S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 energetické společnosti, které poskytují luxusní pasivní příjem

V roce 2020 snížilo své dividendy několik významných integrovaných energetických společností. Tři velké ropné společnosti nadále podporovaly své dividendy tváří v tvář hlubokému poklesu průmyslu v roce 2020. A tyto společnosti prokázaly, že jsou stálicemi s pasivním příjmem, které stojí za to vlastnit na špatných i dobrých trzích.

Toto trio dokázalo, že příjemci mohou stále milovat některé energetické akcie.

Ačkoli zjevně nejsou zaměnitelné, Exxon a Chevron sdílejí mnoho podobností. Oba jsou například integrovaní energetičtí giganti se sídlem v USA, kteří působí v globálním měřítku. Oba se nadále z velké části zaměřují na své hlavní operace v oblasti ropy a zemního plynu, i když někteří kolegové vyvíjejí společné úsilí o přijetí operací s čistou energií. A oba mají za sebou desítky let každoročního nárůstu.

Abychom na to uvedli nějaká čísla, Exxon $XOM+0.1% každoročně zvyšuje dividendu po dobu 40 po sobě jdoucích let. Chevron zvyšoval své výplaty již 35 let a stále přibývají. To z nich dělá dividendové aristokraty , vysoce elitní skupinu společností, které jasně věří v odměňování investorů pravidelným zvyšováním dividend. Co je na tom však tak působivé, je to, že energetický sektor je vysoce cyklický, takže růst dividendy zde odolal četným poklesům průmyslu, včetně poklesu způsobeného pandemií v roce 2020.

Hlavním důvodem je to, že se Exxon i Chevron $CVX+0.5% zaměřují na udržení silných rozvah. Jejich příslušné poměry dluhu k vlastnímu kapitálu jsou téměř vždy na spodní hranici stejné skupiny. To jim dává možnost opřít se o své rozvahy v těžkých časech, aby mohli nadále investovat do svých podniků a vyplácet dividendy. Tato finanční síla a odhodlání k dividendám z nich dělají druh hvězd s pasivním příjmem, které by měli chtít vlastnit dividendoví investoři, kteří dnes sledují energetické akcie.

Hledáte změnu?

TotalEnergies nemá stejný růst dividend v dobré víře jako Exxon nebo Chevron. Když však pandemie zasáhla a evropští kolegové BP a Shell snížili své dividendy, TotalEnergies $TTE+1.4% svou dividendu rozhodně podpořila. To znamená, že BP a Shell snížily své dividendy přibližně ve stejnou dobu, kdy oznámily plány na agresivnější posun směrem k čisté energii, takže jejich rozhodnutí na této frontě dává určitý smysl. Pouze společnost TotalEnergies přijala stejný závazek v oblasti energetické transformace, aniž by investory s dividendami zatížila snížením dividendy.

Pokud se vám tedy líbí myšlenka vlastnit energetickou společnost, ale chcete si zajistit budoucnost čisté energie, TotalEnergies je docela solidní volba. Zejména využívá dnešní vysoké ceny energie k agresivnímu nasazení hotovosti na čistší alternativy.

To znamená, že investoři s příjmy by měli pochopit, že z dividend se zde musí platit francouzské daně. Tyto náklady lze získat zpět ve vašem daňovém přiznání v USA. Posuny směnných kurzů také znamenají, že američtí investoři zaznamenají mírné odchylky ve čtvrtletních šekech, které skutečně vybírají. Je však zcela jasné, že TotalEnergies chápe důležitost pasivního příjmu pro své akcionáře.

Souhrn

Dividendový výnos Exxonu se dnes pohybuje kolem 4 %. Výnos Chevronu je jen necelých 3,9 %. A TotalEnergies se pohybuje kolem 5,2 %. Všechny jsou výrazně nad tím, co byste získali z fondu indexu S&P 500. Mezitím, pokud vás inflace srazí, energetické názvy, jako jsou tyto, které těží z vysokých cen energií, které škrtí vaši peněženku, vám mohou pomoci zmírnit ránu. Pokud hledáte pasivní tok příjmů z energetického sektoru, tato trojice by měla být na vašem užším výběru.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

všetko dividenda skoro 4% a vyššie zaujimave :)

ano, tie dividendy su naozaj zaujimave

dividendy vzdy potešia

energetika a pasivny prijem dost dobrá kombinacia aktualne nie? :D

oba sami o sebe dobra kategoria :)

uplny suhlas