S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Taková nákupní příležitost se naskytne jednou za život, tvrdí známý miliardář z Wall Street. Patří sem tyto 3 akcie

Jednoduše - situace není úplně růžová. Jde dokonce o nejhorší první část roku od roku 1932. Pro dlouhodobé investory však nemusí být situace tak chmurná. Široký pokles trhu vedl k poklesu cen napříč všemi odvětvími - a to může nabídnout příležitosti k nákupu vysoce kvalitních jmen v oslabených sektorech. Miliardářská legenda Ron Baron ze společnosti Baron Capital považuje dnešní situaci za "obrovskou příležitost k nákupu, která se naskytne jednou za generaci".

Ron Baron tyto 3 akcie nazval životní investiční příležitostí

"Celkově zůstáváme optimističtí. O krátkodobých makroproblémech, jako je inflace, ceny ropy, úrokové sazby a konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, obvykle příliš nepřemýšlíme. Inflace je tu s námi stále, přesto o ní většina lidí nemluví. Za mého života se inflace pohybovala v průměru kolem 4 až 5 % ročně. To znamená, že ceny se přibližně zdvojnásobí každých 14 nebo 15 let. Akciový trh se zdvojnásobuje zhruba každých 10 nebo 12 let, tedy asi 7 až 8 % ročně," řekl Baron.

To považuju za celkem good point! 

Klíčem pro investory je tedy najít akcie, které budou v budoucnu, až se medvědi vyčerpají, získávat, i když jsou nyní v minusu. Do toho spadají třeba tyto 3 akcie.

Wallbox $WBX+2.0% 

Začneme společností Wallbox, španělskou firmou působící na trhu nabíjení elektromobilů (EV). Wallbox působí na komerční i rezidenční straně nabíjení EV a nabízí řadu nabíjecích produktů pro domácí i firemní použití. Mezi funkce nabíječek patří univerzální zástrčky a dotykové ovládání. Společnost Wallbox se pyšní zejména tím, že nabízí první obousměrnou nabíjecí jednotku, která umožňuje, aby plně nabitý elektromobil posílal energii do domácnosti uživatele, nebo dokonce do elektrické sítě - v podstatě se tak elektromobil mění na akumulátor, když není používán jako automobil.

WBX si zažil svoje. Nepropadl se však kupodivu tolik jako trh

Společnost Wallbox je na veřejných trzích od října loňského roku, kdy dokončila obchodní fúzi (formou SPAC). Od svého debutu na Wall Street dosáhly akcie WBX v listopadu nejvyšší hodnoty 18,50 USD a při otevření roku 2022 se stále obchodovaly poblíž 17 USD - letos však zatím klesly o 47 %.

K prudkému poklesu ceny akcií došlo i přesto, že Wallbox vykázal dobré finanční výsledky. Zpráva společnosti za 1Q22, která byla zveřejněna minulý měsíc, vykázala na horním řádku 28,3 milionu eur, což představuje 192% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí. K tomu přispěl 180% meziroční nárůst prodeje nabíječek - za čtvrtletí se prodalo přibližně 51 000 kusů - a hrubá marže, která se svými 41 % překonala interní odhady. Společnost Wallbox předpokládá celoroční tržby za rok 2022 v rozmezí 175 až 205 milionů eur, což by znamenalo meziroční růst o 145 až 190 %.

Rychlý růst společnosti zaujal analytika společnosti Cowen Gabriela Daouda, který píše: "Díky rozmanitému portfoliu produktů podporujících expanzi v USA a transformaci energetického managementu si Wallbox může dovolit v letech 2022 až 2030 celosvětově investovat do hardwaru 293 miliard dolarů. Vertikální integrace v rámci výroby umožňuje společnosti pohybovat se v náročném prostředí dodavatelského řetězce a dosahovat nejlepších hrubých marží ve své třídě ve výši ~40 %. Předpokládáme, že WBX se v roce 2026 dostane do kladných hodnot FCF s dalším růstem díky novým softwarovým produktům, jako je Sirius."

Generac Holdings $GNRC+0.8% 

Jako druhou akcii si představíme společnost Generac se sídlem ve Wisconsinu, která vyrábí generátory elektrické energie. Generátory této společnosti jsou určeny jako záložní jednotky pro použití v domácnostech, lehkém komerčním a průmyslovém sektoru, aby poskytovaly energii v případě výpadku elektrické sítě. Generac nabízí širokou škálu generátorových jednotek, od 15kilowattových zařízení vhodných pro domácí použití až po několikamegawattové systémy pro průmyslový sektor. Zákazník si může vybrat i malé přenosné generátory, určené pro použití v dílně nebo při kempování.

Tady to naopak akcie dost odnesla

Společnost Generac neustále rozšiřuje své produktové řady a hledá nové mezery, ve kterých lze využít záložní zdroje energie. V posledních týdnech společnost uvedla na trh nové produkty pro elektromobily a přenosné generátory. První z nich nabízí řešení problémů s nabíjením vozidel, zatímco druhý přináší na trh přenosných generátorů možnost použití dvou paliv s modely schopnými pracovat jak na plyn, tak na běžný benzín.

Nové výrobky v kvalitní řadě byly základem silné prodejní pozice společnosti Generac. V posledních několika letech společnost zaznamenává trvalý růst nejvyššího obratu a 8 po sobě jdoucích čtvrtletních nárůstů tržeb. V posledním 1. čtvrtletí roku 22 vykázala společnost Generac na horním řádku 1,14 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 41 %. K tomuto nárůstu přispěl 43% nárůst prodeje produktů pro rezidenční sektor a zahrnoval 38% nárůst prodeje komerčních a průmyslových produktů.

