S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Strategie, která Buffettovi zajistila desítky let úspěchů v dobách paniky a odlišuje ho od neúspěšných investorů

Warren Buffett řekl, že své první akcie koupil v 11 letech, což znamená, že investuje již 81 let. Pokud toto není definice dlouhodobého investování, pak už nevím, co je. S oněmi 81 lety přichází neuvěřitelné množství moudrosti, což vede investorskou komunitu k tomu, že se v dobách ohrožení často obrací na Buffetta, jednoduše proto, že byl investorem v nejhorších situacích na trhu.

Na nedávných medvědích trzích začal Buffett nakupovat.

Investiční úspěch Warrena Buffetta se soustředí na jeho schopnost nakupovat aktiva s extrémními slevami a držet je po desetiletí. Ve skutečnosti v průběhu Buffettovy investiční kariéry zažil 12 recesí a devět medvědích trhů. Je tedy samozřejmé, že současné tržní prostředí není pro Oracle of Omaha nic nového. S tolika zkušenostmi s volatilitou trhu by investiční aktivita Warrena Buffetta během minulých medvědích trhů mohla nabídnout určitý pohled. 

Warren přechází do útoku

Studie Buffettových investičních aktivit ukazuje, že je docela konzervativní, když akcie rychle rostou, ale strategicky agresivní, když ceny klesají – a akvizice Berkshire Hathaway $BRK-A+1.0% na nedávných medvědích trzích to potvrzují.

Zdroj: Fool.com

Pokud jste zvědaví, jak tyto akvizice dopadly na cenu akcií Berkshire Hathaway, zvažte graf níže. Čísla hovoří jasně a bez debat.

Zdroj: Fool.com

Z grafu je patrný několikanásobný nárůst hodnoty společnosti Berkshire ve srovnání s indexem S&P 500.

Akvizice Berkshire Hathaway během poklesu trhu ukazují, že zatímco je trh v panickém režimu, Buffett obvykle nabíjí svou sloní zbraň. A to bez ohledu na nákupy akcií společnosti během těchto medvědích trhů. I když je za jeho úspěchem jako investora jistě více, jeho schopnost činit uvážlivá rozhodnutí, když trh dělá opak, je obrovským důvodem, proč je považován za největšího investora všech dob

Buffett se soustředí na dlouhodobý horizont

Panický prodej je vedlejším efektem krátkodobého zaměření investorů. S výjimkou investorů, kteří se chystají odejít do důchodu nebo těch, kteří nutně potřebují hotovost, není důvod prodávat vysoce kvalitní akcie, které utrpěly výprask jednoduše kvůli makroekonomickým faktorům, které podniky nemohou ovlivnit. A přesto, každých zhruba pět let, to je přesně to, co bezpočet investorů dělá, když se trh změní na medvědí.

Dá se však s jistotou říci, že Warren Buffett mezi ně nepatří. Tento citát generálního ředitele Berkshire Hathaway shrnuje myšlení, které by se měli všichni dlouhodobí investoři snažit napodobit:

Z dlouhodobého hlediska budou burzovní zprávy dobré. Ve 20. století prožily Spojené státy dvě světové války a další traumatické a nákladné vojenské konflikty, deprese, asi tucet recesí a finanční paniky, ropné šoky, epidemie much a odstoupení zhrzeného prezidenta. Přesto Dow vzrostl z 66 na 11 497.

Až vám příště někdo řekne, abyste odešli z trhu, protože se ve světě děje něco děsivého, vraťte se a přečtěte si ten citát znovu.

Warren Buffett je z dobrého důvodu považován za největšího investora naší generace. Investuje již 81 let a neustále využívá panických výprodejů nákupem aktiv za extrémně zvýhodněné ceny. Pokud uděláte tyto dvě věci, nemusíte si dělat starosti.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já furt nechápu, proč pak lidi stejně radši jdou za "specialistou", kzerej jim v kepsim případě nakoupí Etfka, v horším nabídne speciální supertajnej fond s poplatkem pouhých 12 % 😅😅

Blbce najdes vsude

Nedostatok informácií asi

Držet dlouhodobý horizont není pro každého, což chápu. Lidi chtějí výsledky prostě teď hned, na tom velká většina začínajících investorů taky pohoří

Přesně tak, na druhou stranu bych nedokážu si představit moji schopnost držet jednu pozici, jednu akcii třeba 40 let 😅

Super, absolutely right, génius.

Dokazuje to

jednoznačně, tady není o čem

výsledky jsou zřetelné

jedním slovem "nezpochybnitelné"

a tak by to mělo být

osobně jsem se před delší dobou přestal věnovat tradingu a investuju pouze dlouhodobě

trading, to je uplně mimo mě

nojo, trading je o dost těžší

roky praxe :D pevne nervy a dlhodobe nastavenie investičnej mysle

jedine dlhodobo, inak to osobne nevidim :)

a Buffett to má evidentne dosť podobne :D

přesně tak

jednoznačně souhlasím :))

buy the dip :D

často opakovane :D ale ano :)

na to pozor

tím bych se úplně neřídil :/

dlouho dobu to fungovala ale to jsme byly v up-trendu

nezlaknut sa a brat to ako prilezitost :) peniaze sa zarabaju v poklese

kupuj ked je panika a predavaj keď je hype :)

presne tak ::)

resp. se nejvíce nakupuje při poklesu

přesně