S&P 500 ^GSPC 5,156.35 +0.56%
Tesla TSLA $187.13 +3.28%
Nvidia NVDA $913.52 +2.89%
Meta META $454.81 +0.63%
Apple AAPL $182.48 -0.49%
Amazon AMZN $185.63 -0.31%
Alphabet GOOG $168.56 -0.25%
Microsoft MSFT $406.62 -0.01%

Strategie, která vám pomůže vytěžit maximum z medvědího trhu + příklad

Klesající ceny akcií by dnes mohly investory přimět k obavám z akciového trhu. Dává jim však šanci nakoupit kvalitní firmy za snížené zhodnocení. To může investory připravit na podstatné zisky později na cestě. Nyní je čas nakupovat, nikoli prodávat akcie.

Zde existuje potenciální řešení, které by investoři měli zvážit - takové, které by mohlo vyvážit rizika.

Měli byste koupit akcie nyní nebo počkat na zotavení? To je otázka, kterou si mnozí investoři pravděpodobně kladou právě teď uprostřed tohoto medvědího trhu. Nikdo nechce koupit akcii, jen aby viděl, jak bude klesat týdny, měsíce nebo dokonce roky. Zároveň však nikdy nebudete s jistotou vědět, kdy bylo dosaženo dna, až dlouho poté, co akcie vzrostou.

Zde existuje potenciální řešení, které by investoři měli zvážit - takové, které by mohlo vyvážit obě tato rizika.

Průměrování dolarových nákladů dává velký smysl

Průměrování dolarových nákladů je strategie, která zahrnuje investování stejného množství peněz do akcií v pravidelných intervalech. Tímto způsobem se můžete vyhnout tomu, abyste dnes udělali jeden velký nákup, jen abyste se přikrčili, když uvidíte, že hodnota akcií příští měsíc klesne ještě níže.

Místo toho můžete celkovou částku, kterou plánujete investovat, rozložit na několik měsíců, rok nebo i déle. Pokud pak cena akcie klesne, vaše průměrné náklady klesnou, když provedete další nákupy. Zároveň, pokud se trhy zotaví a hodnota akcií poroste, pak z těchto zisků těžíte.

Zde je návod, jak to funguje

Vezměme si jako příklad akcie jako  Teladoc Health $TDOC-0.3%. Je lídrem v odvětví telehealth a toto odvětví je rostoucí. Analytici z Fortune Business Insights předpokládají, že do roku 2028, kdy bude mít hodnotu více než 636 miliard dolarů, poroste složeným ročním tempem růstu 32,1 %. Vzhledem k potenciálu by akcie jako Teladoc mohly znamenat solidní, dlouhodobý nákup

Akcie telehealth gigantu však letos prudce klesají o 61 %, zatímco index  S&P 500  klesl jen o 21 %. Investoři mohou váhat, zda akcie riskovat, vzhledem k jejímu zpomalujícímu tempu růstu. Pokud však trh s telehealth generuje zisky, které analytici očekávají, pak by Teladoc měl zajistit, že akcie s nejvyšším růstem budou dlouhodobě vlastnit.

Pokud byste investovali 1 000 USD do akcií na začátku roku, vaše investice by právě teď měla hodnotu přibližně 390 USD. Ale pokud byste si místo toho odložili plán na nákup akcií akcií v hodnotě zhruba 167 dolarů každý měsíc během prvních šesti měsíců roku, takto by vypadal váš průměr:

Zdroj: Fool.com

Na začátku června by vaše průměrné náklady byly těsně pod 56 USD. Vaše celková investice by zůstala zhruba 1 000 USD, ale nyní, když se akcie Teladocu obchodují na úrovni kolem 35 USD, byste místo 61 % klesli o 37 %. Vaše investice by měla hodnotu 630 USD oproti 390 USD, kdybyste na začátku roku provedli pouze jednu velkou investici. Je to stále ztráta, ale mnohem menší – a doufejme, že dočasná – vzhledem k výhledu sektoru. Ne vždy to takto funguje, ale průměrování dolarových nákladů může být dobrou strategií, když má akcie dobré základy a slibné vyhlídky růstu.

Použití průměrování dolarových nákladů může být skvělý způsob, jak zůstat investován na akciovém trhu a zároveň odolat pokušení pokusit se načasovat trh. Pokud máte kvalitní investici, kterou chcete koupit a držet, pak je to strategie, která vám může dobře fungovat a vést k velkým ziskům.

Používate DCA?

Vote to see the results! 14 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mozno by som este doplnil, ze niekedy nakupim skor, ako o mesiac, ak cena akcie padne na pozadovanu cenu. Perfektne to funguje pri volatilnych akciach napr. NVDA. Mam urcene hranice -10%, -20%, -30% atd od top ceny.

Boli zaciatocnicke časy kedy som vstupoval do pozície naraz 😅

No poučil som sa 😅

Lepšie na začiatku to pochopiť 😅

V jednoduchosti je krasa a toto musí používať proste každý ☝️

Jasný základ bez ktorého to nejde

Naprosto súhlasím