S&P 500 ^GSPC 5,098.89 +1.00%
Alphabet GOOG $172.95 +9.50%
Nvidia NVDA $864.28 +4.59%
Amazon AMZN $178.46 +2.76%
Microsoft MSFT $409.26 +2.56%
Meta META $437.82 -0.81%
Tesla TSLA $169.20 -0.58%
Apple AAPL $170.76 +0.51%

Warren Buffett je odlično izkoristil padce v energetskem sektorju za razširitev svojega portfelja

Cene nafte padajo, saj se vse bolj bojijo recesije. Trgovci so zaskrbljeni, da bo upočasnitev gospodarske rasti zmanjšala povpraševanje, kar bo najbolj prizadelo predvsem energetski sektor. Energetske delnice so se večinoma odzvale s padcem, pri čemer je Occidental Petroleum $OXY-0.8% od začetka meseca padel na 55 dolarjev, kar je skoraj 21-odstotni padec. Te cene ni spregledal Warren Buffett, ki je svojo zbirko delnic podjetjaOXY-0.8% povečal za 9,6 milijona delnic.

Buffett očitno močno verjame v družbo $OXY-0.8% in brez oklevanja širi svoj položaj.

Berkshire Hathaway kupi še 9,6 milijona delnic družbe Occidental in tako poveča svoj delež na več kot 16,3 %.

Nakupi so bili opravljeni v zadnjem tednu in so stali približno 529 milijonov dolarjev, je Berkshire sporočil v sredo v svoji regulativni dokumentaciji. Ti nakupi dopolnjujejo nakup delnic naftne družbe, ki ga je Berkshire izvedel prejšnji mesec v vrednosti 336 milijonov dolarjev, v začetku tega leta pa je bilo nakupov za 7 milijard dolarjev.

Po nakupih ima Berkshire zdaj v lasti približno 152,7 milijona delnic družbe Occidental, ki so po sredinem zaključku trgovanja vredne približno 8,52 milijarde dolarjev, kar je več kot 21-odstotni padec v primerjavi s trenutkom, ko je maja dosegla enoletni vrh (več kot 70 dolarjev za delnico).

Cena delnice družbe Occidental se je letos povečala za več kot 90 %, potem ko se je več kot podvojila, saj je imela koristi od nakupov družbe Berkshire in naraščajočih cen nafte po ruski invaziji na Ukrajino.

Berkshire je največji posamezni delničar družbe Occidental. Družba ima tudi opcije za nakup 83,9 milijona delnic družbe Occidental, ki bi v primeru uresničitve povečale njen delež na več kot 25 %.

Družba Berkshire je v letu 2022 veliko trošila. V prvem četrtletju je za delnice namenila 51,1 milijarde dolarjev, od tega je za 25,9 milijarde dolarjev povečala svoj delež v naftni družbi Chevron Corp.

Analitiki so v družbah Occidental in Chevron videli način, kako bi lahko družba Berkshire izkoristila rast cen nafte po ruski invaziji na Ukrajino.

Najnovejši rezultati $OXY-0.8%z dne 10. maja 2022:

  • Prihodki so znašali 8,53 milijarde dolarjev, kar je 58 % več kot leto prej.
  • Prilagojeni dobiček na razredčeno delnico je znašal 2,12 dolarja v primerjavi z 1,48 dolarja v enakem četrtletju prejšnjega leta.

Denarna sredstva in njihovi ustrezniki so ob koncu četrtletja znašali 1,95 milijarde dolarjev. Wall Street je bil zelo zadovoljen, da je družba Occidental v četrtletju odplačala 12 % svojega dolga oziroma 3,3 milijarde dolarjev.

Odplačilo dolga je za nas kot vlagatelje zelo pomembno.

Družba Occidental Petroleum je v primerjavi z letom prej zmanjšala dolgoročni dolg za 8,1 milijarde USD. To je dodatek k zmanjšanju dolga v višini 6,4 milijarde dolarjev, ki je bilo doseženo leta 2021. S tem se zmanjšajo stroški obresti in poveča denarni tok. Prav tako odpira vrata za povečanje dividend in odkupe delnic. Vse to bo pozitivno vplivalo na uspešnost delnic.

Sektor OxyChem je bil najuspešnejši

CEO $OXY-0.8%:

"Naša divizija OxyChem je dosegla tretji zaporedni rekordni četrtletni dobiček, saj so naši zaposleni še naprej izpolnjevali naraščajoče povpraševanje po osnovnih kemikalijah..."

Vodstvo načrtuje, da bo v drugem četrtletju povečalo proizvodnjo za več kot 6 %.

Še en katalizator rasti

Sprašujete se, kaj bi lahko dolgoročno spodbudilo podjetje? Odgovor je preprost: zajemanje ogljika. Družba namerava porabiti do 1 milijardo dolarjev za izgradnjo objekta za neposredno zajemanje (DAC). Izvršna direktorica družbe Occidental Petroleum Vicki Hollub je dejala, da lahko ta tehnologija s prodajo ogljikovih dobropisov predstavlja "še eno dodano vrednost" za energetskega velikana.

S prehodom na dekarbonizacijo ima družba DAC še eno prednost: možnost prodaje "čiste ničelne količine nafte".

Za več informacij in zanimivih dejstev o $OXY-0.8% priporočam ta članek: Buffett je to dobro vedel: 2 podatka, ki vas bosta prepričala v nakup družbe Occidental Petroleum | Bulios

  • Vlaganje v $OXY-0.8%?
  • Ali je tudi kdo kupil ta 21-odstotni padec?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet