S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Elon Musk manipuluje s cenou Twitteru, společnost se chce ohradit soudy a donutit jej ke koupi za plnou cenu

Elon Musk říká, že ukončuje svou dohodu o koupi Twitteru ve výši 44 miliard dolarů. Twitter $TWTR na to pohotově reaguje tím, že podnikne právní kroky proti Muskovi, aby prosadil svou dohodu o koupi za 44 miliard dolarů. Dokonce to vypadá tak, že Twitter bude mít právní výhodu v tomto sporu. Jak to vidím já? 👇

 

Hlavní body článku:

  1. Proč chce Musk opustit dohodu o koupi Twitteru?
  2. Twitter má právní výhodu v možném soudním sporu.
  3. Můj názor na kauzu. Co očekávám?

 

1. Proč chce Musk opustit dohodu o koupi Twitteru?

Elon Musk se snaží opustit tuto dohodu především skrz pochybnosti o údajích platformy o spamu a falešných účtech. Twitter mu doposud nedodal potřebné a požadované údaje. Twitter je středem pozornosti - v závažném porušení několika ustanovení této dohody se zdá, že při uzavírání dohody učinil $TWTR  "nepravdivá a zavádějící prohlášení", podle dopisu právníka Elona Muska (podaného regulátorům cenných papírů).

Tato kauza se táhne pomalu už dva a půl měsíce, což nám opět vytváří řadu možných teorií a spekulací. 

Muskovo rozhodnutí pokusit se opustit dohodu, kterou inicioval- s odvoláním na problém, o kterém věděl už předtím, než souhlasil s transakcí - posiluje miliardářovu pověst nepředvídatelnosti. To také ponechává velké otázky o budoucnosti Twitteru, který Musk slíbil omladit, protože společnost a další platformy sociálních médií se potýkají se zpomalujícím růstem digitální reklamy a širší ekonomickou nejistotou.

Tak jak tak přijde Musk o balík peněz. Proč?

Přinejmenším by Musk mohl mít na svých bedrech poplatek za rozchod ve výši 1 miliardy dolarů, na základě podmínek jeho akviziční smlouvy s Twitterem z 25. dubna. Dohoda mu však dává jen omezený prostor k tomu, aby odešel a zaplatil pouze tuto částku - a není jasné, zda se jeho stížnosti na údaje o účtu Twitteru kvalifikují. Dohoda dává Twitteru právo pokusit se ho donutit, aby pokračoval v akvizici, pokud se ji pokusí zrušit z jiných důvodů.

2. Twitter má právní výhodu v možném soudním sporu

Twitter má silný právní argument proti tomu, že Elon Musk odstoupil od své dohody ve výši 44 miliard dolarů o koupi americké společnosti sociálních médií, ale podle právních expertů by se mohl rozhodnout pro nové vyjednávání nebo vyrovnání namísto dlouhého soudního boje.

Soudy v Delaware, kde má být spor mezi oběma stranami předmětem soudního sporu, stanovily vysokou laťku pro nabyvatele, kteří mohou opustit své obchody. Cílové společnosti však často volí jistotu nově vyjednané dohody za nižší cenu nebo finanční kompenzaci spíše než chaotickou soudní bitvu, která může trvat mnoho měsíců.

Výhoda na straně Twitteru:

Musk také v pátek v dopise na Twitteru uvedl, že zkreslení počtu spamových účtů společností by mohlo být "materiálním nepříznivým účinkem (MAE)", který by mu umožnil odejít podle podmínek smlouvy.

Právní experti však uvedli, že soudy v Delaware považují MAE za dramatické, neočekávané události, které způsobují dlouhodobé poškození výkonnosti společnosti. Smlouvy o dohodě, jako je ta mezi Muskem a Twitterem, jsou tak normativní, že soudce rozhodl, že MAE byla platně spuštěna pouze jednou v historii takového soudního sporu - v případě německé zdravotnické skupiny Fresenius Kabi AG, která ukončila svou dohodu s americkým výrobcem generických léků Akorn Inc v roce 2018.

  • Právní experti odmítali myšlenku, že nepřesná čísla spamových účtů by se rovnala MAE pro Twitter na stejné úrovni jako problémy, které trápily Akorn.
  • Pokud to půjde k soudu, Musk má břemeno - musí prokázat s větší pravděpodobností, že čísla spamových účtů byla nejen nepravdivá, ale byla tak nepravdivá, že to bude mít významný vliv na příjmy Twitteru do budoucna.
     

3. Můj názor na kauzu. Co očekávám?

Dostáváme se k mé oblíbené části a především k tomu, proč tvrdím o Muskovi, že manipuluje s cenou. Musk je možná nepředvídatelný, ale už byl párkrát nařčen z manipulace skrz sociální sítě (myslím, že tohle nemusím rozebírat do hloubky). Co si budeme - Elon Musk je opravdu velice chytrý člověk a umí si dát dvě a dvě dohromady.

Podívejme se na jiné sociální sítě a jejich akcie: Taková Meta ($FB+0.5%) je od začátku roku na téměř -50%. Pokud se podíváme třeba na Snapchat $SNAP+2.8%, tak ten jen od začátku roku na -67,8%. To by stačilo jako ukázka výkonnosti předních soc. platforem. Teď se podívejme na výkonnost Twitteru $TWTR ...  Twitter od začátku roku (až do května) byl na téměř plusových 20%. Po dlouhé sérii nejistot, spekulací a vyjádření se nakonec tohle zhodnocení naprosto vytratilo a ke dnešku je Twitter na -14% YTD.

  • Odpovězte si pro sebe. Je pro vás výhodné nakoupit akcie společnosti, která vyskočila o 20%? Nebo pro vás bude atraktivní využít pár chytrých kroků a tahů k vylepšení ceny pro nákup? Která varianta zní líp?

Moje hlavní myšlenka zní takto: Je zřejmé, že Elon nechce platit vyšší cenu, když jsou všechna ocenění výrazně nižší a může koupit za výhodnější cenu třeba příští rok o 50% nebo dokonce levněji. 

Přijde mi, že tohle je pravý záměr Elona - projevit zájem - nařknout společnost z fake účtů (o kterých údajně dobře věděl) - nařknout společnost z propuštění klíčových zaměstnanců - koupit společnost za zvýhodněnou cenu (popřípadě uhradit soudní poplatky s tím spojené).

  • Musk také tvrdil, že Twitter porušil jejich dohodu tím, že propustil dva klíčové vysoce postavené zaměstnance, vedoucího produktu a generálního ředitele pro spotřebitele, bez jeho souhlasu, jak to vyžaduje jejich smlouva.

Jednoznačně jsem toho názoru, že ke koupi dojde - jen je potřeba zkrášlit cenu.

Jak to vidíte vy? Souhlasíte semnou? 😎

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1213 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

MAE nebude dostačující argument pro rozpuštění dohody 🥱

Myslíte, že to neobhájí?🤨

Vidím to podobně. Z dohody nesejde - myslím si, že výše penálů za zrušení dohody je v řádu několika miliard dolarů... Proč by se do něčeho pustil, pak odešel a nakonec zacáloval balík za nic?

Neustále tvrdí, že ho odrazuje % fake účtů. Na druhou stranu prý byl moc dobře obeznámen s tímto faktem už před dohodou.