S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Warren Buffett, Ray Dalio a Michael Burry kupují tyto 3 akcie na medvědím trhu

Pokud čtete tento článek, tak rozhodně vyhledáváte chytré investiční nápady a inspiraci uprostřed širokého výprodeje na akciovém trhu. Mnoho investorů panikaří a mnohdy i prodávají se ztrátou během volatilního roku 2022, což je jedna z největších chyb. Velikáni Warren Buffett, Ray Dalio a Michael Burry ukazují, že nakupováním během medvědího trhu nic nepokazíte. Které akcie nakupují?

Prošla by jedna ze zmíněných akcií (níže) i vašim výběrem?

Trhy se během prvních 6 měsíců roku 2022 hroutily. Zatímco většina investorů panikaří, nejúspěšnější investoři na světě skupovali akcie svých oblíbených podniků. Zde jsou největší nákupy akcií, které Warren Buffett, Michael Burry a Ray Dalio provedli, zatímco trh padal.

Warren Buffett a Chevron $CVX+1.0% 

 

V prvním čtvrtletí byl největším přírůstkem holdingové společnosti Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, ropný a plynárenský gigant Chevron $CVX+1.0%.

Buffett začal do Chevronu masivně investovat už předtím, než Rusko, jeden z největších světových vývozců ropy, vyvolalo tvrdé sankce proti sobě invazí na Ukrajinu. Během prvních tří měsíců roku 2022 zvýšil podíl Berkshire v Chevronu více než pětinásobně na 25,9 miliardy dolarů. Nyní je to čtvrtý největší akciový podíl Berkshire.

Akcie společnosti Chevron nabízejí dividendu, která za posledních pět let vzrostla o 31%. Nyní akcie nabízí výnos 3,8%, který by se mohl v roce 2022 a dále zvyšovat ještě rychlejším tempem. Začátkem tohoto roku společnost Chevron investorům sdělila, že může z operací vygenerovat dostatek hotovosti na pokrytí výplat dividend a plánovaných kapitálových výdajů a odkoupit zpět více než 25% svých akcií v oběhu, pokud se ceny ropy do roku 2026 budou pohybovat na 75 USD za barel.

V poslední době se ropa Brent obchoduje za více než 110 dolarů za barel. Nikdo neví, kdy ceny klesnou. Konec ruské invaze na Ukrajinu je však v nedohlednu, ceny ropy a peněžní toky Chevronu by tak mohly zůstat v nadcházejících letech zvýšené.

Novinky a možný katalyzátor pro růst:

Egyptská státní plynárenská společnost a americká společnost Chevron Corp $CVX+1.0% v pondělí podepsaly předběžnou dohodu o průzkumu odesílání zemního plynu z pobřežních středomořských polí do Egypta ke zpracování a vývozu.

Chevron se bude zabývat přepravou, dovozem, zkapalňováním a vývozem zemního plynu z východního Středomoří, uvedlo ministerstvo.

Ray Dalio a Medtronic $MDT-1.4% 

 

Ray Dalio je podle mnoha měřítek nejúspěšnějším manažerem hedgeových fondů na světě. Bridgewater Associates, fond, který založil ve svém bytě v roce 1975, se zaměřuje na makroekonomické trendy a slavně předpověděl a připravil se na krach trhu s bydlením v roce 2008. Daliův fond vykázal v tomto roce zisk 9,5%, zatímco téměř všichni jeho vrstevníci vykázali těžké ztráty.

Firmou, na kterou Dalio v prvním čtvrtletí vsadil nejvíce, byla společnost Medtronic $MDT-1.4%, největší světový výrobce zdravotnických prostředků. Úspory z rozsahu jí umožňují konkurovat v oblasti cen s menšími konkurenty a zároveň vytvářet zdravý zisk.

Akcie společnosti Medtronic jsou skvělým způsobem, jak vsadit na rostoucí globální náklady na zdravotní péči, protože je téměř nemožné otevřít oči v jakémkoli nemocničním pokoji na Zemi, aniž byste viděli spoustu produktů společnosti. Je to také splněný sen dividendového investora. V květnu společnost zvýšila výplatu již 45. rok v řadě. Výplata vzrostla za posledních 45 let o 16% složenou roční míru růstu.

Proč je společnost na -16,63% od začátku roku?

Medtech vykázal zisk ve výši 1,5 miliardy dolarů, nebo 1,10 dolaru na akcii, při tržbách ve výši 8,1 miliardy dolarů za tři měsíce končící 29. dubnem 2022, což představuje 9,1% zisk při poklesu tržeb o 1,2%.

Na Wall Street analytici očekávali tržby ve výši 8,4 miliardy USD.

