S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Že by potápějící se loď jménem Fastly? 🤔 Potenciální short, nebo jen předčasný povyk?

Společnost Fastly čeká 3. listopadu zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí. Poslední kvartální výsledky za předešlé 3 čtvrtletí nebyly žádným úspěchem. Dokáže se Fastly vrátit dostatečně silně, aby investory nadchla? Nebo tato technologická společnost opět nezapůsobí a akcie bude čekat další výrazný propad?

 

 

Společnost Fastly $FSLY+0.7% byla jako akcie již nesmírně oslabena v důsledku řady špatných zpráv. Společnost (a analytici) očekávají v nadcházejícím čtvrtletí a letech pouze 15-20% růst, což je méně než pravidelný 40% růst v minulosti. 

 

Jejich výpadek v červnu 2021 je stál několik zákazníků (jak sami přiznávají) a akcie $FSLY+0.7% se propadly o téměř 60 % oproti své ATH. Všiml jsem si, že v poslední době (od jara 2021) se zdá, že společnost opouští podezřele vysoké množství zaměstnanců 🤔. To MŮŽE být znamením, že v nadcházející zprávě lze od společnosti očekávat další špatné zprávy a proto se naskytuje potenciální příležitost na shortování akcií $FSLY+0.7%...

 

Zaměstnanci

Od března 2021 vyskočil počet lidí, kteří společnost opustili, na historicky extrémně vysokou úroveň (duben 2020 je korona virová odchylka - odešlo 5 lidí, přijati byli 4, čímž na grafu vyniká, i když se toho vlastně moc nestalo). Od března nepřidali žádné čisté zaměstnance a v současné době každý měsíc více zaměstnanců ztrácejí, než nabírají. 

 

Jak je vidět na druhém grafu, nábor se nutně nezpomalil, ale zdá se, že mnohem více zaměstnanců společnost opouští (říjen 2020 je opět odlehlý v důsledku akvizice společnosti Signal Sciences). V minulosti ztráceli každý měsíc 4-6 zaměstnanců, v posledních 6 měsících náhle prudce vzrostl jejich počet na 19-27.

 

To vše nemusí být nutně špatné znamení, může to být známka restrukturalizace nebo propouštění za účelem ziskovosti, které společnost posílí. Ale taková stagnace je trochu neobvyklá pro technologickou společnost, která byla donedávna označována za růstovou akcii. 

 

Neoficiálně si mnoho nedávných recenzí na portálu Glassdoor stěžuje na negativní vývoj společnosti a nedostatek vize, což má za následek odchod mnoha talentovaných lidí. Obvykle Glassdooru nevěnuji pozornost, ale v kombinaci s aktuálními údaji mi to připadá pozoruhodné.

 

 

 

Vedení 

Všiml jsem si také, jak se zdá, neobvyklého počtu vedoucích pracovníků, kteří v posledních měsících opustili společnost - překvapivě mnoho z nich, aniž by měli zajištěnou jinou práci. Byli propuštěni kvůli nízkému výkonu? To by mohlo být pro společnost dobré. Nebo se snaží opustit potápějící se loď? To by bylo špatné. Zde je seznam všech, kteří odešli od dubna 2021:

 


Zdá se, že viceprezident znamená ve Fastly pozici N-2 (lidé, kteří podléhají C-suite, nikoliv přímo generálnímu řediteli). Samotný C suite je velmi malý (8 lidí) a s výjimkou finančního ředitele tam v poslední době nedošlo k žádným odchodům.

 

Takže bych to zatím nenazýval masovým odchodem, ale rozhodně je to poněkud zvláštní počet odchodů během několika měsíců. Za celou dobu od listopadu 2019 do března 2021 jsem našel jen 5 odchodů na úrovni viceprezidenta (nebo vyšší).

 

Závěr 

Musím zdůraznit, že 1) očekávání pro Fastly $FSLY+0.7% jsou již poměrně nízká, 2) nic z výše uvedeného není *nutně* špatným znamením. Může se stát, že Fastly $FSLY+0.7% dělá správná rozhodnutí, aby zefektivnilo personál. Chtěl jsem se o to podělit hlavně jako o informaci pro každého, kdo uvažuje o tom, že by si akcie Fastly tak jako tak nakoupil, nebo shortoval...

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @almighty má karmu 1528 a je členem této skupiny od 16/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Za mňa vysoko ocenená spoločnosť na momentálnej cene. Ak by ukázali opäť rast 30-40% tak by som to vedel akceptovať. Ale na  momentálnych úrovniach s rastom 15-20% sú akcie predražené. A to sa ešte nebavíme o zisku, ktorý nebude dosahovať ešte ďalšie 3-4 roky možno aj viac. Uvidíme, po výsledkoch, ja očakávam opäť pád akcií. Je tam x lepších a lacnejších spoločností momentálne na trhu.

Zajímavé, že bych si vážně otevřel na $FSLY+0.7% short pozici 🤔

Skvělé, posílám dál 👌