S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Robinhood na lopatkách: Ani po 86% poklesu nemusíme být stále na dně

Robinhood $HOOD+4.4% - Online makléřství, které pomohlo zahájit investiční revoluci, čelí řadě nových hrozeb. Dobré časy pro zákazníky znamenaly dobré časy pro Robinhood, tomu už je ale nejspíš konec. Co bude dál po propadu o 86% od ATH? Máme zde problémy v podobě snížených výhledů na zisky, tržby, byla propuštěna řada zaměstnanců a v neposlední řadě dýchá společnosti na záda SEC, který může celý model $HOOD+4.4% ještě víc pochroumat.

Využívá zde někdo služby Robinhoodu?

Honosná online makléřská společnost zahájila investiční revoluci na začátku pandemie Covid-19, která poprvé po desetiletích učinila obchodování ''chladným''. Co tím myslím?  Robinhoodovo snadno použitelné rozhraní zaháčkovalo miliony Američanů na nákup a prodej akcií, opcí a kryptoměn. Zuřící býčí trh pomohl proměnit obchody mnoha začínajících investorů ve výhry.

  • Jak píšu v úvodu: Dobré časy pro zákazníky znamenaly dobré časy pro Robinhood.

Čím více zákazníků obchodovalo, tím více příjmů Robinhood získal. Do loňského léta se chlubila více než 22 miliony financovaných zákaznických účtů, otevřela kanceláře po celé zemi a připravovala se na počáteční veřejnou nabídku svých akcií.

  • Bohužel, pokud něco zní až moc dobře, tak to má vždycky háček.
  • Akcie tohoto makléře jsou prozatím na -61% od začátku roku, co za tím stojí?

Hlavní problémy $HOOD+4.4% 👇

V rozpětí méně než jednoho roku Robinhood zaznamenal mnoho svých úspěchů. Měsíční počet aktivních uživatelů klesl v prvním čtvrtletí o 25% oproti loňskému čtvrtletnímu vrcholu, zatímco příjmy klesly ještě rychleji, a to o 47%. Její akcie tento týden klesly na rekordní minimum a obchodují se o 81% pod červencovou cenou IPO. Společnost přesunula své zaměření z rychlého růstu na snižování nákladů a na začátku tohoto roku propustila 9% svých zaměstnanců.

Robinhood se také ocitl na kolizním kurzu s regulátory poté, co předseda Komise pro cenné papíry a burzy Gary Gensler minulý týden nastínil přepracování obchodních pravidel, které by mohlo ohrozit část jejich obchodního modelu.

"Měli jste dokonalou bouři, která podnítila vzestup a pozornost kolem Robinhoodu," řekl Paul Rowady, ředitel výzkumu pro Alphacution Research Conservatory, společnost zabývající se průzkumem trhu a poradenstvím. Nyní řekl: "V uplynulém roce došlo k opaku."

Málokdo na Wall Street očekával, že doba boomu u makléřů bude trvat věčně. Robinhood byl však zasažen tvrději než většina ostatních. Současní a bývalí zaměstnanci, zákazníci a analytici uvedli, že síly, které vybudovaly Robinhood - zejména vzkvétající býčí trh a potěšení investorů ze spekulativního obchodování - jsou ty, které nyní ohrožují jeho hlavní podnikání, protože akcie a kryptoměny klesají.

Steve Quirk, ředitel makléřství společnosti Robinhood, v rozhovoru uvedl, že explozivní růst společnosti v letech 2020 a 2021 spotřeboval mnoho zdrojů, které by jinak byly investovány do dlouhodobějších projektů. Společnost letos prodloužila obchodní hodiny před a po uvedení na trh a uvedla na trh nové produkty včetně nové debetní karty, zatímco vedoucí pracovníci uvedli, že Robinhood pracuje na přidání nových důchodových účtů. Tyto druhy funkcí, řekl pan Quirk, umožní Robinhoodu růst se stávajícími zákazníky a generovat příjmy.

Co vůbec táhlo investory k $HOOD+4.4%?