Společnost Medtronic připisuje negativní dopady na příjmy problémům s globálním dodavatelským řetězcem, zejména v chirurgických inovacích, a nedávným omezením COVID-19 v Číně.

Michael Burry a Booking Holdings $BKNG-0.4% 

 

Michael Burry je nejvíce známý tím, že byl mezi prvními investory, kteří předpověděli a profitovali z krize rizikových hypoték, ke které došlo v letech 2007 až 2010. Burry se tak stal jedním z nejslavnějších amerických investorů.

Zdá se, že Burry sází na posun od spotřebního zboží ke zkušenostem. Největším přírůstkem do portfolia Burryho v letošním roce byla společnost Booking Holdings $BKNG-0.4%. Při nákupu Booking Holdings udělal na Wall Street vlny také tím, že silně sázel proti společnosti Apple, která je shodou okolností největším akciovým podílem v portfoliu Berkshire Hathaway.

Booking Holdings vlastní celou řadu podniků souvisejících s cestováním (včetně Booking.com, Priceline, Rentalcars.com, Kayak a OpenTable).

Booking Holdings vypadá jako skvělá akcie, kterou si nyní můžete koupit, protože globální trendy v cestovním ruchu jsou opět na vzestupu. Společnost vykázala v prvním čtvrtletí hrubé rezervace ve výši 27 miliard dolarů, což je nárůst o 129% oproti předchozímu roku a nový firemní rekord. To bylo obzvláště působivé, protože na začátku března společnost pozastavila služby v Rusku a Bělorusku, zatímco trpěla neobvykle vysokou mírou rušení letů v celé Evropě.

Slepé následování úspěšných správců peněz může vést ke katastrofě, ale vypadá to, že Burry má správný nápad. Pokud dva roky uzamčení souvisejících s COVID-19 a válka v Evropě nemohou zastavit podnikání Bookingu v překonání, nemyslím si, že jen tak něco může.

Závěr

Co říkáte na nákupy těchto velkých jmen? Nakupoval někdo podobně jako oni? Osobně držím z těchto 3 akcií pouze $CVX+1.0%, kde jsem v letošním roce navyšoval i nadále svůj podíl. Když se podívám na výběr Burryho a Dalia, tak mi smysl rozhodně dávají také. Zdravotnictví a cestování by mělo zažívat vzestup dle mnoha investorů, což může popohánět právě tyto akcie. Navíc máme ve světě i nadále covid a válku, která mnohdy vytvoří řadu nemocí a tudíž i poptávku po zdravotnickém sektoru a lécích. U cestování je to nyní sázka na to, zda bude sezona po covidu konečně dobrá a lidé opět vyletí do ciziny. Ať už se s těmito výběry budete shodovat nebo ne, tak vám minimálně předají smýšlení těchto velikánů, kteří ukazují, že se dá vybírat a investovat i během velice těžké doby.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Co se týče cestování, covid ještě neskončil, bohužel. Na podzim lze očekávat novou vlnu a s ní i možné další omezení pohybu lidí. "Turistické" akcie jsou tak střednědobě nejisté.

Skončil je zvláštní spojení se souvislostí s nemocí. Nemoc nebo virus prostě neskončí a bude tu i nadále, otázkou bude - jak moc koho zasáhne a jaké vakcíny si kdo usmysl a vyvine. Třeba poslední vlna, která byla teď nedávno zasáhla převážně jen Čínu.

To ano, spíše jde ale o reakci vlád zasažených zemí. Pokud budou restriktivní jako v Číně, cestovní akcie spadnou "na hubu".

$BKNG-0.4% a $ABNB+0.1% vznika konkurecnia s názvom Travala - blockchain projekt bude to zaujímavé sledovať

O tom ani nevím, díky za nové info. Určitě se na to podívám.

Burry kupoval Booking.com v 1. kvartalu, kdy to byla sazka na "travel recovery" po 2 letech Covidu. Jsem presvedceny, ze uz to davno odprodal. Akcie v jeho portfoliu se nikdy moc neohreji.

$CVX+1.0% je jistotka s pěknou dividendou.

Těch jmen v energetice je samozřejmě víc Devon, oxy, cvx a dalších x. CVX se může pochlubit odkupy akcií, hotovostí, dividendou a potenciálem pro udržitelný růst.

Súhlasím 👍

Energie, zdravotnictví a cestování - ideální trojka pro dnešní dobu. Ještě bych možná dodal komodity a bylo by to top.

Těch prosperujících sektorů moc nezbývá, ale s ohledem na ''konec'' covidu a válku ve světě je to více než jen logické tohle trio a popřípadě ty komodity.