S&P 500 ^GSPC 5,189.72 +0.17%
Tesla TSLA $177.98 -3.67%
Alphabet GOOG $173.12 +1.94%
Nvidia NVDA $905.77 -1.70%
Microsoft MSFT $409.87 -0.89%
Meta META $468.57 +0.62%
Apple AAPL $182.58 +0.48%
Amazon AMZN $188.91 +0.11%

"Tuhle akcii musíte prodat dřív, než bude pozdě" upozorňuje známý analytik. Má pravdu?

Warren Buffett letos ve velkém sází na energetické společnosti. A takový názor je nutné jednoznačně brát v potaz. Podle některých analytiků ale klasickým energetickým a ropným společnostem odzvonilo. Je podle nich nutné provést v portfoliu drastické změny, které zahrnují prodej opravdu osvědčených titulů. Mají pravdu? A jaký je můj názor?

Těžaři ropy jsou od začátku roku v hledáčku snad každého investora

Analytik Zach Stein píše toto:

Hvězdou letošního roku jsou energetické akcie. Nyní je ale čas je prodat a elektrifikovat své portfolio dříve, než si investoři uvědomí dlouhodobé problémy tohoto odvětví.

Existuje celá řada protivětrů, které by mohly ohrozit prudký růst: rostoucí riziko recese, odpor spotřebitelů vůči vysokým cenám benzínu a snaha o elektrifikaci naší ekonomiky. Akciový trh si to začíná uvědomovat.

ETF Energy Select Sector SPDR $XLE+0.1% rostl od začátku roku až do svého letošního závěrečného maxima 8. června, protože únorová ruská invaze na Ukrajinu v kombinaci s rostoucí poptávkou v důsledku oživení světové ekonomiky po COVIDu poslala ceny ropy do nepředstavitelných výšin.

Na rozdíl od zbytku trhu XLE rostl

West Texas Intermediate - americký benchmark pro ceny ropy, dosáhl 8. března 52týdenního maxima 123,70 USD a stále se obchoduje nad 110 USD. Pro srovnání, ve čtyřech letech předcházejících pandemii COVID v roce 2020 se ceny ropy obvykle obchodovaly mezi 50 a 70 dolary za barel.

Od 8. června se však ETF propadl přibližně o 20 %, což je tradiční znak medvědího trhu.

Zde jsou tři důvody, proč nyní podle Steina realizovat zisky:

Riziko recese se zvyšuje

Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby a zmenšuje svou rozvahu ve snaze zkrotit inflaci - která je z velké části poháněna rostoucími cenami energií.

Výsledkem může být recese. A to není dobré pro ceny ropy, které jsou historicky na hospodářskou recesi poměrně citlivé, ani pro akcie energetických společností, jejichž ziskové marže obvykle rostou spolu s cenami ropy.

Všechny nedávné hospodářské recese se shodovaly s výrazným a náhlým poklesem cen ropy, včetně technologické bubliny v roce 2000, útoků z 11. září, velké recese v roce 2008 a pandemie v roce 2020. Ceny ropy se v posledních týdnech ochladily a tento trend by mohl vzhledem k uvedenému riziku recese zesílit. Někteří investoři, včetně generální ředitelky ARK Invest Cathie Woodové, a burzovní stratégové se domnívají, že se již nacházíme v recesi.

Destrukce poptávky

Při takto vysokých cenách ropy se objevují známky odporu spotřebitelů, což vede k destrukci poptávky po ropě. To je špatné pro zisky ropných společností.

Čtyřtýdenní průměr poptávky po benzinu klesl podle amerického Úřadu pro energetické informace (U.S. Energy Information Administration) na 9,016 milionu barelů denně k 10. červnu 2022 z 9,116 milionu barelů denně před rokem.

Celostátní průměrná cena galonu benzinu činí 4,88 USD za galon, zatímco před rokem to bylo 3,099 USD, uvádí. Tržní síly působí. Ano, existuje určitá hranice, kolik spotřebitelé za benzín zaplatí.

Elektrifikace

Není žádným tajemstvím, že elektromobily jsou středobodem naší globální energetické transformace. Přesto to podněcuje obavy z vrcholu poptávky po ropě a, což je pro investory ještě znepokojivější, z vrcholu zisků z ropy.

Spotřebitelé stále častěji vkládají své peníze do nákupu elektromobilů. Podle Mezinárodní energetické agentury dosáhne celosvětový prodej elektromobilů v roce 2021 rekordních 6,6 milionu vozidel. A podle studie společnosti EY zveřejněné v květnu si 52 % spotřebitelů, kteří plánují nákup automobilu v příštích dvou letech, hodlá pořídit elektrické nebo hybridní vozidlo.  

Přechod na elektromobil trvale snižuje poptávku po ropě. Nižší poptávka znamená méně prodané ropy. To znamená nižší zisky pro ropné zásoby. Tečka.

Ačkoli to není žádná novinka, je důležité si uvědomit jedinečný moment, kterému nyní akcie čelí: potenciálně jedinečný souběh událostí, kdy si akciový trh dává pauzu od oceňování dlouhodobých negativních zpráv v energetickém sektoru a místo toho se zaměřuje na krátkodobé katalyzátory růstu. Výsledkem jsou, nikoliv překvapivě, zvýšené ceny akcií energetického sektoru - ceny, které už možná nikdy neuvidíme.

Například Exxon Mobil $XOM-0.3%. Akcie 8. června uzavřely na rekordní hodnotě 105,57 USD, čímž překonaly předchozí maximum z května 2014. I když od tohoto nového rekordu akcie Exxon Mobil poklesly o zhruba 15 %, od počátku roku stále vzrostly o zhruba 46 %.

Nyní je pro investory rozumná doba k prodeji akcií ropných a energetických společností, než geopolitický a COVIDem vyvolaný cenový vzestup ropy odezní.

Na Wall Street platí staré přísloví, které říká, že vybíráním zisků nic nezkazíte.

Víceméně se vším, co analytik píše souhlasím. Snad jen ukvapenému prodeji ropných společností bych se jako dlouhodobý investor vyhnul. Mnoho z nich má dividendu, kterou vyplácet budou i přes elektrifikaci planety. Navíc spotřeba ropy není jen o dopravě. 

Také je důležité si uvědomit, že takové společnosti mají obrovskou historii, špičkový management a obrovskou hromadu peněz, které jim dokáží otevřít dveře do nových oblastí, pokud to bude potřeba.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Destrukce poptavky - cena za barel za rok vzrostla o cca 60% a poptavka se snizila jen o 1%. Trzni sily pusobi. Tady mi asi neco unika 🤔 Disclaimer: nejsem analytik.

Tyhle společnosti nebudou za pár let existovat v podobě, ve které je známe dnes. Rozhodně ale existovat budou

Přesně tak! Mám stejný názor

Má pravdu?

Nemyslím si. Elektrifikace sice přichází, ale společnosti jako Exxon se dokážou přizpůsobit trendům

Jop. $OXY+0.1% je toho příkladem