S&P 500 ^GSPC 5,206.29 +0.36%
Amazon AMZN $191.15 +1.68%
Nvidia NVDA $891.36 -1.41%
Tesla TSLA $173.22 -0.86%
Apple AAPL $184.04 +0.71%
Meta META $474.71 +0.45%
Microsoft MSFT $411.70 +0.28%
Alphabet GOOG $170.99 -0.10%

3 akcie nezastavitelného růstu k nákupu v roce 2022 a dále

První společnost rozšiřuje své významné pronikání na trh terapií cystické fibrózy. Různorodá nabídka produktů druhé společnosti a obrovský rozsah umožňují její neustálý růst v průběhu času. Zákaznická základna třetí společnosti je poměrně loajální, což vytváří odolnou základnu opakujících se příjmů.

Obstojí na medvědím trhu lépe než mnozí.

Co dělá nezastavitelnou akci, která bude neustále růst bez ohledu na ekonomické podmínky a globální nejistoty? Jedním slovem spolehlivost. Pokud je obchodní model společnosti odolný a léta silného výkonu prokázaný jako vhodný pro každé počasí, nebude ohroženo tolik problémů, když se věci zvrtnou.

V tomto duchu existují tři takové společnosti, o kterých by dnes investoři měli vědět a zvážit jejich koupi. Všechny tři překonaly trh za posledních 12 měsíců a posledních 10 let. Podívejme se na rychlý přehled každého z nich. 

1. Vertex Pharmaceuticals $VRTX-0.2% 

Je jednou z největších světových biofarmaceutických společností a její dlouhodobé zaměření na vývoj a komercializaci léků na cystickou fibrózu (CF), vzácné dědičné plicní onemocnění, ji činí tak impozantní. Je to jediná společnost, která vyrábí terapie pro CF, a její pronikání na trh je docela působivé. Z odhadovaných 83 000 pacientů s CF v západním světě léčí produkty Vertex všechny kromě 25 000 pacientů, kteří jsou způsobilí.

Tržby těchto pacientů za posledních 12 měsíců přesáhly 7,9 miliardy dolarů, což je údaj, který se bude zvyšovat, protože společnost bude nadále chrlit další léky, aby zachytila ​​zbývající část trhu CF. Vertex se také diverzifikuje na další trhy s nemocemi, jako je srpkovitá anémie.

Za posledních pět let vzrostl roční čistý příjem Vertexu o 788,9 %, což v reakci na chaos v roce 2020 téměř neblikalo. Protože pacienti s CF mohou dostat své léky hrazené pojišťovnou a jejich poptávka po léčbě se nemění bez ohledu na to, co se děje v roce hospodářství, jeho podnikání je relativně zabezpečené před vnějšími narušeními. To je přinejmenším dobré pro vyhlídky společnosti během současné úrody inflace, ale je to také silný základ pro úspěch v klidnějších časech. 

2. Costco $COST+1.7% 

Spotřebitelský gigant Costco Wholesale je možná definicí nezastavitelné akcie. Přestože její zisková marže je nízká, téměř 2,6 %, velkoobchodní sklady společnosti, které vyžadují členství, aby mohli nakupovat, jsou provozovány poměrně efektivně. Navíc, s rostoucí inflací, která nutí mnoho spotřebitelů hledat způsoby, jak snížit náklady hromadným nákupem potravin a domácího zboží, má Costco v příštích několika letech příznivou pozici ke zvýšení svých celkových příjmů 195,9 miliardy dolarů v roce 2021.

Za posledních 10 let vzrostly roční příjmy společnosti Costco o 97,6 % a čistý příjem o 193 %, což naznačuje, že její členská základna i tržby na člena rostou. Tajnou zbraní společnosti Costco pracující pro akcionáře je její vysoce konzistentní složení v průběhu času, které umožňuje její vysoce loajální základna zákazníků. Ve skutečnosti 92,3 % obnoví své členství každý rok, což za posledních 12 měsíců přineslo členské příspěvky ve výši 4,1 miliardy USD.

Zatímco existuje spousta dalších míst, kde by její členové mohli nakupovat, kde by nemuseli platit roční poplatek, oddanost společnosti udržovat nízké ceny zmírňuje riziko zběhnutí. Z dlouhodobého hlediska to byla úspěšná strategie a není důvod se domnívat, že vedení uvažuje o změně svého zaměření v dohledné době.

3. Thermo Fisher Scientific $TMO+0.5% 

Thermo Fisher Scientific vyrábí všechny druhy produktů pro biomedicínský sektor, včetně analyzátorů, klinických diagnostických testů, laboratorního vybavení, činidel a dalšího spotřebního materiálu. A 55 % z jejích 41,1 miliard dolarů za posledních 12 měsíců pochází z opakujících se zdrojů, jako je prodej laboratorního spotřebního materiálu farmaceutickým a biotechnologickým společnostem. Bez produktů, které Thermo vyrábí, se její zákazníci nechystají vyvíjet žádná nová léčiva, protože řada jejích nabídek je standardem v biofarmacie. 

Dokud tedy budou tito zákazníci stále v provozu, nebude mít Thermo žádný problém s růstem čtvrt za čtvrtletím, budovat jak základnu příjmů, tak i již tak silnou známost značky. A protože management odhaduje, že jeho cílový trh roste až o 6 % ročně, nevyčerpá příležitosti k další expanzi.

Aby toho nebylo málo, od roku 2011 do roku 2021 se jeho volný peněžní tok (FCF) rozšířil s roční složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 17 %, což je pozoruhodně vysoká hodnota. Vzhledem k jejímu nejvyššímu postavení jako dodavatele první instance pro biomedicínský výzkum je těžké si představit, že tato společnost čelí nějakým neúspěchům, ze kterých se nemůže rychle vzpamatovat.

Podle mého názoru je tento seznam poměrně diverzifikovaný pro odpůrce léčiv je tu možnost Costco a naopak pro ty, které velkoobchod neláká, mají na výběr dvě společnosti. Výběr je samozřejmě na každém investorovi, jedná se pouze o analýzu zajímavých společností, nikoli o investiční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

O tom Vertexu jsem teď taky slyšel samou chválu. Úplně dopodrobna těm schvalovacím procesům a lékům nerozumím, ale z toho co jsem pochopil to vypadá dost dobře.

Ano len tam je celkom tenký ľad

Nevyjde nejaká fáza schvaľovania a je problém

Vertex ma v podstate monopol, urcite fajn akcie na dlouhodobe drzeni, ale lepsi doba na nakup byla nedavno kolem 200 USD.

farmaceutice se raději vyhýbám

páč tomu dostatečně nerozumím :/

Pharma je dosť riziková súhlasím

$COST+1.7% se mi libí, líbí se i Mungerovi

akcie je však dost drahá :(

40 P/E je opravdu trochu přestřelené

Ja by som si vybral “istotu” $COST+1.7%

Áno je tu aj pre “konzervatívnejších“ aj pre tých čo radi riskujú

Za mna voľba jasna 😇

nic není jistota

To nie

Pharma je celkom risk

Ale zase všetko skoro je v podstate risk

Investuj len to o čo si ochotný prísť 😀

hlavní je rozumět, co společnost dělá a jaký má produkt

přesně