S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Velké tajemství investování, které vám Wall Street nikdy neřekne

Nízká výkonnost správců fondů souvisí spíše se strukturou odměňování než s investičními dovednostmi. Instituce jsou motivovány usilovat o krátkodobé zisky, což vede k vyšším daním, a drobní investoři mohou překonat. 

Některé způsoby, které vám Wall Street neřekne.

Argument, že trh nelze porazit, protože to nedokážou ani profesionálové, je od základu chybný.

Existuje řada studií, které naznačují, že jako individuální investor není možné překonat trh. Překonání trhu je popisováno jako tak obtížné, že to dokáží jen ty nejlepší a nejchytřejší mozky na Wall Street.

Pokud je to pravda, kdo jsou tedy individuální investoři, kteří si myslí, že se jim podaří zázračný úspěch a překonají větší trh? Směšné, že?

Možná. Než však investování do jednotlivých akcií odepíšete, měli byste vzít v úvahu několik nedostatků, které Wall Street nechce, abyste věděli.

Profesionální pobídky
Používání profesionálů jako měřítka pro jednotlivce je problematické, protože instituce mají jedinečné pobídky, které řídí jejich obchodní chování. Dvěma hlavními pobídkami jsou udržení investorů a výkonnostní bonusy.

Jinými slovy, manažeři fondů potřebují každý rok dosahovat vysokých výnosů, protože pokud se jim to nepodaří, pravděpodobně přijdou o investory a vydělají podstatně méně peněz na své roční odměně.

To jsou silné motivační faktory pro dosažení krátkodobých zisků. Individuální investoři zatím nejsou pod tlakem, aby dosahovali okamžitých výsledků.

Vysoký obrat
Vzhledem k tomu, že manažeři fondů usilují o krátkodobé výsledky, má to velmi reálné dlouhodobé důsledky pro jejich výkonnost. Dvěma hlavními náklady jsou absence složeného úročení a vyšší daně z důvodu krátkodobých kapitálových výnosů.

Složené zisky jsou vedlejším produktem skvělého investování a měly by být cílem každého investora. Ke složenému úročení dochází, když začnete získávat úroky. Pokud dosáhnete 10% výnosu z investice ve výši 1 000 USD, budete s rostoucím celkovým portfoliem vydělávat každý rok více dolarů. V prvních letech je složení těžko pozorovatelné, ale po několika desetiletích jsou výsledky dramatické.

Jen velmi málo manažerů fondů si může tuto výhodu užít, protože jsou neustále nuceni honit se za horkými akciemi. V tom spočívá skutečná výhoda pro vás jako drobného investora: nezodpovídáte se nikomu jinému než sami sobě a nečelíte žádnému vnějšímu tlaku, abyste se hnali za horkými akciemi a dosáhli krátkodobých výsledků.

Vysoký obrat má navíc za následek zdanění krátkodobých kapitálových zisků. Jedná se o nejvyšší daně, které můžete za prodej akcií zaplatit. Bohužel pro manažery fondů, kteří se honí za krátkodobými výsledky, jsou často nuceni prodávat akcie, což vede k vyšším daním. Tyto daně pohlcují reálné výnosy fondu, což je další výhoda pro dlouhodobé investory.

Tlak médií, aby investovali jako profesionálové
Čím více se zabýváte těmito studiemi o výnosnosti profesionálních fondů, tím více si uvědomujete, jak výhodné je jednoduše držet své vítězné akcie. Přesto finanční média lákají investory, aby si mysleli, že právě tuto hru musí hrát.

Vezměme si například slogan z velmi populárního pořadu Jima Cramera Mad Money: "Vždycky se někde najde býčí trh a já se ho pro vás pokusím najít."

Z toho vyplývá, že individuální investoři by měli hledat výnosy kdekoli na trhu. Nejenže je to vyčerpávající, ale také vás to zbavuje jedné výhody, kterou máte oproti institucím, a tou je čas na trhu.

Místo snahy obchodovat s těmito změnami na trhu by je investoři měli využít jako příležitost k nákupu kvalitních společností za nízké ceny.

Špičkový výkon spočívá v trpělivosti
Když extrapolujete, proč institucionální investoři dosahují horších výsledků, zjistíte, že nadměrné obchodování je pro dlouhodobou výkonnost hrozné.

Místo toho, abyste házeli ručník do ringu, protože profesionálové nedokážou porazit trh, měli byste dojít k závěru, že máte obrovskou výhodu v tom, že vaše rozhodování o portfoliu neovlivňují klienti a bonusy na konci roku.

A konečně, ať už je to krátkodobou povahou investičních výhledů Wall Street nebo obecným nedostatkem optimismu vůči novým a převratným společnostem, výsledky finančních médií v oblasti chybějících vítězů by měly jen posílit vaši důvěru ve vaši schopnost...porazit trh.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Výborně shrnuto. Máme oproti profi investorům obrovskou výhodu, využijme ji 👍

Áno mame urcite výhody, ktoré musíme mat na pamäti 👍

Pěkně sepsané, nedávno jsem docetl knížku o efektivitě trhu, kde propagují indexove fondy a je docela zvláštní, že se tam těmto bodům tolik nevěnují;)

Aj mne sa tento článok dosť paci take zhrnutie ☝️

Asi to nepovažujú za dôležité 😂 @victor_nettoyeur

Za najväčšie tajomstvo z tých bodov považujem to že ozaj by sa mal retail investor sústrediť na dlhodobé investície a nie na “Trading”

A zložené úročenie , trpezlivosť atd to sú už taká klasika

Ale čo je dobre vedieť aspoň na Slovensku ak máš obchod otvorený viac ako rok myslim nedanis 😇

Klasika, ktorú ale málokto vie efektívne dodržovať 😅