S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Proč kupuju v listopadu tyhle 3 ropné akcie vás asi překvapí

Včera večer jsem byl na Bulios, projížděl si příspěvky a narazil na zajímavý nápad od @tomaskos (soutěž na listopad)...Zaujalo mě to a rozhodl jsem se také zúčastnit a přidal svoje výběry na listopad. Pak se ale objevili @almighty a @melu_david, kteří si začali dělat prdel z mého výběru, hlavně z ropných akcií, které jsem se rozhodl vybrat 🤔. Tak (asi po 10 hrníčcích kafe přes noc), tady máte pánové odůvodnění na mnou vybrané akcie 😂 a odůvodnění výběru tolika ropných akcií...

 

 

Cena WTI, která je hlavní americkou referenční cenou, vzrostla v roce 2021 zhruba o 75 % a nedávno uzavřela na hodnotě přibližně 83 dolarů za barel. Vzhledem k tomu, že ropa se blíží ceně 100 dolarů za barel, jsem přesvědčen, že čeká ropu v listopadu pořádný růst. 

 

1. ConocoPhillips $COP-1.0% 

Zhruba před deseti lety společnost ConocoPhillips oddělila své rafinérské operace, aby se mohla soustředit na průzkum a těžbu. V roce 2016, v době útlumu energetického průmyslu, snížila dividendu. Zdá se však, že toto přenastavení přineslo společnosti dobrou pozici, protože byla schopna zvýšit dividendu i během poklesu těžby ropy v roce 2020, který byl způsoben pandemií 😁.

 

Ještě lepší však bylo, že dokázala využít poklesu k akvizici aktiv, včetně nákupu společnosti Conche Resources a aktiv v Permské pánvi od Royal Dutch Shell $RDS.A. Díky těmto krokům je nyní lepší společností, než byla před poklesem.

 

Firma očekává, že v příštím desetiletí bude schopna zvyšovat produkci v průměru o zhruba 3 % ročně a během tohoto období vygeneruje 80 miliard dolarů v peněžních tocích. Dále věří, že bude schopna dosáhnout návratnosti vloženého kapitálu ve výši 20 %, což je více než 17 % před nedávnými akvizicemi. 


2. Devon Energy $DVN-1.5% 

Podle nové politiky má čtvrtletní dividenda společnosti Devon dvě složky: pevnou výplatu ve výši 0,11 dolaru na akcii a variabilní dividendu ve výši až 50 % přírůstkových peněžních toků (nebo jednoduše 50 % peněžních toků, které zbývají po financování kapitálových výdajů a pevné dividendy a zohlednění jednorázových nákladů, jako je restrukturalizace).

 

Společnost Devon již v minulém čtvrtletí naznačila, co můžeme očekávat, když vyhlásila čtvrtletní dividendu ve výši 0,49 dolaru na akcii, která se skládá z fixní dividendy ve výši 0,11 dolaru na akcii a variabilní dividendy ve výši 0,38 dolaru na akcii, neboť volné peněžní toky společnosti poskočily za poslední čtvrtletí téměř šestinásobně.

 

Vzhledem k tomu, že rostoucí ceny ropy by měly pro Devon $DVN-1.5% znamenat vyšší peněžní toky, můžete se spolehnout na vyšší čtvrtletní dividendy od této akcie s 1% výnosem. Díky solidní rozvaze je Devon Energy $DVN-1.5% skvělou dividendovou akcií, která se hodí na růst cen ropy. A co tak koukám na graf, tak osobně očekávám rapidní růst hned na začátku listopadu. 


3. EOG Resources $EOG-1.6% 

Společnost EOG Resources má jeden z nejlevnějších ropných podniků v USA. Společnost může generovat dostatečný peněžní tok, aby udržela současnou míru produkce, dokud bude WTI v průměru 30 dolarů za barel. K pokrytí dividendy s výnosem 1,8 % jí přitom stačí WTI na úrovni 36 dolarů za barel 😄. 

 

Z tohoto důvodu produkuje přebytečný peněžní tok při současné ceně WTI přes 80 dolarů. Společnost $EOG-1.6% v první polovině roku vygenerovala 2,1 miliardy dolarů volného peněžního toku poté, co pokryla svůj základní kapitálový program. To jí poskytlo prostředky na výplatu pravidelné dividendy, mimořádné dividendy ve výši 600 milionů dolarů, splacení dluhopisů se splatností 750 milionů dolarů a investice 500 milionů dolarů do dalších kapitálových projektů. Mezitím ukončila toto období s 3,9 miliardy dolarů v hotovosti ve své rozvaze.

 

Společnost $EOG-1.6% odhaduje, že by mohla během druhé poloviny roku vyprodukovat další 2,3 miliardy dolarů volných peněžních prostředků, pokud by cena ropy dosahovala v průměru 65 dolarů za barel. Vzhledem k tomu, že ropa se pohybuje výrazně nad touto úrovní 😁, je EOG na nejlepší cestě toto číslo výrazně překročit. To je taky důvod, proč jsem se jí rozhodl zařadit na můj seznam.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @emil333 má karmu 805 a je členem této skupiny od 16/08/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Partner

No dobrá, tak já taky něco sepisu 😂

Hehe, to zní jako dobrý nápad pro všechny soutěžící, pochlubit se (třeba ne takhle rozsáhle, ale aspoň stručně), proč vybrali zrovna ty akcie, které vybrali. 👌😁

Skvělý rozbor 👍