S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Zvažujete nákup evropských akcií? Potom si nejdříve vyslechněte miliardáře Raye Dalia, který má na věc opačný pohled

Pokud jste v poslední době uvažovali nebo stále uvažujete nad nákupem evropských akcií, pravděpodobně byste nejdříve měli slyšet tohle. Miliardář a manažer hedgového fondu Bridgewater Associates Raye Dalio sazí na pokles evropských akcií a to v takové míře, že se podle agentury Bloomberg stal největším prodejcem v regionu. 

manažer hedgeového fondu Bridgewater Associates Ray Dalio

Kde Ray Dalio sazí na pokles 

Bridgewater Associates Raye Dalio vsadil nejméně 5,7 miliardy dolarů na pokles evropských akcií. Sázka zahrnuje pozici ve výši 1 miliardy dolarů proti polovodičové společnosti ASML Holding $ASML+0.6% a také sázku ve výši 752 milionů dolarů proti TotalEnergies $TTE+1.4%.

Celkem má Bridgewater 18 short sázek proti evropským společnostem, ale agentura Bloomberg poznamenala, že pozice mohou být ještě větší, protože investiční společnosti nejsou povinny zveřejňovat menší sázky. 

Prodej evropský akcií fondu Bridgewater navazuje na ještě větší sázky v posledních letech. V roce 2020 vsadila proti tamním akciím 14 miliard dolarů poté, co v roce 2018 vytvořila short pozici ve výši 22 miliard dolarů. V současném tržním prostředí Dalio vyzval investory, aby se v prostředí vysoké inflace drželi dál od hotovosti, a také varoval, že akcie vypadají ještě méně slibně.

"Hotovost je samozřejmě stále odpad," řekl Dalio v květnu televizi CNBC. Dodal, že "akcie jsou odpad" a že nejlepšími investicemi jsou "aktiva s reálným výnosem".

Evropský region musí v důsledku Ukrajinsko-ruské války čelit mnoha protivětrům, včetně vysoké inflace a zpomalení ekonomického růstu nebo dokonce případné recesi, která je mnohem reálnější něž ve Spojených státech. To vše nahrává právě propadu akcií, který v posledních dnech opět eskaloval. Short pozice Raye Dalia bych proto bral jako určité varovaní. 

DISCLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. O short pozicích na evropských akcií fondu informoval Bridgewater Associates server Business Insider.   

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

zrovna některé evropské akcie jsou nyní opravdu zajímavě oceněny

třeba banky :)

hodně odvážné :D

podrobnosti nevíme, ale zatím mu to s největší pravděpodobností vychází