryptoměny vs. akcie: 5 klíčových rozdílů, které by měl každý investor do nich znát

Chcete investovat nebo už investujete, ale nemůžete se jednoduše rozhodnout, zda je lepší začít raději s kryptoměnami, nebo s akciemi? Je toho rozhodně hodně, o čem musíte přemýšlet a proto se dneska společně podíváme na 5 klíčových rozdílů mezi těmito aktivy, které by vám mohly poskytnout odpověď.


Historie

Akcie a burzy mají dlouhou a významnou historii - první burza, Amsterdamská burza cenných papírů, byla založena již v roce 1611. V roce 1698 následovala londýnská burza a v roce 1792 newyorská burza, které utvářely svět financí, jak ho známe dnes.

Na rozdíl od akcií jsou kryptoměny do značné míry nováčkem na trhu, existují teprve od roku 2009. Počínaje zveřejněním "white paperu"  Satoshiho Nakamota o Bitcoinu $BTCUSD-0.7% v roce 2008 kryptoměny prudce vzrostly, pokud jde o povědomí veřejnosti i zájem o ně.

Satoshiho Nakamotas white paper o Bitcoinu $BTCUSD-0.7% 

Volatilita cen

Termín volatilita označuje míru, do jaké cena aktiva v průběhu času kolísá. Obecně řečeno, nejistota ohledně budoucí hodnoty kryptoměn a skutečnost, že často nejsou kryté fyzickými aktivy, znamená, že jsou obvykle považovány za volatilnější než akcie. 

A protože trh s kryptoměnami obsahuje řadu krypto velryb, tedy lidí nebo společností, kteří drží velmi velké množství určité kryptoměny, stávají se tyto osoby zranitelnější vůči krokům investorů.

Bitcoin volatility index

Regulace

Většina akciových trhů po celém světě podléhá vládnímu dohledu. správní orgány, jako je Komise pro cenné papíry (SEC) v USA, mají rozsáhlé pravomoci vyšetřovat a trestat jakákoli pochybení.

Na rozdíl od akcií může být trh s kryptoměnami tak trochu divokým západem: Je to systém, který se pyšní svou decentralizovanou a neregulovanou povahou, takže jen stěží podléhá stejné úrovni regulačního dohledu. Vlády se v současné době potýkají s otázkou sladění kryptoměn se svými stávajícími finančními systémy.

Podvody a bezpečnostní rizika 

Trhy s kryptoměnami se vyvíjejí a rostou rychlým tempem a to v kombinaci s jejich do značné míry neregulovanou povahou znamená, že jsou semeništěm podvodů všeho druhu.

Ani akcie nejsou vůči podvodům a bezpečnostním rizikům imunní. Jedním z nejznámějších podvodů s akciemi je tzv. pump and dump, kdy je cena akcií uměle navyšována velmi přehnanými prohlášeními, která investory vybízejí k nákupu, než organizátoři tohoto schématu prodají své podíly za mnohem vyšší cenu.

Graf znázorňující typický pump and dump 

Diverzifikace

Pokud se rozhodnete investovat do akcií namísto do kryptoaktiv, můžete si vybírat ze společností prakticky ze všech odvětví a všech zemí světa. Můžete být akcionářem japonského automobilového průmyslu nebo technologických společností v USA a všeho mezi tím.

Ačkoli existuje mnoho různých druhů kryptoměn (podle webu coinmarketcap.com jich bylo k lednu 2022 více než 16 000) a různých druhů kryptoaktiv, jako jsou například NFT, z nichž si můžete vybírat, u kryptoaktiv je méně možností diverzifikace než u akcií.

Tato analýza je od eToro investorky Avegail Cruz.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů, jako je právě Avegail Cruz a to navíc 100% bez poplatků.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No, jak píšou ostatní: Rozumný mix obojího. Problém je ten, že třeba konkrétně $BTCUSD-0.7% v podstatě kopíruje SAP, pro krátko/střednědobé investory by to nemuselo být úplně optimální

Njelepší je vhodný mix krypta a akcií 👍

Za mě teda definitivně akcie. To je krásně vidět i ted. Ten rozdíl mezi propadem akcií a kryptoměn je šílený 😅

souhlasím 😂 ale upřímně dokupuji i to krypto

Oboje má výhody a nevýhody. Stejně se vyplatí investovat do obou 😂