Miliony Američanů se hrnuly do Robinhoodu, aby si vyzkoušely vydělat na volatilitě trhu na počátku pandemie Covid-19. Vychutnávali si obchodování s cennými papíry velkými i malými, na fundamentech a jen tak pro zábavu. Později uživatelé pronásledovali memové akcie jako Game Stop a AMC Entertainment Holdings. 

  • Objetí dogecoinu, kryptoměny, kterou uživatelé Robinhoodu začali brát jako vtip, bylo tak vášnivé, že v loňském roce krátce havarovalo makléřskou aplikaci.

Robinhood dělá většinu svých příjmů tím, že posílá objednávky svých zákazníků na akcie, opce a krypto vysokorychlostním obchodním firmám, které platí za právo je provádět. Tato praxe, známá jako platba za tok objednávek, umožňuje makléřům nechat své zákazníky nakupovat a prodávat akcie bez placení provizí, což je funkce, kterou Robinhood propagoval předtím, než byl napodoben ostatními. 

  • Robinhood se na tyto příjmy spoléhal více než ostatní makléři.

Současné regulační bolesti společnosti začaly stejným šílenstvím jako GameStop, které přilákalo miliony obchodníků do Robinhoodu. Po prudkém nárůstu obchodování s memovými akciemi zahájila SEC roční přezkum těchto prací na akciovém trhu se zvláštním zaměřením na zpracování obchodů jednotlivých investorů.

Posílání zákaznických příkazů vysokorychlostním obchodním firmám - způsob, jakým Robinhood vydělává většinu svých peněz - je kontroverzní. Její kritici, včetně pana Genslera, tvrdí, že tato praxe je plná střetů zájmů a podpořila dominanci několika velkých firem, které vyřizují většinu objednávek malých investorů. Robinhood řekl, že směrování příkazů vysokorychlostním obchodníkům prospívá investorům, protože jim dává lepší ceny, než by dostali, kdyby jejich objednávky byly odeslány na burzy.

Minulý týden předseda SEC nastínil soubor návrhů, které se rovnají velkému otřesu současného systému. Jednou z klíčových myšlenek pana Genslera je posílat příkazy investorů k nákupu a prodeji akcií do aukcí, kde firmy soutěží o jejich provedení. Mezi další prvky balíčku patří snížení minimálních cenových přírůstků zásob na burzách a zmírnění střetů zájmů způsobených platbou za tok objednávek.

V prvních třech měsících roku pocházelo 12 % příjmů společnosti Robinhood z prodeje objednávek na akcie, což je oblast, na kterou se vztahují návrhy pana Genslera. SEC nenaznačila, že plánuje přezkoumat platbu za tok objednávek v opcích, což je mnohem větší tvůrce peněz pro Robinhood.

Robinhood by mohl najít způsoby, jak vydělat peníze, i když SEC omezuje platbu za tok objednávek. Jason Warnick, finanční šéf společnosti, naznačil, že takový zákaz by mohl přimět Robinhood, aby "internalizoval" obchody - párování kupujících a prodávajících sám, spíše než posílat své příkazy vysokorychlostním obchodníkům k provedení.

Mnoho analytiků a vedoucích pracovníků makléřských a obchodních firem očekává, že návrhy pana Genslera budou napadeny u soudu. Tvrdí, že akciový trh funguje dobře pro malé investory a generální oprava není nutná. SEC to odmítla komentovat.

Jak to vnímáte vy? Využíval tu někdo služby Robinhoodu?

Při aktuálním dění na trzích se nebojím mluvit ani o dalších propadech akcií $HOOD+4.4%, mluví se dokonce i o propadu na 5$ za akcii. Je to podle vás reálné? Dokáže se $HOOD+4.4% vzchopit?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Daří se investorům = daří se hoodu. Investoři ztrácí = robinhood jde ke dnu. Cena může jít ještě níž.

Rozhodně to nebudou mít v budoucnu lehké, pokud teda SEC schválí nová pravidla.

Otázkou zůstává, zda se to vůbec uskuteční, když je mnoho makléřů proti. Nakonec to stejně skončí u soudu😅