S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Rapidní růst cloud computingu se odrazí na těchto 2 lukrativních akciích

Dnešní moderní doba rychle se vyvíjejících technologií může být pro některé investory náročná. Neustále sledovat nejnovější trendy, není vůbec jednoduché, natož to se v nich orientovat. Je zde ale jedno slibné odvětví, které pro mě díky jeho potenciálu bylo vždy jistou investicí u které jsem nikdy ani nezaváhal. Podívejme se proto společně na cloud computing. 

 

 

Odvětví cloud computingu mělo v roce 2020 hodnotu 219 miliard dolarů a jeho složená roční míra růstu (CAGR) ve výši 17,9 % nastavuje do konce tohoto desetiletí velikost trhu na 1 bilion dolarů. Následující dvě společnosti skvěle využívají výhod tohoto růstu k tomu, aby řídily současnost i budoucnost technologií.

 

Splunk $SPLK+0.2% 

Společnost Splunk $SPLK+0.2% sama sebe popisuje jako platformu "Data-to-Everything", a to je víc než jen chytrý marketing. V současné době využívá její produkty a služby 92 společností z žebříčku Fortune 100, což podtrhuje rozmanitost odvětví, ve kterých působí.

 

S pokračujícím přesunem ekonomiky do digitální sféry generují společnosti obrovské množství dat a teprve začínají objevovat jejich hodnotu. Specialitou společnosti Splunk je přijímání hor těchto dat a poskytování poznatků koncovým uživatelům čitelným způsobem, aby jim pomohla odhalit skrytý potenciál v rámci jejich podnikání.

 

Se zavedením nových technologií, jako je umělá inteligence (AI), má však platforma Splunk $SPLK+0.2% také prediktivní schopnosti, které mohou pomoci výrobcům (například) identifikovat možné poruchy zařízení a řešit je ještě dříve, než k nim dojde. 

 

Umělá inteligence a strojové učení jsou pro společnost Splunk klíčové do budoucna, protože dokáží analyzovat velké objemy složitých dat, což by s pouhým lidským vstupem jednoduše nebylo možné.

 

Cloud změnil pravidla hry. Umožňuje společnosti poskytovat všechny své ceněné produkty a služby dostupnějším způsobem, což jí otevírá dveře k novým příležitostem. Je dokonce hnacím motorem nových segmentů podnikání, protože Splunk nyní pomáhá společnostem přesouvat jejich provoz do cloudu mimo jiné s nabídkou kybernetické bezpečnosti.

 

Ve fiskálním roce 2019 představoval cloud 9,5 % celkových příjmů společnosti Splunk, což se ve fiskálním roce 2021, který právě skončil, vyšplhalo na téměř 25 %. Investory by měla povzbudit rostoucí angažovanost společnosti v nejrychleji rostoucím segmentu jejího podnikání a v příštích několika letech by měl cloud výrazně ovlivnit celkové tempo růstu.

 

Pokud bude společnost Splunk $SPLK+0.2% pokračovat v nastoupené trajektorii, mohla by se do konce tohoto desetiletí stát cloudovým gigantem a ukousnout si pořádný kus trhu v hodnotě 1 bilionu dolarů, který je k mání.

 

Microsoft $MSFT+1.8% 

Jak již všichni víme $MSF je spotřebitelská firma, která je zodpovědná za pohon miliard počítačů a zařízení po celém světě prostřednictvím svého operačního systému Windows. Ačkoli je společnost nejznámější díky své softwarové nabídce, rozrostla se v rozmanitější podnik, který se pustil do her a dokonce i do hardwaru.

 

Možná vás ale překvapí, že ze tří hlavních segmentů podnikání společnosti Microsoft je jejím největším segmentem cloud computing. Jeho tržby ve fiskálním roce 2021 přesáhly 60 miliard dolarů a tvořily 35 % celkových tržeb společnosti. Platforma 

 

Microsoft Azure se zaměřuje na služby podnikům a v současné době ji využívá 95 % společností z žebříčku Fortune 500. Nabízí cloudovou infrastrukturu, umělou inteligenci, datovou analytiku a zabezpečení - tento seznam se však s vývojem cloudových technologií stále rozšiřuje.

 

Stejně jako společnost Splunk, i cloudový segment společnosti Microsoft překonává její celkový růst. To dále podtrhuje apetit firem po cloudových službách, které budou podle mě hnací silou růstu i do budoucna.

 

Pro vás investory je nákup akcií společnosti Microsoft $MSFT+1.8% k získání expozice vůči cloud computingu spojeno s řadou dalších výhod. Jde o softwarovou firmu, která je díky produktům, jako je Office 365, pevně zakořeněna v životě firem i spotřebitelů. Nemluvě o herní platformě Xbox a řadě tabletů a notebooků Surface, které samy o sobě představují mnohamiliardový byznys.

 

Společnost je také nesmírně zisková - ve fiskálním roce 2021 dosáhla zisku na akcii ve výši 8,05 dolarů, což představuje nárůst o 59 % od fiskálního roku 2019 - a růst by měl pokračovat i ve fiskálních letech 2022 a 2023.

 

Stačí říci, že Microsoft $MSFT+1.8% může být jedním z nejlepších způsobů, jak investovat do cloudového přechodu od nynějška do konce desetiletí. Se svým 24% tempem růstu v tomto segmentu by měl $MSFT+1.8% do té doby získat více než 100 miliard dolarů ročních příjmů z cloudu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Díky za tyhle analýzy, to investování je pak mnohem jednodušší 🙏