S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tyto hlavní ekonomiky světa se v příštích 12 měsících dostanou do recese, tvrdí známy ekonom

Během recese klesá celkový hospodářský výkon země, zvyšuje se míra nezaměstnanosti, klesají maloobchodní tržby, podniky omezují své výdaje a výrobci vyrábějí méně zboží. Jak daleko jsou některé hlavní ekonomiky světa od tohoto stavu. No, podle názoru jednoho ekonoma na který se podíváme v dnešním příspěvku, méně než 12 měsíců. 


Podle hlavního ekonoma makléřské společnosti Nomura Holdings se mnoho předních světových ekonomik během příštích 12 měsíců dostane do recese, protože centrální banky přistoupí k agresivnímu zpřísňování měnové politiky v boji proti rostoucí inflaci.

"Právě teď se centrální banky, mnohé z nich, přeorientovaly v podstatě na jediný mandát - a tím je snížit inflaci. Důvěryhodnost měnové politiky je příliš cenným aktivem na to, aby se ztratila. Takže budou velmi agresivní," řekl Rob Subbaraman, který je zároveň vedoucím oddělení výzkumu globálních trhů v Asii mimo Japonsko.

Rob Subbaraman

"To znamená, že zvyšování sazeb bude probíhat v předstihu. Již několik měsíců jsme upozorňovali na rizika. A nyní máme mnoho vyspělých ekonomik, které skutečně upadají do recese," dodal.

Kromě USA očekává Nomura v příštím roce recesi v eurozóně, Velké Británii, Japonsku, Jižní Koreji, Austrálii a Kanadě, uvedla makléřská společnost ve své výzkumné zprávě.

  • USA
  • Eurozóna
  • Velká Británie
  • Japonsko 
  • Jižní Korea 
  • Austrálie
  • Kanada
     

"Upozorňuji ještě na jednu věc, když oslabuje mnoho ekonomik, nemůžete se při růstu spoléhat na vývoz. To je další důvod, proč si myslíme, že toto riziko recese je velmi reálné a pravděpodobně k němu dojde."

"Centrální banky po celém světě udržovaly super uvolněnou měnovou politiku příliš dlouho v naději, že inflace bude přechodná, řekl Subbaraman. Nyní musí vlády dohánět a snažit se znovu získat kontrolu nad inflačním příběhem."

"Ještě na jednu věc upozorňuji, že když mnoho ekonomik oslabuje, nemůžete se při růstu spoléhat na vývoz. To je další důvod, proč si myslíme, že toto riziko recese je velmi reálné a pravděpodobně nastane," řekl Subbaraman.

"Spojené státy upadnou do recese - tedy záporného mezičtvrtletního růstu HDP počínaje čtvrtým čtvrtletím letošního roku. Bude to mělká, ale dlouhá recese. Podle našich odhadů potrvá pět čtvrtletí v řadě," řekl Subbaraman.

Americký Federální rezervní systém a Evropská centrální banka patří k těm, kteří se snaží zkrotit rekordní inflaci zvyšováním sazeb. Fed v červnu zvýšil svou základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů do pásma 1,5 %-1,75 % a předseda Jerome Powell naznačil, že v červenci by mohlo dojít k dalšímu zvýšení o 50 nebo 75 bazických bodů.

"Pokud centrální banky nezpřísní měnovou politiku, aby snížily inflaci nyní, bolest pro ekonomiku z přechodu do režimu vysoké inflace" a uvíznutí v něm je mnohem větší, varoval Subbaraman. Povede to ke mzdové cenové spirále, která by byla "v delším časovém horizontu pro ekonomiku ještě bolestivější", dodal.

*Toto rozhodně není investiční doporučení: Zdroj 

Myslíte si, že nastane dlouho trvající recese?

Vote to see the results! 101 answers already!

Autor @almighty má karmu 2162 a je členem této komunity od 16/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Eurozona na 100%

Recese bude ale záleží jak jak dlouho bude trvat tento rok a přiští a pak pujde ekonomika půjdu dolů a pak by mohl být obrat  a už by se ceny mohly ustálit. A rok 2024  inflace by mohla být 3-4.

Na pokraji propasti

Ano, definitivně nastane recese 😅

Tyjo, to je pořádně bearish pohled na věc, ale souhlas 😄

Prakticky už v recesi jsme mi přijde 😅

tiež sa na to tak pozeram