S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Michael Burry trvá na svém katastrofickém scénáři, tyhle 4 akcie si však nenechal utéct ani on

Michael Burry byl mezi prvními investory, kteří předpověděli a profitovali z krize rizikových hypoték. Tento ''věštec'' nás také varoval ohledně zvýšené inflace a kolapsu akciového trhu v roce 2022, to mnohým může připadat jako odvážné tvrzení, ale na druhou stranu - informoval nás o aktuálních podmínkách a vystupňované inflaci už v roce 2020-2021, kdy byla inflace na 2% (ve srovnání s dnešními 8,6%). Katastrofického scénáře se drží i nadále, přesto je to trochu rozporuplné, jelikož na začátku roku prodával většinu svého portfolia, ale ke dnešnímu dni máme informace o nákupu 4 nových akcií.

Michael Burry si myslí, že trh má spoustu prostoru k dalším propadům. Ale nakonec vidí hodnotu ve 4 akciích.

Úvod k Burrymu

Michael Burry je obvykle o rok nebo dva před námi ve svých obchodech a dostane se ven o několik měsíců dříve, ale obvykle má pravdu obrovským způsobem, ať už to byl jeho časný výběr akcií, legendární krátký obchod s hypotečními úvěry, investice s hlubokou hodnotou Gamestop v roce 2020 nebo Tesla short v roce 2021.

Předpověď pro letošní rok

V roce 2021 začal Burry varovat před inflací a nadměrnými vládními stimuly. Když se na začátku roku 2021 stal medvědím, byl v menšině, protože většina lidí ve finančním světě byla býčí a centrální banky a politici věřili, že inflace je přechodná.

A v době, kdy varoval před inflací, byla stále pod cílovou sazbou Federálního rezervního systému ve výši 2%. Přičemž krach trhu odhadoval na konec roku 2022.

Nejnovější nákupy

Burryho poslední podání 13F za první čtvrtletí roku 2022 ukazuje širokou škálu nových investic a některé zajímavé strategické kroky s opcemi. To je významný posun od předchozího čtvrtletí, kdy Burry prodával většinu svého akciového portfolia a volal po "matce všech krachů".

Na celkovém trhu není zrovna býčí, právě proto moc nechápu, že po těchto slovech opět nakupoval👇.

Kde vidí Burry příležitost?

Meta Platforms $FB+0.5% a Alphabet $GOOG+10.0% 

Burryho sázka na velké technologie je jasně pozoruhodná.

Technologické a růstové akcie jsou již téměř půl roku v nemilosti. Přidání těchto dvou akcií do portfolia poprvé je opačný krok. Burryho portfolio nyní zahrnuje 6 500 akcií mateřské společnosti Google Alphabet Inc. a 80 000 akcií společnosti Meta Platforms Inc., mateřské společnosti Facebooku. Jsou to jeho čtvrté a šesté největší holdingy.

Tento krok by mohl být vnímán jako hlasování o důvěře v digitální reklamu. Mohlo by to být také signálem podhodnocení. Obě akcie se obchodují za zhruba 13násobek a 20násobek forwardových zisků.

  • Osobně bych se investice do Googlu nebál, ale u Mety bych měl nejspíš ještě problém, jelikož tam nevidím žádný katalyzátor pro růst v nejbližší době. Prozatím víme jen o plánování metaversa, což je z mého pohledu prozatím málo. Investujete někdo do $FB+0.5% při dnešních cenách?

Booking.com $BKNG+0.5% 

Cestovní webová stránka Booking.com je nyní druhým největším podílem v portfoliu Burry's Scion Asset Management. V prvním čtvrtletí koupil 8 000 akcií společnosti.

Rezervační akcie se obchodují s poměrem ceny k volnému peněžnímu toku 17. To znamená, že výnos peněžního toku je až 5,9%. Vzhledem k tomu, že se mezinárodní hranice znovu otevírají a omezení volného pohybu osob se uvolňují, rezervace by mohla být ideální sázkou na oživení globálního cestování.

  • Myslíte si, že bude zvýšená poptávka po cestování? Osobně chápu pohled, že ''skončil'' covid a lidé chtějí konečně cestovat. Na druhou stranu je mnoho domácností v horších finančních podmínkách, jelikož jdou ceny všeho nahoru.

