S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

5 informací, které vás odradí před investicí do Rivian Automotive

Start-up elektrických vozidel Rivian Automotive $RIVN+3.8% vstoupil na veřejnost s velkou slávou na konci roku 2021 a krátce po IPO se vyšplhal na tržní ocenění nad 120 miliard dolarů. Osobně jsem neviděl v ceně necelých 130$ za akcii něco, co by mohla tak mladá společnost udržet a nebo se dokonce odrážet od té hodnoty výš. Předpoklad jsem měl správný, společnost od této hodnoty klesla o necelých 80%. Co bude dál a proč bych do společnosti stále neinvestoval?👇

Proč mi nepřijde $RIVN+3.8% jako lákavá volba ani po 80 % pádu?

Zdá se jasné, že elektrická vozidla jsou připravena hrát významnou roli v tomto odvětví, takže někteří investoři by se mohli na tento pokles dívat jako na potenciální příležitost k nákupu. Nebudu vás od této společnosti odrazovat, pouze vám uvedu důvody, proč bych zde neinvestoval já.

Zvažte těchto pět důvodů, než vložíte své těžce vydělané peníze do akcií. Rivian má před sebou spoustu výzev a potenciálně hrbolatou cestu před sebou.

1. Výrobní otázky

Generální ředitel Tesly (Elon Musk) jednou vysvětlil obtíže masově vyráběných vozidel tím, že řekl, že "stavba stroje, který vyrábí stroj" byla jednou z nejsložitějších výzev jeho společnosti.

Rivian to také zjišťuje. V roce 2021 začala společnost vyrábět elektromobily a v tom roce dodala 1 015 vozidel, především své elektrické pick-upy. Staví také elektrické dodávkové vozy pro Amazon, raného investora Rivian.

  • Podotýkám, že Amazon na základě této investice hodně ztratil během posledního čtvrtletí.

Celý výrobní svět však prochází bolestmi v podobě dodavatelského řetězce a Rivian již zklamal trh tím, že v roce 2022 odhadoval výrobu na 25 000 vozidel, což je mnohem méně, než někteří dříve očekávali. Rivian tento cíl znovu potvrdil ve svém dopise akcionářům za Q1, ale během prvních čtyř měsíců roku vyrobil pouze zhruba 4 000 vozidel.

  • Nechci nic říkat a ani společnost zhazovat, ale průměr 4 000 za 4 měsíce? To by musela společnost udělat opravdu obří skok, aby se dostala na 25 000.

2. Vysoká hotovostní spálenina

Úroveň výroby společnosti Rivian je kritická, protože významně ovlivňuje, kolik peněz společnost ztratí. Vlastnictví a provoz továren jsou dost nákladné položky a mohou způsobit vážné ztráty, pokud jsou hluboko pod kapacitou.

Rivian má nyní ve svých zásobách asi 17 miliard dolarů v hotovosti a ekvivalentech - zbývající výnosy z jeho IPO 2021. Spaluje však miliardy, jak dokládá její negativní volný peněžní tok. Management uvedl, že jeho současná hotovostní pozice by měla vydržet až do roku 2025, ale to by se mohlo změnit, pokud se bude snažit zvýšit výrobu.

3. Potenciální recese

Rivian ( model R1T) se pravděpodobně zaměřuje na trh s nákladními vozidly na základě své počáteční ceny 67 500 USD. Společnost hlásí, že má 90 000 předobjednávek na tohle vozidlo. Přesto je spravedlivé se ptát, kolik z těchto objednávek se bude držet během možné recese.

Rostou obavy, že recese je na cestě. Pokud něco jako recese dorazí, očekávalo by se, že omezí spotřebitelské výdaje. Vzhledem k tomu, že se na trh dostávají levnější konkurenční nákladní automobily EV - včetně Fordu F150 Lightning, který začíná na pouhých 40 000 dolarech - tvrdá ekonomika by mohla některé spotřebitele od Rivianu odtáhnout, zejména pokud výrobní potíže protáhnou plány dodávek.

