S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Krach burzy na obzoru? Nevadí...Vaše portfolio je díky těmto 3 akciím stejně připraveno

Situace na akciovém trhu je definitivně napjatá a skoro každé portfolio by potřebovalo vybalancovat a diverzifikovat akciemi, kterým se daří i za pochmurných časů.  Podívejme se proto společně na 3 akcie u kterých jsem přesvědčen, že by dám tuto ochranu mohly poskytnout. 

 

 

J.M. Smucker $SJM-1.4% 

Společnost J.M. Smucker $SJM-1.4% známá hlavně díky svým stejnojmenným džemům a želé, ale vyrábí také takové potravinářské giganty, jako je arašídové máslo Jif, káva Folgers a krmivo pro domácí mazlíčky, například Meow Mix a Milk Bone.

 

Analytici očekávají v příštích několika letech pouze nízký jednociferný růst, což je pravděpodobně důvod, proč se společnost obchoduje za pouhý 17násobek svého klouzavého zisku.

 

Toto relativně rozumné ocenění znamená, že dividenda společnosti $SJM-1.4% nabízí jejím akcionářům solidní výnos 3,2 %, přičemž spotřebovává pouze zhruba polovinu jejích zisků. 

 

Jak se sluší na společnost s poměrně stabilním oborem podnikání, JM Smucker $SJM-1.4% zvýšil na začátku letošního roku dividendu o 10 %, přičemž toto zvýšení představuje dvacátý rok zvyšování výplat v řadě.

 

Kromě toho má společnost JM Smucker $SJM-1.4% poměrně čistou rozvahu s poměrem dluhu k vlastnímu kapitálu pod 0,6 a celkovým zadlužením pod úrovní dvouletého hrubého zisku. To vše může svědčit o poměrně nudném podnikání, ale také o společnosti, která vypadá dostatečně odolně na to, aby obstála i v nejistých časech.

 

Prudential Financial $PRU-0.6% 

Pojišťovacímu titánu Prudential Financial $PRU-0.6% záleží na tom, aby ukázal své pevné finanční zázemí natolik, že jako své logo používá skutečnou skálu - Gibraltarskou skálu. 

 

Tuto pevnou pozici lze nejlépe vidět na rozvaze firmy, která vykazuje poměr dluhu k vlastnímu kapitálu nižší než 0,6 a více než 15 miliard dolarů v hotovosti a ekvivalentech. Přestože analytici předpovídají v příštích několika letech pouze jednociferný růst, její tržní cena pod 0,7násobkem účetní hodnoty a pouze kolem 8,5násobku očekávaného zisku z ní činí rozumnou hodnotu a výhodnou investici. 

 

Tato hodnotová cena znamená, že Prudential Financial $PRU-0.6% může svým akcionářům nabídnout 4% dividendový výnos a přitom spotřebovat jen asi čtvrtinu svých zisků. Jak se sluší na společnost, které velmi záleží na její finanční síle, Prudential Financial během finanční krize snížila svou dividendu. Přesto dnes vyplácí každé čtvrtletí tolik, kolik vyplácela za celý rok předtím, než krize udeřila. 

 

To ukazuje, jak dobře mohou být trpěliví investoři odměněni solidním podnikem v průběhu času, i když se zrovna nachází v krizi. Pokud jde o odolné podniky, je těžké překonat podnik, který funguje tak, jako Prudential Financial.  

 

Kinder Morgan $KMI-0.6% 

Potrubářský gigant Kinder Morgan $KMI-0.6%  ztratil hodně důvěry mezi investory zaměřenými na příjmy, když koncem roku 2015 snížil dividendu. Přesto tak učinil z dobrého důvodu - aby ochránil a posílil svou rozvahu. To se firmě neuvěřitelně podařilo a od té doby mohla začít výplatu zase obnovovat.

 

Dividenda společnosti Kinder Morgan $KMI-0.6% nyní dosahuje šťavnatého výnosu 6,1 % a její výplata je dobře kryta provozními peněžními toky. Tyto provozní peněžní toky se udržely i v době, kdy společnost snížila dividendu, a tyto peněžní prostředky hrály velkou roli v tom, že společnost byla v posledních několika letech schopna posílit svou rozvahu.

 

Více než 90 % operací společnosti Kinder Morgan $KMI-0.6% je podporováno smlouvami, které jsou buď založeny na poplatcích, nebo na principu "ber nebo plať". To znamená, že její jmění je mnohem více vázáno na množství ropy a zemního plynu, které protéká jejími ropovody, než na cenu, za kterou se energie prodává.

 

A navzdory nárůstu obnovitelných zdrojů energie se podle amerického Úřadu pro energetické informace očekává, že spotřeba ropy a zemního plynu v příštích několika desetiletích nadále poroste. To ukazuje na trvalou poptávku po službách společnosti Kinder Morgan. 

 

Koneckonců, potrubí bývají nákladově efektivní a patří k nejbezpečnějším způsobům přepravy této energie. To vše dohromady dává předpoklad, že se jedná o poměrně odolný podnik, který bude pravděpodobně schopen i nadále přinášet hodnotu, i kdybychom v nepříliš vzdálené budoucnosti čelili dalším problémům kvůli pandemii.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$SJM-1.4% zní lákavě 😁

🔝