S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Nio čelí vážnému obvinění z falšování čísel, akcie na to reagují propadem

Akcie společnosti Nio $NIO-0.5% jsou dnes v červených číslech po zveřejnění krátké zprávy společnosti Grizzly Research. Zpráva tvrdí, že společnost Nio nafoukla své příjmy a čistý zisk prostřednictvím své společnosti Wuhan Weineng, která se zabývá správou bateriových aktiv. Nio už poskytlo vyjádření k této zprávě...👇

Nio dnes ztrácí necelá 4%.

Firma s názvem Grizzly Research uvedla ve zprávě zveřejněné v úterý, že věří, že $NIO-0.5% hraje účetní hru podobnou Valeantu, aby nafoukla příjmy a zvýšila čisté ziskové marže, aby dosáhla svých cílů.

Společnost Weineng byla založena jako společný podnik společností Nio a Contemporary Amperex Technology v roce 2020. Společnost spravuje a inkasuje příjmy společnosti Nio z předplatného za její strategie výměny baterií a baterií jako služby (BaaS). Společnost Grizzly obviňuje společnost Nio, že zaplavuje společnost Weineng "až 21 053 bateriemi navíc (v hodnotě ~1 147 milionů jüanů), aby zvýšila svá čísla".

Za devět měsíců končících v září 2021 Grizzly soudí, že čínská společnost vyrábějící elektromobily (EV) nadhodnotila tržby a čistý zisk přibližně o 10 %. Společnost se rovněž domnívá, že čistá ztráta společnosti Nio by za stejné období "měla být o 95 % vyšší". Grizzly tvrdí, že společnost Weineng okamžitě vykazuje příjmy z celoživotního předplatného namísto toho, aby je časově rozlišovala po dobu sedmi let, což je odhadovaná průměrná doba trvání předplatného.

Společnost Nio dnes vystoupila a veřejně popřela podrobnosti zprávy.

Nio reaguje na obvinění společnosti Grizzly

Společnost Nio v tiskové zprávě vysvětlila následující:

"Zpráva je nepodložená a obsahuje řadu chyb, nepodložených spekulací a zavádějících závěrů a interpretací týkajících se informací o společnosti. Představenstvo společnosti, včetně výboru pro audit, tato obvinění přezkoumává a zvažuje vhodný postup na ochranu zájmů všech akcionářů."

Společnost rovněž uvedla, že v reakci na tato obvinění "včas" zveřejní "další informace".

Kromě tvrzení společnosti Weineng obsahuje krátká zpráva také informace o střetu zájmů mezi vedoucími pracovníky společnosti Nio. Grizzly se například domnívá, že generální ředitel William Li neoprávněně půjčil akcie z fondu NIO Users Trust. Tento trust byl vytvořen proto, aby akcionářům poskytl větší kontrolu nad společností. 

V důsledku toho se podle společnosti Grizzly akcionáři "nevědomky vystavili" riziku výzvy k úhradě marže. Kromě toho firma poznamenává, že "dva vrcholoví manažeři" společnosti Weineng působí také jako viceprezident a výkonný manažer pro provoz baterií společnosti Nio.

Můj pohled

Osobně se k této informaci stavím poklidně. První zmínky o této kauze jsem četl už před pár dny (nebylo to však oficiální), ale už tato zpráva byla v oběhu - akcie však nijak nepadaly. Dnešní ztráta 4% může být v duchu této zprávy, nicméně je to spekulativní. Když se podíváme na dnešní trh - většina čínských akcií klesá v řádu pár procent. Třeba konkurent Xpeng je na téměř stejné ztrátě, jakou dnes vykazuje Nio. Ale platí to pro více čínských akcií (Alibaba, JD, Tencent, Baidu). Většina investorů zachovává poměrně chladnou hlavu a snaží se neprodávat, jelikož v tomto obvinění vidí pouze pokus o nějaké zpomalení a znevýhodnění společnosti. Pokud by však došlo k potvrzení této kauzy, tak může být společnost Nio vážně poškozená, co se týká reputace a ztratit tak řadu příznivců.

  • Abych nebyl jen pesimistický - Banka Citigroup dává společnosti Nio cenový cíl 41$ za akcii, což je dost odvážné, když máme možné problémy na obzoru. Také to může značit důvěru a podporu v Nio samotné. Těžko říct, kde je pravda - obrázek o celé kauze si musí vytvořit každý sám.
  • Jak to vnímáte vy?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1170 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ten report je mimo... :)

Trochu mě to vyděsilo

Nebylo by to poprvé, co z Číny přicházejí nepravdivá čísla

To je pravda, ale dlouho se nic takového nestalo

Též. 😬

Vnímám to jako tah od konkurence, v málem % případů se obvinění potvrdí.

Věřím tomu, ale nechejme se překvapit.

$NIO-0.5% nic nepřizná

Nic se nepotvrdi, tím jsem si jist

Uvidíme jaký bude výsledek této kauzy, prozatím jsem klidný.

Hlavně neprodávat 👍.

Stay calm

Nepanikařil bych

Přesně tak. Vše hraje ve prospěch společnosti, tohle vidím jen jako náznak strachu ze strany konkurence.