S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Kdybyste si mohli koupit jen jednu akcii, byla by to tato, a tady je důvod

Obezřetní investoři se mohou rozhodnout rozšířit své stávající podíly nebo případně koupit akcie společnosti, která je již dlouho na jejich seznamu sledovaných. Jedno je však jisté, nyní není čas na opuštění investiční strategie. Kdybych si však nyní mohl koupit jen jednu akcii, byla by to tato.

Tato společnost si buduje dominantní postavení ve svém oboru.

Trh elektronického obchodování s unikátním a ručně vyráběným zbožím představuje pro svou uživatelskou základnu významnou nabídku hodnoty, kterou je důležité znát pro investory. Průzkum mezi kupujícími na Etsy $ETSY+0.3% v roce 2020 ukázal, že velká většina uživatelů (88 %) tvrdí, že na této stránce nabízejí zboží, které nikde jinde nenajdou. Pro mnoho z 95,1 milionu aktivních kupujících, které společnost v prvním čtvrtletí evidovala, je Etsy nepostradatelným místem pro nakupování. A v průběhu času má průměrný aktivní kupující tendenci utrácet na platformě více. Spotřebitelé mají stále větší zájem o podporu malých podniků a síť prodejců Etsy z tohoto trendu těží.

Z pohledu prodejců, kterých je 7,7 milionu, je Etsy důležitým partnerem, který pomáhá těmto podnikatelům provozovat jejich malé podniky a oslovovat globální publikum. Platforma Etsy umožňuje kupujícím nejen objevovat nové zboží, ale poskytuje také nástroje pro inzerci, zpracování plateb a přepravu. Analytici se domnívají, že nedávné zvýšení poplatků pro prodejce nebude mít příliš negativní dopad na tuto širokou nabídku služeb. 

S přibývajícím počtem kupujících na platformě Etsy roste i její hodnota pro prodejce. A platí to i naopak, protože více prodejců znamená větší výběr zboží. Jedná se o klasický síťový efekt, konkurenční výhodu, která bude podporovat Etsy i v budoucnu. 

Vynikající finanční profil 

Protože Etsy sama nevlastní žádné zásoby a pouze zprostředkovává transakce mezi kupujícími a prodávajícími, její obchodní model se neuvěřitelně dobře rozšiřuje. Od roku 2016 do roku 2021 vzrostla provozní marže společnosti ze 4,8 % na 20%. Po provedení klíčových investic do technologií a rozvoje infrastruktury na trhu jsou všechny ostatní transakce vysoce ziskové. 

Kapitálově nenáročný obchodní model společnosti je z investičního hlediska velmi atraktivní. Etsy nepotřebuje k růstu mnoho peněz v podobě reinvestic. V prvním čtvrtletí roku 2022 tvořily kapitálové výdaje pouze 1,6 % příjmů. To znamená, že bude generovat velké množství volného peněžního toku (FCF) (623 milionů dolarů v roce 2021) - peněžní tok, který lze použít k jiným účelům. 

Zatímco mnoho ztrátových a rychle rostoucích technologických akcií v posledních měsících oslabilo, Etsy produkuje hotovost, což je pro každou firmu svatý grál. A přesto je jeho a stále drcený. V době psaní tohoto článku se akcie pyšní poměrem ceny k zisku pouhých 24, což je nejnižší hodnota za posledních pět let. Dá se říci, že investoři se s tímto pandemickým vítězem smířili.

Vím, že je to nyní obtížné, ale je důležité, aby se investoři dívali na širší souvislosti. Vedení společnosti Etsy se domnívá, že celkový oslovitelný trh společnosti se pohybuje v řádech stovek miliard dolarů, což znamená, že společnost čeká ještě obrovský růst. Dokonce i Wall Street je ohledně vyhlídek společnosti Etsy optimistický - analytici očekávají, že v letech 2021 až 2026 porostou tržby o 14,5 % a FCF o 16,6 % ročně.

Etsy vyvinula diferencovanou platformu, kterou vyžadují jak kupující, tak prodejci. Společnost stojí v čele rozsáhlého sekulárního růstu online nakupování, což je kategorie, která se v příštím desetiletí bude jen rozšiřovat. V kombinaci s fantastickými finančními výsledky se akcie Etsy dnes jeví jako solidní nákup, což samozřejmě není investiční rada, pouze názor.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Proti Etsy nic nemám, ale pokud bych měl možnost koupě jen jedné akcie, tak dám přednost společnosti, která je hodně diverzifikovaná v oblasti business modelu, něco jako je Berkshire nebo Itochu.

Každý má vlastnú stratégiu 👌

Kdybych si mohl koupit jen jednu, tak je to $AAPL+0.6% , ale tady tu myšlenku chápu taky 😁

Trosku slovná hra ale oprávnená si myslim 😀

Dominancia v rámci business modelu

veľký potencial rastu maju :)

a hlavne rastie dopyt po kvalitnejších a rustikálnych veciach

ja som tam pozeral epoxidové stoly a ozaj kvalita :D

za mňa určite veľmi dobrá voľbba taký kvalitnejší ebay