S&P 500 ^GSPC 5,186.22 +0.11%
Tesla TSLA $178.26 -3.52%
Nvidia NVDA $904.56 -1.83%
Alphabet GOOG $172.36 +1.49%
Microsoft MSFT $410.00 -0.86%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.57 +0.47%
Amazon AMZN $188.15 -0.29%

3 extrémně levné dividendové akcie s výnosem mezi 2-7 %

Velké tabákové akcie vyplácejí vysoké dividendy a mají zdravý růstový profil. Tento dopravní fond bude těžit z vyšších celosvětových výdajů na e-commerce a tato velká farmaceutická společnost má silný lékový program, který může podpořit budoucí růst zisků.

Tyto 3 akcie nabízejí opravdu nadprůměrnou dividendu.

1. Bristol-Myers Squibb $BMY+0.0% 

Akcie farmaceutických společností Bristol-Myers Squibb letos vzrostly o 19 %. I přes tuto působivou výkonnost se akcie jeví jako výhodná koupě. Je to proto, že poměr forwardové ceny k zisku (P/E) společnosti Bristol-Myers ve výši 9,8 je výrazně pod průměrem farmaceutického průmyslu, který činí 13,5. Poměr ceny akcie k prodejům ve výši 3,5 je mírně pod desetiletým mediánem 4,2. 

Existují obavy, že společnosti Bristol-Myers v nadcházejících letech vyprší platnost patentů na její tři nejprodávanější léky, které se podílely přibližně 68 % na příjmech společnosti v prvním čtvrtletí ve výši 11,6 miliardy USD. Patří mezi ně léky proti rakovině Revlimid a Opdivo a také antikoagulancia Eliquis, která spoluvlastní společnost Pfizer.

Dobrou zprávou je, že společnost Bristol-Myers má v různých fázích vývoje více než 50 látek. Analytici očekávají, že to více než vyváží hrozící vypršení platnosti patentů, a proto se předpokládá, že Bristol-Myers v příštích pěti letech dosáhne 4,6% ročního růstu zisku.

A vzhledem k tomu, že dividendový výplatní poměr bude v roce 2022 činit přibližně 29 %, mohou akcie v dohledné budoucnosti mírně zvyšovat dividendu před ziskem. Vysoká jednociferná roční míra růstu dividend společnosti Bristol-Myers spolu s dividendovým výnosem 2,9 % z ní činí skvělou volbu pro investory, kteří hledají kombinaci současného a budoucího příjmu.

2. British American Tobacco $BTI+0.2% 

Výrobce cigaret British American Tobacco si vede velmi dobře. Přesto se akcie stále obchodují s forwardovým poměrem P/E ve výši pouhých 9,2. Pro představu, tato hodnota je hluboko pod průměrem tabákového průmyslu, který činí 13,9. 

Nenechte se zmást tak nízkou hodnotou: Akcie se nezdají být pastí na hodnotu. Důvodem jsou mimořádně silné základní ukazatele společnosti. Díky rostoucímu podílu tržeb z nehořlavých výrobků analytici předpovídají v příštích pěti letech 8,9% roční růst zisku. To je více než průměrný odhad růstu tabákového průmyslu, který činí 5,5 %.

Dividendový výnos společnosti British American Tobacco, který je pro trh zdrcující, činí 7,1 % a je více než čtyřikrát vyšší než 1,7 % výnosu indexu S&P 500. Dividendový výplatní poměr této akcie bude v roce 2022 činit přibližně 65 %, takže dividenda je pro příjmové investory poměrně bezpečná. 

3. FedEx $FDX-0.5% 

Mezitím poštovní gigant FedEx klesl v roce 2022 o 11 %. forwardový poměr P/E společnosti FedEx ve výši 10,3 je o něco vyšší než průměr integrovaného odvětví nákladní dopravy a logistiky, který činí 9,6. Akcie si však tuto prémii v průběhu let pravděpodobně zasloužily díky své dobré výkonnosti. 

V posledním fiskálním roce, který skončil v březnu, činil dividendový výplatní poměr méně než 15 %. To umožnilo společnosti FedEx odměnit akcionáře masivním zvýšením čtvrtletní dividendy na akcii o 53,3 % na 1,15 USD na začátku tohoto měsíce.

Letošní pokles akcií a zvýšení výplaty zvýšily jejich dividendový výnos na 2 %. V kombinaci s dvouciferným potenciálem ročního růstu dividendy je tak FedEx příjemnou kombinací zisku a růstu.

Analytici předpovídají, že akcie v příštích pěti letech dosáhnou 12,4% ročního růstu zisku. Díky tomu vzrostou celosvětové výdaje na elektronické obchodování ze 4,9 bilionu dolarů v roce 2021 na 7,4 bilionu dolarů v roce 2025. Přední vyhlídky globálních výdajů na elektronické obchodování by se měly projevit ve vyšších objemech zásilek a tržbách společnosti FedEx, což jí dává světlou budoucnost.

Pro investory mohou tyto společnosti představovat atraktivní kombinaci zajímavých a slibných obchodních modelů ve spojení s příjemnou výplatou dividend. Neberte to však jako investiční radu, pouze jako analýzu společností.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

To zvýšení dividendy $FDX-0.5% mě zaujalo. Společnost má vyšší zisky, tak je rozdělí mezi akcionáře.

Určitě zajímavé společnosti, ale otázkou je jestli dokáží udržet takové dividendy a jestli budou i růst :)

BTI vnímam ako jedine riziko z hľadiska dividendy

Ostatne mi prídu celkom OK

$FDX-0.5% ano, u $BTI+0.2% bych si tam jistý už nebyl...

Aj za mna  fedex jasna voľba

Určitě zajímavé společnosti, ale otázkou je jestli dokáží udržet takové dividendy a jestli budou i růst :)

Dividenda je vždy atraktívna a určite zaujme v týchto časoch 💰

A keď je do toho kvalitný model podnikania 👌

No a tieto firmy sú určite zaujímavé z hľadiska podnikania

Všetky spoločnosti si svojim sposobom zaujímavé a majú hodnotu

A teraz keď sú ešte aj vo výpredaji

No v krásnom výpredaji

Jasně že mají hodnotu, otázka je jakou. 🤷

Aj $FDX-0.5% z hľadiska business modelu a neustále rastúceho dopytu po týchto službách

Jsem celkem zvědavý na $AMZN-0.3%, který hodlá rozvážet zásilky pomocí dronů.

Uchytí se to a má tento sytém doručování šanci proměnit celé odvětví... 🤔

$BTI+0.2%  za mna dosť zaujímavé

Dividenda určite

👌👌👌

Dividendově ano