Apple $AAPL-0.3% 

Burry v tomto čtvrtletí koupil spoustu technologických akcií, ale to by nemělo naznačovat, že je optimistický ohledně celého sektoru. 

V podání 13F se skrývala obrovská krátká sázka proti Apple.

Ke konci Q1 oznámil 206 000 put opcí na akcie Apple. Pomyslná hodnota této sázky je zhruba 28 milionů dolarů. Skutečné náklady by však mohly být mnohem nižší vzhledem k tomu, jak jsou oceňovány opční prémie.

Přesto je překvapující, že jeden z nejslavnějších světových prodejců ''na krátko'' cílí na jednu z nejcennějších společností na světě. Apple k dnešnímu dni ztratil asi 18% své hodnoty. Narušení dodavatelského řetězce v Číně spolu s oslabením kupní síly spotřebitelů by mohlo mít v krátkodobém horizontu dopad na Apple.

Akcie se také obchodují s relativně vysokým oceněním. Akcie apple se obchodují s poměrem ceny a zisku 22, což je výrazně vyšší než historický průměr 15.

  • Přestože společnost Apple je jednou z mých oblíbených, tak jeho sázku proti Applu chápu. Krátkodobé problémy mohou nastat s výlukami v Číně a omezením prodejů v Rusku. Sice to není nic demoličního, ale určité propady a ztráty to způsobit může. Společnost je na tohle však připravená a sama s tím otevřeně počítá. 

Na závěr dodám ještě jednu oblíbenou společnost Burryho 👇.

Warner Brothers Discovery $WBD

Mediální gigant Warner Brothers Discovery je nyní třetím největším holdingem v portfoliu Burryho. V prvním čtvrtletí přidal 750 000 akcií.

Sloučení společností Discovery a Warner Media vytvořilo globální moloch obsahu. Tento konglomerát vlastní práva na ikonické postavy včetně Batmana a dalších superhrdinů, sportovních kanálů v Evropě, HBO a CNN.

Akcie klesly asi o 44% kvůli obavám z dluhu a konkurenčnímu prostředí pro online streamování. Společnost však očekává, že do příštího roku vygeneruje volný peněžní tok na akcii ve výši 3,65 USD, což by znamenalo výnos FCF ve výši 26% při současné tržní hodnotě.

To by mohl být důvod, proč na to Burry udělal tak velkou sázku.

___________________________________________________________________________

  • Co říkáte na nejnovější nákupy Burryho?
  • Prošla by jedna ze společností i vašim výběrem?
  • Shortujete? Co říkáte na sázku proti Applu?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1156 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nič, idem svojou cestou

důvod?

Tak přesně tohle je nejideálnější. Články a predikce mají sloužit k inspiraci a k zjištění nějakých nových news a informací, které vás utvrdí v názoru nebo vás přesvědčí k tomu, aby jste danou společnost sám analyzoval a popřípadě někdy investoval.

Ví hovno.

Takže myslíte, že to už nemůže klesat?🤔

slušně!!!

Suhlasim s nim dobrý výber podľa mňa

$FB+0.5% samozřejmě nesmí chybět. 😂

Třeba už vidí dno Mety😪😄

Třeba já se už od těch streamovacích platforem typu nflx,dis a warner držím dál. Nevidím tam dlouhodobě nic extra. Klientela se bude neustále rozprostírat mezi x gigantů v sektoru = nikdo z nich nevykáže žádné super čísla oproti konkurenci.

Každému jak je libo. Někteří třeba  očekávají, že Warner přinese dvojnásobek, jakmile se trh vzpamatuje.

Booking může mít dobré léto před sebou, nebál bych se. Ale shortovat Apple? To mi úplně nevoní.

Krátkodobé problémy Apple má, těžko říct jak moc společnost zasáhnou. Já jsem zase trochu skeptik ohledně toho cestování, četl jsem, že u nějaké aerolinky bylo nedávno zrušeno přes 700 letů (teď nechci kecat, ale to číslo bylo v řádu x stovek).

Burry je tak trochu blázen, není to tak dávno, co shortoval i $TSLA-1.1%

Do toho se většina lidí nepustí

On vždycky vypálí hrozně scénářů a někdy mu to pak i vyjde... :D