Současně s růstem tržeb došlo k poklesu zisku. Společnost vykázala za 1. čtvrtletí upravený čistý zisk ve výši 135 milionů USD, což je méně než 153 milionů USD v předchozím čtvrtletí. V přepočtu na akcii to znamenalo meziroční snížení z 2,38 USD na 2,09 USD.

Silvergate Capital $SI 

V neposlední řadě je to Silvergate, komerční banka z Kalifornie se zaměřením na investice do digitálních měn. Silvergate začala svou činnost v roce 1988 a již téměř deset let je lídrem v oblasti investování do digitálních měn. Společnost zaznamenala 24 po sobě jdoucích let ziskovosti a nabízí služby široké škále institucionálních investorů a burzám digitálních měn.

Podobný scénář

V letošním roce se akcie společnosti Silvergate zatím propadly o 58 %, což je prudký pokles, který se shoduje s prudkými poklesy, které jsme zaznamenali také na trzích s kryptoměnami. Navzdory potížím, které kryptotrhy v poslední době zaznamenaly, se podnikání společnosti Silvergate v oblasti digitálních měn rozšiřuje. Ve zprávě společnosti za 1Q22 bylo ke konci čtvrtletí uvedeno 1 503 zákazníků v digitálních měnách, ve srovnání s 1 381 na konci 4Q a 1 104 v předchozím čtvrtletí. Současně síť Silvergate Exchange Network, která je součástí banky a slouží k výměně digitálních měn, zaznamenala v 1Q22 pokles převodů z 219,2 mld. dolarů ve 4Q21 na 142,3 mld. dolarů.

Zatímco transakce ve směnárnách poklesly, Silvergate přesto zaznamenala nárůst příjmů. Banka vykázala za 1. čtvrtletí čistý zisk ve výši 27,4 milionu USD, což představuje 28% nárůst oproti 4Q21 a ještě působivější nárůst o 115 % oproti 1Q21. Příjem banky dosáhl 79 centů na zředěnou akcii.

Analytik Jared Shaw se ve svém zpravodajství o Silvergate pro Wells Fargo domnívá, že nyní je pro investory čas zvážit akcie SI. Píše: "SI vytvořila silný síťový efekt prostřednictvím své platformy Silvergate Exchange Network, kterou využívají některé z největších burz a institucionálních klientů v oblasti kryptoměn. S růstem sazeb budou vyšší výnosy ze spreadů plynout z nulové vkladové základny a další růst pákového efektu SEN a zavedení sítě stablecoinových plateb vydávaných SI představují budoucí příležitosti. Pokračující institucionální přijímání kryptoaktiv a produktové inovace v SI by měly pomoci udržet růstový profil banky. Domníváme se, že velká část medvědího scénáře je na současných úrovních oceněna, což představuje atraktivní vstupní bod..."

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já se párkrát nechal nachytat těmahle článkama a anylytikama…propagujou aby z nás udělali exit liqudity. Za mě nekupovat a radsi prozkoumat trh po svých

To je samozřejmě vždycky nejlepší. Často to ale může člověka nasměrovat aspoň přibližně nějakým směrem...

Amerika dejme tomu,ale Evropa, která se trestá sankcemi, kterými likviduje jen sama sebe? Za mně rozhodně ne,alespoň dokud se nezmění politické smýšlení Evropy. U nás se tom moc nemluví , ale třeba ORF už přináší scénaře co se bude dít v zimě, když Rusko zastaví plyn,a zní to dost pesimisticky..a elektromobilita, když Německo že zoufalství startuje uhelné elektrárny? takže za mně dokud neuvidím v Evropě obrat o 180 stupňů směrem k prosperitě, tak rozhodně ne..

Dobrý point, z hlediska investování je pro mne Evropa prostě nezajímavá

Ale tak..najdeme tu taky zajímavý kousky, který určitě stojí za to do nich investovat 😉

K těm uhelným elektrárnám...zaznamenal jsem to stejné od Nizozemska a Itálie, dalším státům nezbyde asi nic jinýho

Německo si podřízlo větev samo tou svou panickou nesmyslnou hrůzou z jádra...

Zajímavé tipy, všechny společnosti jsou v perspektivních odvětvích

Ale jo 😅

Příležitost to je, ale generační nejspíš ne.

Na to máme ještě mnoho prostoru pro pokles. 😬

Jo, to nejspíš jo... hlavně nevíme co bude za 50 let... taky by mohla být geniální příležitost třeba investovat do vody, žejo.. :D

$WBX+2.0% je jasnej! EV je cesta

Bude to tam asi trochu divoký, ale ten big picture směr je EV skoro určitě

To znamená, že ceny se přibližně zdvojnásobí každých 14 nebo 15 let. Akciový trh se zdvojnásobuje zhruba každých 10 nebo 12 let, tedy asi 7 až 8 % ročně," řekl Baron.

100% true

Yes, člověku se hned spí líp, když si tohle uvědomí :)

Přesně tak

Až na to, že ceny se nám u hodně zboží zdvojnasobily za rok. Př. Obyčejný eidam, loni 10,90 Kč, letos 21,90 Kč

Budeme investovat do ajdamu

10.90 loni eidam rozhodně nestál.