S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Propadnou se akcie Nvidia o dalších 30 %? Ředitel firmy dal akcionářům jasný signál.

Ředitel společnosti Nvidia $NVDA+6.2% prodal kmenové akcie v hodnotě 36 milionů dolarů. Možná vás zajímal důvod, proč se akcie $NVDA+6.2% propadají poslední týden o víc jak 11%. Mimo další zasedání fedu reagovala cena akcie i na kroky generálního ředitele, který před pár dny prodal až 7 tisíc kmenových akcií v hodnotě 36 milionů USD (v průměru prodával za 157-159$ za akcii). Mnoho investorů s tímto faktem začalo spekulovat o možných propadech ceny. Co bude s Nvidií dál?

 

Mnoho investorů se domnívá, že ředitel prodává kmenové akcie z toho důvodu, že očekává brzký propad ceny. Investoři mluví především o $NVDA+6.2% a aktuálním tržním prostředí, které může snadno cenu dostat ke 100 USD za akcii. Zároveň se spekuluje o opatrnosti a krátkodobých propadech v celém sektoru, spousta velkých peněz se pomalu vytrácí z tohoto sektoru, dlouhodobý potenciál jistě Nvidia má, ale mnohem více krátkodobých protivětrů může teprve přijít.

  • Nvidia sama před nějakou dobou vydala výstražné prohlášení o možném snížení zisků v dalším čtvrtletí skrz válku a další faktory.

Myslíte si, že se Nvidia může propadnout až na hranici 100-110$ z dnešních 156$ za akcii?

Dnes se nebudu zabývat přímou analýzou společnosti, ale podíváme se na důvody, proč je zde ještě možnost pro další propady.

1. Ceny nových i použitých GPU klesají

Špičkové grafické karty od společností Nvidia a AMD zaznamenaly výrazné cenové poklesy během května. Špatná zpráva pro těžaře kryptoměn je dobrou zprávou pro hráče. Zatímco ceny GPU v posledních několika měsících neustále klesaly, zdá se, že probíhající krach kryptoměn urychluje návrat k MSRP (doporučené maloobchodní ceny). 

  • Dalším faktorem je přechod $ETHUSD-1.1% na Proof of Stake. ETH již nepotřebuje energeticky náročné GPU pro těžbu.

Ceny GPU se v květnu snížily přibližně o 15% po poklesu o 10% až 15% v předchozích měsících. V některých případech ceny klesají pod doporučené ceny.

Prozatím trh s použitými zařízeními na eBay klesá rychleji, i když ceny nových GPU také neustále klesají. Maloobchodní ceny klesly za poslední dva týdny o 2 % - to prozatím nevypadá jako moc, ale musíme brát v potaz, že zpomalení, které společnost očekává, má teprve přijít.

Společnost nám naznačuje, že tyto karty jsou prodávány, částečně kvůli prudkému poklesu hodnoty kryptoměn. S krachem kryptoměn a rostoucími cenami energií se těžaři vzdávají a snaží se získat zpět některé peníze, které ztratili při nákupu zařízení, než všichni ostatní prodají své GPU za nižší cenu.

2. Válka a covid

Ruská invaze na Ukrajinu vedla společnost k rozhodnutí, že by měla zastavit prodej v regionu jako znamení solidarity s Ukrajinou. Jinde obnovení některých dočasných omezení volného pohybu osob v souvislosti s COVID-19 v Číně poškozuje její schopnost vyrábět produkty a snižuje poptávku spotřebitelů. Situace v Číně se postupem zlepšuje, ale ani to není zárukou toho, že se obnoví plná výroba a prodeje.

  • Nvidia na základě těchto dvou faktorů očekává, že ztratí přibližně 500 milionu dolarů.

Podle finanční ředitelky Colette Kressové zahrnuje částka 500 milionů dolarů přibližně 400 milionů dolarů ze ztracených prodejů her v Číně a Rusku, stejně jako dalších 100 milionů dolarů ze zmeškaných nákupů datových center v Rusku.Ve druhém čtvrtletí Nvidia odhaduje tržby na 8,10 miliardy dolarů, plus minus 2%. Analytici předpovídají v průměru 8,45 miliardy dolarů.

3. Riziko snížené poptávky

Nvidia by mohla skončit s větší nabídkou GPU a dalších produktů než s poptávkou. Kromě toho mohou hráči a další společnosti utrácet méně za produkty Nvidie. Vysoká míra inflace změní priority jejich výdajů na nezbytnosti. To způsobí omezení nákupů a možné storna objednávek. Situace běžných uživatelů a hráčů se zhoršuje s neúprosnými daty ohledně inflace. Lidé budou muset přesměrovat své peníze na zvýšené výdaje za palivo, energii a potraviny, což by mohlo odebrat část kupujících.

Závěr

Z krátkodobého hlediska to vidím dost podobně jako společnost - cena může ještě klesat a prodeje mohou být omezeny na základě mnoha faktorů. Nvidia sice přijde s novými produkty a lepšími technologiemi, ale i tak to trhem nemusí být doceněno. Podívejme se na poslední čtvrtletí - společnost vykázala lepší, než očekávané výsledky a i přesto je od začátku roku na -48%. Nvidii vnímám jako dlouhodobou sázku a proto nejsem nějak znepokojen řadou negativních zpráv, výsledky generují skvělé, vedení odvádí svou práci na jedničku a především mají velkou řadu produktů, které už trh dobře zná a rád nakupuje. Další možné propady k hranici 100-110$ za akcii bych rozhodně uvítal, rád nakupuju skvělé společnosti za nízké ceny.

  • Co myslíte vy? Může se Nvidia přiblížit k hranici 100$?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Souhlasím s autorem, další propad nelze vyloučit. Bude hodně záležet i na celkové situaci na fin. trzích.

Díky za feedback 😁 Jen jsem teď trochu na kolenou, když Nvidia ohlásila spolupráci s Niem (moje dvě oblíbené akcie) 😄 Doufám, že z této spolupráce vytěží obě strany maximum.

I já doufám. Předpoklady pro to mají.

případný propad by dokonce přišel vhod, akcie jsou stále dost overprized :/

Dílčí propad možná ještě přijde.

Mnoho investorů ted nevěřícně kouká a nechápe proč neprodával na hodnotách 300$, stále jich sice má hromadu, ale i tak :D

Tak zní to rozumně, ale tou dobou neočekával něco jako válku a další vlnu covidu atd.

Souhlasím s vidinou krátkodobých problémů, v dlouhodobém horizontu se však posuneme.

Za takových 100-110$ by byla Nvidia víc než jen lákavou koupí.

To rozhodně ano. Snad se dočkáme😪