4. Ford začal prodávat své akcie Rivian

Ford byl významným investorem v Rivianu, v roce 2019 se společností uzavřel partnerství a investoval celkem 1,2 miliardy dolarů. Toto počáteční spojenectví se však pomalu vytrácí. Ford v loňském roce oznámil, že již nebude spolupracovat s Rivianem, a propagoval své plány na podporu svých vlastních ambicí v oblasti elektromobilů pomocí vlastní technologie.

Společnost Ford začala prodávat svůj podíl v Rivianu. Při dvou prodejích minulý měsíc se zbavila celkem 15 milionů akcií.

Rozpad stál Rivian strategického partnera a rozhodnutí Fordu prodat akcie výrobce elektromobilů za méně než 30 dolarů za akcii - daleko od svého vrcholu. Rozhodně se jedná o důležitý bod, nad kterým by se investoři měli zamyslet, než začnou nakupovat sami.

5. Dlouhá cesta k ziskovosti

Většina těchto obav je krátkodobě zaměřena, ale přispívají k velké dlouhodobé otázce: Kdy bude Rivian ziskový? Průkopník v oboru Tesla vstoupil na burzu v roce 2008 a až do roku 2020 nevytvořil stabilní čistý příjem. Tesla navíc vybudovala své podnikání v době, kdy byla v oblasti elektromobilů menší konkurence, expandující ekonomika a levnější přístup ke kapitálu.

Akcie $RIVN+3.8% dramaticky klesly, což činí akcie atraktivnějšími, než byly na více než 100$, ale nízká cena akcií nezaručuje dobrou návratnost investic. Rivian má spoustu krátkodobých i dlouhodobých otázek, na které musí odpovědět, a investoři by měli zvážit všechny z nich, než vloží peníze do této společnosti.

Závěr

Navzdory tomu, že analytici ujišťují investory, že stále doporučují nákup akcií Rivian - a myslí si, že cena akcií se v příštím roce více než zdvojnásobí - pochybná matematika naznačuje, že je to všechno, jen ne jisté. Zdá se, že optimistická předpověď analytiků zvyšuje riziko, že Rivian za pár měsíců oznámí velmi velkou "chybu" na svých dodacích číslech, což bude mít škodlivý dopad na cenu akcií.

Z dlouhodobého hlediska to také zpochybňuje předpověď, že Rivian do konce letošního roku vyrobí 22 000-25 000 elektromobilů (EV) - nemluvě o přesvědčení bankéřů, že Rivian bude schopen zvýšit výrobu nad 72 000 jednotek v roce 2023. Pokud Rivian nebude schopen výrazně zrychlit výrobu ve druhé polovině letošního roku, je pravděpodobné, že společnost vykáže o dost nižší čísla dodávek EV než se očekávalo, což jinak řečeno znamená, že Rivian bude muset ve druhé polovině roku  vyrobit více než 17 000 vozů - několikrát více než v první polovině roku - aby dosáhl cíle analytiků.

  • Neříkám, že se to nemůže stát, ale nezdá se to pravděpodobné.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1156 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jdu se zahrabat

Rivian je opravdu hrozná společnost

Já opravdu do teď nechápu, jak někdo mohl naskočit po IPO na 130$ u nové a začínající společnosti.

ten Rivian je dosť diskutabilný... niektori ho uplne hypuju a iní zase presný opak

aspoň čo čitam rôzne články

Chápu, že ho někdo hypuje po 80% pádu skrz cenu a nějaký potenciál. Nechápu však ty, kteří do něj investují od začátku, kdy byla cena skoro 130$. Myslím si, že cena může jít ještě dolů skrz nenaplnění čísel, které uvádí, že dosáhnou v roce 2022.

Bublina? 🤔

Při vstupu na burzu bezpochyby

@alphareturns souhlasím.

Amazonu mi bylo fakt líto, když vykázal tak ztrátová čísla skrz Rivian. Nicméně i bez Rivianu by vykazoval špatné výsledky. Osobně mám jiné favority v EV průmyslu.

Také mám raději jiné volby v sektoru EV.

$NIO+0.4% vid? 😂

Přesně