S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Inflace, hyperinflace či dokonce deflace...Co si o dnešní situaci myslí experti? 🤔

Ceny prakticky všeho nadále rostou a snad každý investor na planetě momentálně přemýšlí kam vložit kapitál, aby ubránil své portfolio proti tomuto tichému zloději jménem inflace. K tomu všemu tu máme světoznámé osobnosti, které dokonce straší s hyperinflací...

 

 

Generální ředitel Twitteru $TWTR a Square $SQ-1.2% Jack Dorsey nedávno totiž vydal hrozivou ekonomickou předpověď: "Hyperinflace všechno změní. Už se to děje," napsal Dorsey 22. října na Twitteru. Později, v reakci na doplňující otázku jednoho ze sledujících, Dorsey dodal, že "[hyperinflace] brzy nastane v USA, a tak i ve světě".


Takové zlověstné prohlášení vyvolává otázky jako například: Co je to hyperinflace? a mohlo by k ní ve světě brzy skutečně dojít?


Hyperinflace je termín, kterým ekonomové označují období extrémně vysoké inflace, která měří míru růstu cen zboží a služeb. Obvykle musí ekonomika vykazovat míru inflace vyšší než 50 % po dobu alespoň jednoho měsíce, než ekonomové začnou používat označení hyperinflace.

 

Podle Steva H. Hankeho, profesora aplikované ekonomie na Univerzitě Johnse Hopkinse a odborníka v oblasti hyperinflace, jsou období hyperinflace ve skutečnosti velmi neobvyklá.

 

"Hyperinflace je extrémně vzácná. Podle mého odhadu se ve světové historii vyskytlo pouze 62 epizod hyperinflace a žádná z nich se nevyskytla ve Spojených státech."

 

Hanke, který podrobně studoval předchozí případy hyperinflace, včetně případu v Zimbabwe před více než deseti lety, který byl způsoben nadměrnými vládními výdaji a selhávající ekonomikou označil Dorseyho předpovědi hyperinflace za nepodloženou.

 

Pro kontext uveďme, že index spotřebitelských cen (CPI) ministerstva práce v USA, který je běžně používaným měřítkem inflace, se za posledních 12 měsíců zvýšil o 5,4 %. To je nejvyšší meziroční nárůst v USA od roku 2008, ale stále je to hluboko pod hranicí hyperinflace.

 

"Slova a jejich definice jsou velmi důležitá a slovo 'hyperinflace' má velmi přesnou definici," říká Hanke.

 

Nejvyšší míra inflace v USA v minulém století byla zaznamenána v období těsně po druhé světové válce, kdy inflace v roce 1947 v důsledku poválečného nedostatku dodávek vyskočila o téměř 20 %.

 

Dorsey je známým zastáncem kryptoměn, konkrétně bitcoinu $BTC/USD. Společnost Square $SQ-1.2% také vlastní část bitcoinů a má předběžné plány na těžbu této kryptoměny.

 

Delší období hyperinflace může způsobit kolaps celých měn, což naznačuje, že Dorseyho předpověď by mohla být nenápadnou vsuvkou pro investování do kryptoměn jako zajištění proti masivní inflaci. Ze stejného důvodu se kryptoměn zastávají i investoři, jako je miliardář Paul Tudor Jones. 

 

"Myslím, že lidé, kteří se obávají inflace, to používají jako důvod, aby ospravedlnili vstup do bitcoinu," říká Itay Goldstein, profesor ekonomie a financí na Wharton School Pensylvánské univerzity.


Obhájci kryptoměn, jako je bitcoin $BTC/USD, tvrdí, že díky omezené nabídce méně podléhají znehodnocení inflací, poznamenává Goldstein, ačkoli skeptici naznačují, že bitcoin by mohl být v období vysoké inflace stále zranitelný.

 

Ať už je jeho motivace jakákoli, Dorsey není jediný, kdo vyslovuje hrozivé předpovědi o hyperinflaci. Některé z těchto spekulací se objevily v podobě šířících se internetových fám, že americký Federální rezervní systém (FED) tiskne prostřednictvím měnové politiky centrální banky příliš mnoho peněz, což by mohlo vést k devalvaci americké měny a zvýšení cen pro spotřebitele.

 

V loňském roce napsal miliardář Paul Singer, zakladatel hedgeového fondu Elliott Management, v dopise investorům, že měnová politika, kterou Fed přijal během pandemie koronaviru, by mohla vést k období hyperinflace.


Většina ekonomů však tyto řeči odmítla jako příliš dramatické. David Rosenberg, ekonom a prezident společnosti Rosenberg Research, tento týden v pořadu "Trading Nation" uvedl, že trend růstu cen v USA je jednoduše způsoben problémy v dodavatelském řetězci, které přináší probíhající pandemie. Představa, že by současná míra inflace mohla narůst až do hyperinflace, která by způsobila pád americké ekonomiky, je podle něj "naprosto směšná".

 

Podobně Dorseyho obavy z hyperinflace tento týden vyvrátila i technologická investorka Cathie Woodová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Ark Invest, která se zabývá správou investic. V pondělním tweetu Woodová napsala, že v roce 2008 chybně předpověděla prudkou inflaci v důsledku měnové politiky Fedu zaměřené na překonání finanční krize.

 

Nyní Woodová předpovídá, že v blízké budoucnosti nastane období deflace v důsledku technologických inovací a poklesu cen, jakmile se vyřeší problémy v dodavatelském řetězci.

 

V létě předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell prohlásil, že období zvýšené inflace v USA bude "přechodné" neboli krátkodobé. Minulý týden však Powell uvedl, že "omezení nabídky a zvýšená inflace budou pravděpodobně trvat déle, než se dříve očekávalo, a to i v příštím roce".

 

Goldstein připouští, že existuje alespoň určitá možnost, že by vyšší inflace mohla trvat déle než do roku 2022. Stále se však počítá mezi ekonomy, kteří jsou optimističtí, že inflační období, které zažíváme, bude spíše přechodné než trvalé.

 

zdroj 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kseniia má karmu 1290 a je členem této skupiny od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

No doufejme, že mají experti pravdu a Dorsey se plete 😅

Není nic lepšího, než si takto zpětně potvrdit své kroky :-)