S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

20% sleva na akciích Occidental Petroleum je velkou šancí na budoucí tučné zisky

Podobně jako naprostá většina akcií navázaných na ropu i Occidental Petroleum se v červnu obchoduje až o několik procent níže, oproti předchozímu měsíci a to i přesto, že cena černého zlata zůstává na zvýšených úrovních. Pokles o 20 % se proto zdá být přehnanou reakcí a vytváří skvělou příležitost k nákupu.

Ačkoli cena akcie v letošním roce vzrostla o téměř 80 %, má ještě spoustu možností

Akcie OXY a další vývoj cen ropy

Mnohé nasvědčuje tomu, že by ceny ropy mohly v příštím roce zůstat na vyšší úrovni. Například podle aktuální prognózy amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) by se ropa West Texas Intermediate (WTI) měla v roce 2023 obchodovat v průměru za 93,24 USD za barel. Než ropa klesne zpět na úroveň, která byla naposledy zaznamenána na začátku roku 2022 a která se pohybovala kolem 75 dolarů za barel, může to chvíli trvat. Co by to tedy mohlo znamenat pro akcie OXY?

Ceny ropy zůstávají historicky velmi vysoko  

Za prvé, ziskovost společnosti zůstane na úrovních výrazně vyšších, než byly její vykazované zisky v předchozích letech, i kdyby se ropa pohybovala o něco níže. To jí pravděpodobně umožní udržet ocenění na současné úrovni nebo blízko ní. Trh již značně diskontoval budoucí zisky, jak je vidět na nízkém forwardovém násobku 5,9x.

To ale není vše. Occidental Petroleum $OXY+0.1% má dvě místa, kde může tyto zvýšené zisky uplatnit. Tím by akcie získala dlouhodobý růstový potenciál, který by nebyl zcela závislý na tom, zda ceny ropy dosáhnou nových maxim.

Dva katalyzátory pro Occidental, které se netýkají cen ropy

Akcie OXY mají dva katalyzátory, které přesahují možnost dalšího růstu cen ropy. Za prvé, něco, co se již projevuje: snižování zadluženosti rozvahy této společnosti. To ve finále snižuje úrokové náklady a zvyšuje peněžní toky. Otevírá to také prostor pro zvýšení dividend a zpětný odkup akcií. To vše bude mít pozitivní dopad na výkonnost jejích akcií.

Za druhé, něco, co by mohlo pomoci posunout společnost v dlouhodobém horizontu: její velký krok do oblasti zachycování uhlíku. Společnost plánuje vynaložit až 1 miliardu dolarů na výstavbu zařízení na přímé zachycování oxidu uhličitého. Výkonná ředitelka společnosti Occidental Petroleum Vicki Hollubová uvedla, že zpeněžení této technologie prostřednictvím prodeje uhlíkových kreditů "může být pro energetického giganta dalším obchodem s přidanou hodnotou".

Shrnutí 

Pokud ceny ropy klesnou, zle předpokládat, že cena akcie také. Avšak kromě toho, že ceny ropy mají velkou šanci zůstat na zvýšených úrovních déle, než se očekává, dlouhodobý růst nezávisí pouze na tom, zda ropa projde dalším výrazným nárůstem. 

Ceny ropy by se odtud mohly ještě mírně propadnout a společnost by stále generovala mnohem vyšší zisky než před několika lety. Díky snižování zadluženosti a úsilí o čistou energii je ve hře mnoho věcí, které by mohly umožnit akciím OXY posunout se výše.

DISCPLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Analytikem společnosti OXY od kterého jsem při přípravě textu čerpal je Louis Navellier a výzkumný tým InvestorPlace. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

ropné společnosti mají nyní žně, to se ví

vysoké ceny ropy jim nahrávají

že bych rychle naskočil :D

nejenom $OXY+0.1%, ale i jiné ropné akcie v posledních zhruba 2 týdnech výrazně zlevnili. Přijde mi to, jako dobrá příležitost a proto bych si udělal hlubší analýzu.