S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Jaké akcii bych se dnes na trhu vyhnul? Rozhodně téhle: 👇

Jak jsem psal například ve včerejším článku o Tesle, existují společnosti, které lze nacenit na několik let dopředu, ale musí se jednat o silné podniky, které v příštích letech dosáhnou příslušných výsledků. Kromě mnoha je na trhu momentálně jedna firma u které s valuací naprosto nesouhlasím... 

 

 

Společnost Cloudflare $NET+0.5%, která poskytuje cloudové internetové služby, je na vzestupu a jen za poslední měsíc posílila o téměř 40 %. Je nyní společnost Cloudflare hloupou investicí a není pro investory příliš pozdě na to, aby z jejího vlastnictví profitovali? Odpověď může záviset na vašem časovém horizontu.

 

Jak drahá je společnost Cloudflare?

Společnost Cloudflare patří momentálně mezi nejžhavější akcie na trhu. Za poslední měsíc vzrostla o 40 % a za poslední rok dokonce o 230 %. Tržní kapitalizace nyní činí 56 miliard dolarů, zatímco analytici očekávají za celý rok 2021 tržby jen ve výši 632 milionů dolarů.

 

To oceňuje akcie poměrem ceny k tržbám na téměř 89, což z nich činí jednu z nejdražších společností na celém trhu 😬. Pro srovnání, její nejbližší konkurent, společnost Fastly $FSLY+0.7%, má poměr P/S 16. Ačkoli se zdá, že Cloudflare $NET+0.5% v poslední době dosahuje mnohem vyšších výkonů, stojí za pětinásobné ocenění oproti Fastly při podobné úrovni růstu tržeb? Nestojí...

 

Od roku 2018 rostly tržby společnosti Cloudflare v průměru o 50 %, ale ocenění akcií se neustále zvyšovalo. Těsně před pandemií koronaviru se akcie Cloudflare $NET+0.5% obchodovaly s poměrem P/S pod 20.

 

Je ocenění v krátkodobém horizontu opodstatněné?

Proto si myslím, že nyní nemusí být ten správný čas na investici do společnosti Cloudflare $NET+0.5%. Mohly by akcie v krátkodobém horizontu vzrůst? Ano mohly, ale je těžké najít prostor pro to, aby akcie již při takovém ocenění dále rostly.

 

Vezměme v úvahu, že zatímco tržby společnosti v posledních několika letech rostly v průměru o 50 %, analytici se domnívají, že růst tržeb by se mohl v příštích letech zpomalit. 

 

Konsensus předpokládá 46% růst tržeb za celý rok 2021 a 34% růst v roce 2022. Pokud jsou tyto odhady přesné, těžko si představit, že by investoři byli ochotni zaplatit tak vysoké ocenění za zpomalující se růst.

 

A co hůř, společnost zatím není zisková. Je normální, že rostoucí firma nevykazuje zisk, protože hotovost, kterou vygeneruje, pumpuje zpět do firmy, aby financovala výdaje, jako je prodej a marketing a výzkum a vývoj.

 

Když je však akcie takto drahá, investoři nastavují vysokou laťku pro výkonnost společnosti. V posledním čtvrtletí, tedy ve druhém čtvrtletí roku 2021, společnost Cloudflare $NET+0.5% ještě ani nedosáhla kladné provozní marže, i když se k ní se zápornými 3 % blíží. 

 

Analytici očekávají, že se zisk vyrovná v roce 2023, ale to také znamená, že skutečný zisk podniku může být ještě dva až tři roky vzdálený. I když si nemyslím, že Cloudflare $NET+0.5% je dnes dobrou koupí, je to společnost, kterou je třeba zvážit, až se její ocenění sníží. 

 

Vedení společnosti odhaduje, že její nové služby zvýšily celkovou velikost oslovitelného trhu z 32 miliard dolarů v roce 2018 na částku, která by do roku 2024 mohla dosáhnout 100 miliard dolarů. Navíc se zdá, že zákazníkům se její služby líbí; čistá míra udržení zákazníků je 124 %, což naznačuje, že zákazníci utrácejí více peněz, jakmile se stanou zákazníky.

 

Schopnost přinášet nové produkty a služby online a přimět zákazníky, aby více utráceli, ponechává prostor pro možnost, že společnost Cloudflare překoná dlouhodobé odhady tržeb analytiků. 

 

Společnost Cloudflare $NET+0.5% získává "velké zákazníky" (definované jako zákazníci utrácející 100 000 dolarů a více) rychlým tempem, od 2. čtvrtletí 2018 jejich počet roste o 67 % ročně. Pouze 19 % zákazníků z žebříčku Fortune 1000 je ale platícími zákazníky, což společnosti ponechává prostor pro další získávání nových zákazníků v budoucnu.

 

Sečteno a podtrženo, Cloudflare je inovativní společnost s různými způsoby, jak dosáhnout růstu prostřednictvím rozšiřování produktů a získávání nových zákazníků. To však nekompenzuje v současnosti velmi drahé ocenění, které by se v budoucnu jistě mohlo snížit. Proto si nemyslím, že je dnes nejlepší čas na nákup společnosti Cloudflare, a před zvažováním nákupu akcií bych rád viděl výrazný pullback, klidně 30 až 50 %.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

ani náhodou si $NET+0.5% nezaslouží tuhle valuaci 😐

🧐🧐