S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Na světě existuje jen jedna nejlepší dividendová akcie, podle mě je to tahle

Sám sebe považuji za dividendového investora, který investuje dlouhodobě a snaží se dosáhnout co nejefektivnějšího pasivního přijmu. Jednou z mých nejoblíbenějších dividendových akcií, která mi snad nikdy nebude chybět v portfoliu je $KO+0.3%. Při pohledu na její výnos kolem 3 % si možná říkáte, že můžete najít investice s vyššími dividendami než akcie $KO+0.3%. A měli byste pravdu. Ale žádný dividendový investor by nikdy neměl brát v úvahu pouze výnos. Stejně důležité, ne-li důležitější, je, zda je dividenda společnosti udržitelná a roste.

 

 

Coca-Cola $KO+0.3% je skutečný dividendový aristokrat. Pro ty, co se s pojmem doposud nesetkali, tak dividendový aristokrat je společnost, která vyplácí a zvyšuje dividendu nejméně 25 let po sobě. Coca-Cola $KO+0.3% zvyšovala výplatu již 59 let v řadě, takže do této kategorie s přehledem spadá.

 

Navíc vzhledem k tomu, že dividendové akcie v současné době nejsou moc v oblibě, protože se investoři nadále zaměřují na růstové akcie, jsou dnes akcie $KO+0.3% přiměřeně oceněny.

 

Coca-Cola uskutečnila dosud největší akvizici

Coca-Cola $KO+0.3% je jednou z nejstarších značek nealkoholických nápojů na světě. Ve skutečnosti společnost právě oslavila 135. výročí svého založení. Více než sto let se samozřejmě neobejde bez nějakých změn.

 

Podle časopisu Forbes je Coca-Cola šestou nejsilnější značkou na světě. Její nápojové impérium však sahá daleko za hranice jejího předního produktu. V posledních letech se společnost pod vedením generálního ředitele Jamese Quinceyho vydala na akviziční dráhu a skupuje populární výrobce nápojů všeho druhu, včetně kávy, čaje, energetických a sportovních nápojů.

 

Nedávno se společnost dostala na titulní stránky novin kvůli své dosud největší akvizici značky. Coca-Cola $KO+0.3% utratila 5,6 miliardy dolarů za plnou kontrolu nad výrobcem sportovních nápojů Bodyarmor.

 

Tento krok dává smysl. Gatorade společnosti PepsiCo $PEP-0.4% je jasným vítězem ve světě sportovních nápojů se 70 % podílem na trhu, čímž překonává značku Powerade společnosti Coca-Cola. Powerade byl sportovním nápojem číslo 2, dokud se neobjevil Bodyarmor, který se marketingově prezentuje jako zdravější varianta a překonal Powerade.

 

Koupě společnosti Bodyarmor společností Coca-Cola $KO+0.3% tedy znamená, že nyní má značky sportovních nápojů č. 2 a 3. A přestože dominance Gatorade pravděpodobně v dohledné době nezmizí, Coca-Cola očekává, že maloobchodní tržby Bodyarmoru letos vzrostou zhruba o 50 % na více než 1,4 miliardy dolarů.

 

V rámci dohody bude navíc spoluzakladatel společnosti Bodyarmor Mike Repole spolupracovat s divizí nealkoholických nápojů společnosti Coca-Cola $KO+0.3% na nových značkách. Repole má spoustu zkušeností s uváděním úspěšných nápojů na trh, mezi něž patří Vitaminwater, Smartwater a Energy Brands, které nyní Coca-Cola $KO+0.3% vlastní.

 

Kromě agresivní akviziční strategie společnost Coca-Cola $KO+0.3% také přepracovala svou marketingovou strategii. Vedení společnosti se zaměřuje na získávání nových zákazníků, měření výsledků a opouštění všeho, co nefunguje, jako například nedávný prodej značky Odwalla, která se potýká s problémy v oblasti džusů a smoothie.

 

Dnes společnost vyrábí lahve z rostlin, buduje globální platformu kolem své značky, zásobuje svět pitnou vodou a kvůli snížení nákladů přešla na hromadnou přepravu. Je to nenápadné, nenápadné a nabízí to možnost vyhnout se rizikům.

 

Závěr 

Tipranks považuje akcie $KO+0.3% pouze za "Moderate buy", ačkoli žádný ze sedmi analytiků, kteří je sledují, je neoznačuje za "buy". Pokud je vám méně než 45 let, akcie $KO+0.3% bych vám proto raději nedoporučoval. 

 

Pokud však vstupujete do důchodu, nebo se na něj již aktivně připravujete a potřebujete pravidelný příjem, díky roční dividendě 1,68 dolaru na akcii jsou akcie společnosti $KO+0.3% skvělým místem pro uložení peněz.

 

Abych byl 100% upřímný, jsem spíše příznivcem Pepsi $PEP-0.4%, a to kvůli potravinářským značkám jako Quaker a Frito-Lay a jejímu partnerství s dodavatelem bezmasých bílkovin Beyond Meat $BYND+0.2%. Ale výnos z akcií $KO+0.3% je vyšší než u $PEP-0.4%. Pokud je vaší prioritou příjem a dividenda, kupte si akcie $KO+0.3%.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dividendy jsou moc fajn 😁

Zajímá mě jedna věc, dají se kupovat dividendové akcie na platformě Trading212 ? A jak to celé pak funguje ? Děkuji 😁

@martinvachta Pokud vím, jdou tam kupovat všechny standardní americké burzy, takže americké dividendové akcie tam samozřejmě půjde koupit stejně jako jakékoli jiné akcie. Pak to funguje u každé akcie individuálně. Pokud v určité datum akcie vlastníte, vzniká vám nárok na dividendu, která je pak v jiné (pozdější) datum vyplacena. A standardně to probíhá tak, že je vám dividenda normálně připsána na obchodní účet u brokera, takže nemusíte nic řešit. S Trading212 nemám osobní zkušenost, ale předpokládám, že to bude fungovat stejně jako jinde.

Dobře, moc děkuji. 😁

$KO+0.3% mám také 😁

Pane autore, skvělý text!

Díky 😅