S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

3 dividendoví aristokraté, kteří mohou ze 100 000 do roku 2032 udělat 300 000

Rozjetý akciový trh je ideální příležitostí pro trpělivé investory k získání kvalitních akcií se slevou. Dividendové akcie v průběhu času výrazně překonávají společnosti, které výplatu nenabízejí. Tyto speciální dividendové akcie mohou v příštích 10 letech více než ztrojnásobit peníze investorů.

Tyto velmoci pasivního příjmu mohou z dlouhodobých investorů udělat milionáře.

Přestože medvědí trhy mají tendenci živit obavy investorů, poklesy na trzích bývají relativně krátkodobé. Navíc každý větší pokles hlavních amerických indexů v historii posloužil trpělivým investorům jako hvězdná nákupní příležitost.

Dividendoví aristokraté mohou trpělivým investorům přinášet stabilní zisky

Asi nejlepším návrhem jsou dividendové akcie. Společnosti, které pravidelně vyplácejí dividendy, jsou obvykle pravidelně ziskové a již dříve prošly hospodářským poklesem. Jsou to přesně ten typ stabilních společností, u kterých bychom očekávali, že jejich hodnota v průběhu času poroste.

Kromě toho mají výnosové akcie schopnost dlouhodobě překonávat své nevyplácející protějšky. V roce 2013 vydala společnost JP Morgan Asset Management zprávu, ve které srovnává výkonnost veřejně obchodovaných společností, které v průběhu 40 let (1972-2012) zavedly a zvyšovaly dividendy, s akciemi, které dividendy nevyplácely. Během tohoto čtyřletého období přinesly akcie vyplácející dividendy svým akcionářům průměrný roční výnos 9,5 %. Společnosti, které nenabízely výplatu, dosáhly skromného ročního výnosu 1,6 %.

Mezi touto malou skupinou pasivních příjmových tahounů jsou tři dividendoví aristokraté, kteří mají potenciál učinit dlouhodobé investory mnohem bohatšími. Pokud dáte těmto třem příjmovým gigantům čas do roku 2032, mají inovace a nehmotný majetek, který je schopen proměnit investici, řekněme, 300 000 dolarů na 1 milion dolarů.

NextEra Energy: 2,17% dividenda $NEE+0.5% 

Prvním dividendovým aristokratem vysokého kalibru, který může do roku 2032 dosáhnout výnosu 233 %, je NextEra Energy, největší americká energetická společnost podle tržní kapitalizace. Společnost NextEra zvýšila svou roční základní výplatu v každém z posledních 26 let.

Veřejné společnosti mají tu výhodu, že nabízejí vysoce předvídatelné provozní peněžní toky. Poptávka po elektřině se meziročně příliš nemění. To umožňuje společnosti, jako je NextEra, vynakládat kapitál na nové infrastrukturní projekty, akvizice a dividendy, aniž by byla ohrožena její ziskovost.

Společnost NextEra Energy se od svých konkurentů odlišuje především strategií v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Žádná společnost nevytváří větší kapacitu z větrné nebo solární energie. Vzhledem k tomu, že se společnost zavázala v letech 2020 až 2022 vynaložit na nové infrastrukturní projekty celkem až 55 miliard dolarů, je nepravděpodobné, že by NextEru v oblasti zelené energie v dohledné době překonala nějaká jiná společnost.

Projekty čisté energie jsou v jednom ohledu drahé. Tyto náklady se však vyplatily. Kromě toho, že společnost NextEra při financování projektů využívá historicky nízkých úrokových sazeb, zaznamenala díky svým agresivním investicím do zelené energie výrazný pokles nákladů na výrobu elektřiny. Výsledkem je vysoká jednociferná složená roční míra růstu v odvětví, kde společnosti obvykle rostou nízkými jednocifernými procenty.

