S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Elon Musk: Tyhle 3 problémy musíme vyřešit, než si koupím Twitter

Měla to být gigantická akvizice s obrovskými důsledky pro svět sociálních médií a především měla přinést opravdovou svobodu slova po které Elon Musk již delší dobu tolik touží. Nyní se však celý proces odkupu Twitteru za 44 miliard dolarů dostává do úzkých a nemůže pokračovat, dokud se nevyřeší tyto 3 problémy. 

generální ředitel Tesly a SpaceX, Elon Musk

Na akci pořádané agenturou Bloomberg v úterý Musk řekl, že existuje řada „nevyřešených záležitostí“, které bude třeba vyřešit, než bude moci pokračovat s převzetím. 

1. Falešné účty

Musk se netajil obavami z množství falešných účtů na Twitteru $TWTR. Pokusy manipulovat platformy sociálních médií pomocí falešných účtů a robotů nejsou úplně nové, ale Musk říká, že chce od Twitteru více objasnit, kolik z jeho uživatelů je pravých.

Veřejné informace z Twitteru řadí počet falešných nebo spamových účtů na méně než 5 % denních aktivních uživatelů. Musk o tom však pochybuje. 

"Stále čekáme na usnesení o této záležitosti, a to je velmi důležitá věc," řekl.

Vedení Twitteru má stále v úmyslu uzavřít Muskovou dohodu, říká předseda představenstva. Minulý týden Bret Taylor, nezávislý předseda představenstva Twitteru, uvedl, že vedení společnosti zůstává „odhodláno uzavřít transakci za předem dohodnutých podmínek“.

2. Financování na dluh 

Druhou hlavní překážkou, které transakce na Twitteru čelí, je podle Muska část dluhu potřebná k jejímu financování. Musk se v květnu zavázal zaplatit za společnost 33,5 miliardy dolarů v hotovosti. Od investorů, včetně spoluzakladatele společnosti Oracle Larryho Ellisona a kryptoburzy Binance, také obdržel závazky týkající se kapitálového financování ve výši 7,1 miliardy dolarů.

Musk říká, že zbytek financování přijde ve formě bankovních půjček, ale jak přesně se to projeví, zůstává nejisté. Přestože je Musk nejbohatším člověkem na světě, velká část Muskova bohatství je vázána na akcie Tesly. Prodal a zastavil miliardy akcií Tesly jako zástavu za půjčky.

3. Souhlas akcionářů

Poslední překážkou pro Muska, aby si zajistil svou akvizici, je souhlas akcionářů Twitteru. Očekává se, že investoři budou o dohodě hlasovat koncem července nebo začátkem srpna. Zda Musk získá dostatečnou podporu pro odkup, zůstává nejasné. Minulý měsíc někteří akcionáři Twitteru zažalovali Muska a samotnou společnost kvůli chaotickému zpracování procesu.

To jsou spolu s problémem falešných účtů tři věci, které je třeba vyřešit, než bude transakce dokončena. Nutno dodat, že se jedná o poměrně zásadní problémy, které jen tak nezmizí. Z mého pohledu je ale více pravděpodobné, že k akvizici dojde. Z obou stran je vidět zájem, avšak celá věc si žádá čas. 

DISCLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Veškeré informace uvedené v textu jsem čerpal z portálu CNBC. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 908 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Robím, čo môžem, ale sám na všetko nestačím...hlavne, že sa o mne píše....v akejkoľvek forme.