S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tahle akcie se letos propadla o 68 %. Důvod? Prakticky žádný...

Společnost Chegg provozuje vzdělávací platformu přímo pro studenty, která podporuje studenty pomocí nástrojů, které jim pomáhají naučit se učební materiály, uspět ve výuce a zároveň ušetřit za potřebné materiály peníze. Skvělá společnost, se zajímavým obchodním modelem, která zažila po dobu pandemie razantní růst. Letos se akciím společnosti $CHGG-4.8% však moc nedařilo a vrátily se o 68 % zpátky. 

 

 

Začněme tím, že CHEGG $CHGG-4.8% se v současné době obchoduje za 30,68 dolarů. Proč mi to připadá extrémně šílené? Protože při ceně 30 dolarů to znamená, že se $CHGG-4.8% v současné době obchoduje níže, než je její historické maximum za rok 2018.

 

Proč je to důležité? Protože to znamená, že na trhu nafouknutých a nadhodnocených akcií je $CHGG-4.8% jedním z mála klenotů, který nejenže měl masivní náběh spolu se zbytkem trhu, ale nyní je oficiálně zase níže na před pandemickou cenou. Přesně tak, $CHGG-4.8% je jednou z mála akcií, která v letošním roce masivně vzrostla, a přesto již není nadhodnocená, ale ve skutečnosti vysoce podhodnocená.

 

 

Proč je podhodnocená?

No, pro začátek si položte otázku, proč by se společnost $CHGG-4.8% v roce 2021 měla logicky obchodovat na nižší úrovni než v roce 2018, natož v roce 2019 před pandemií. Je společnost horší společností? Podávala horší výkony než v letech 2018 až 2019 před pandemií? Odpověď zní jednoznačně ne.

 

Nejenže společnost získala obrovskou pozornost jak u studentů, tak u učitelů (což znamená, že je pravděpodobnější, že si udrží staré studenty i přiláká nové, než tomu bylo v letech 2018-2019), ale ve srovnání s roky 2018-2019 skončila čtvrtletí s lepšími čísly ve všech oblastech.

 

V čem je tedy háček, proč je cena nízká?

Začněme tím ošklivým. Cena $CHGG-4.8% klesla, protože se předpokládá, že Chegg bude mít méně předplatitelů než na vrcholu problémů pandemie, kdy studenti zůstávali doma. 

 

Mnozí investoři vědí, že $CHGG-4.8% byla během pandemie využívána především k podvádění při testech, a proto jsou období, kdy zůstávali studenti doma nepopiratelně spojeny s jejich obrovským růstem. V jejich hlavách je to však dotažené do extrému. 

 

Místo aby obchodovali s předpokladem, že "tato společnost si možná hned nevede tak dobře jako v době vrcholící pandemie, ale má za sebou velký růst a bude na tom stále lépe než před ní", operují s myšlenkou "žádná pandemie = žádná společnost" To je ono. To je celý jejich myšlenkový proces a jediný důvod, proč se $CHGG-4.8% obchoduje za současnou cenu...

 

Teď vám řeknu, proč si myslím, že je to hloupost. Aby se $CHGG-4.8% obchodovala za ceny před pandemií, logicky by to znamenalo, že $CHGG-4.8% je nebo bude relativně stejnou společností, jakou byla před pandemií. Wall Street očekává, že se všechna čísla vrátí tam, kde byla před pandemií, možná dokonce ještě níže. Já si však nemyslím, že se tak nestane. Proč? Z mnoha důvodů.

 

Například proto, že nejenže se koronavirus nevyřešil, ale mnoho studentů se stále zdržuje účasti na prezenčních kurzech kvůli povinnosti očkování. Navíc počet studentů, kteří navštěvují online kurzy, se za posledních 10 let v řadě každoročně neustále zvyšuje a předpokládá se, že v dohledné budoucnosti bude i nadále stoupat.

 

Dále ještě jednou, co všichni slyšíme už více než rok? Že rekordní počet lidí chce zůstat doma, že "lidé se nechtějí vracet do kanceláře". Každý rok přibývá firem a lidí, kteří hledají způsoby, jak vykonávat práci z domova, a stejný trend můžeme pozorovat i v souvislosti s učebnami, což dále napomáhá budoucímu býčímu růstu $CHGG-4.8%.

 

Kromě tohoto aspektu, jak jsem již řekl dříve; abychom věřili, že $CHGG-4.8% stojí za cenu v roce 2019, museli bychom ignorovat veškerou proslulost, investory, nově získané předplatitele, hotovost a vše ostatní, co za poslední rok získala, jako na společnost nemající žádný vliv.

 

Je nepopiratelné, že $CHGG-4.8% byla představena spoustě nových investorů i studentů, což znamená, že není důvod, proč by se měla vrátit na úroveň předplatitelů 2019, ve skutečnosti by se měla a stále se předpokládá, že bude výrazně nad úrovní ceny akcií 2018, 2019.

 

Pokud se akcie již obchodují na nižších úrovních, než byla před pandemií jejich historická maxima, nejenže nakupujete nízko, ale vkládáte své peníze do něčeho, co lze podle mého názoru považovat za bezpečnější investici než většinu současného trhu, protože je to jedna z mála akcií, která již není nadhodnocená, ve skutečnosti je podhodnocená i v dobách mimo pandemii.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Skvělé, posílám dál 👌