Walgreens Boots Alliance: 4,72% dividenda $WBA-1.2% 

Dalším dividendovým aristokratem, který dokáže proměnit 300 000 dolarů na skvělý 1 milion dolarů za 10 let, je řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance. Společnost Walgreens vyplácí čtvrtletní dividendy nepřetržitě již více než 89 let a posledních 46 let zvyšuje základní roční výplatu. 

Bez ohledu na to, jak špatně si americká ekonomika a/nebo akciový trh vedou, lidé budou vždy nemocní a budou potřebovat léky na předpis, zdravotnické prostředky a zdravotnické služby. COVID-19 však přinesl jedinečný scénář pro americké lékárenské řetězce, které jsou tradičně poháněny pěší návštěvností, což vedlo ke znatelnému snížení zisku. Toto krátkodobé oslabení představuje ideální příležitost k nákupu pro dlouhodobé investory.

Ještě před vypuknutím pandemie zahájil manažerský tým společnosti Walgreens Boots Alliance vícebodovou strategii, jejímž cílem bylo zvýšit míru organického růstu, zvýšit provozní marže a zvýšit počet opakovaných návštěv.

Společnost Walgreens odstranila roční provozní náklady ve výši více než 2 miliardy dolarů, a to s ročním předstihem. Agresivně však vynakládá prostředky na různé digitalizační iniciativy. Například důraz na prodej přímo spotřebitelům je pro Walgreens snadným způsobem, jak zvýšit míru organického růstu a zlepšit pohodlí při nakupování.

Nejzajímavější je však partnerství a investice do společnosti VillageMD. Obě společnosti již otevřely více než 100 společných klinik s kompletními službami a jejich cílem je dosáhnout 1000 klinik do konce roku 2027. Zatímco většina lékáren může podávat pouze vakcíny, tyto kliniky s lékařským personálem jsou ideální pro opakované pacienty a jejich přivedení do Walgreens.

Chevron: 3,84% dividenda $CVX+1.0% 

Třetím dividendovým aristokratem, který má potenciál proměnit 300 000 dolarů na 1 milion dolarů do roku 2032, je integrovaný ropný a plynárenský gigant Chevron. V lednu společnost Chevron zvýšila základní roční výplatu již 35. rok po sobě.

Společnost Chevron těží z ropy a zemního plynu, které dosahují nejvyšších hodnot za posledních několik desetiletí. Zvýšené ceny energetických komodit budou pravděpodobně přetrvávat, protože investice do nové infrastruktury během pandemie poklesly. Ruská invaze na Ukrajinu dále ovlivnila globální řetězec dodávek energie. Největší zisky může Chevronu přinést vrtání.

Je však důležité si uvědomit, že dlouhodobý úspěch společnosti Chevron je také funkcí jejího integrovaného provozního modelu. Kromě vrtů a průzkumu vlastní společnost Chevron ropovody, rafinerie a chemické závody, které účinně slouží jako pojistka pro případ poklesu cen ropy a zemního plynu. Když ceny energetických surovin klesají, vstupní náklady rafinerií a chemických závodů se snižují, zatímco poptávka spotřebitelů a podniků po ropných produktech často roste.

Vedení společnosti Chevron se neostýchá odkupovat vlastní akcie, aby odměnilo své akcionáře. Chevron očekává, že do konce roku odkoupí zpět své kmenové akcie v hodnotě až 10 miliard dolarů. S menším počtem akcií v oběhu se společnost může zdát z fundamentálního hlediska ještě atraktivnější.

Podle mého názoru je tento seznam společností poměrně diverzifikovaný a každý investor si v něm může najít to své. Samozřejmě se jedná pouze o nápovědu, nikoli o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tituly přesně podle mého gusta 👍

Súhlasím kvalitny vyber

$CVX+1.0% a $NEE+0.5% opozita a predsa oba ako perspektívne

Presne 😀

Je to tak že idu proti sebe 😀 ale zhodneme sa

Za mna dobrý diverzifikovany vyber 💫

To áno 👌