S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Moje 3 nejoblíbenější těžební akcie pasují skoro do každého portfolia

Včera jsem narazil na moc zajímavou diskusi, kde se @simonrehak ptal na nějaký přehled firem těžících a spravujících kovy, nerosty...Sám sebe považuji za opravdového nadšence do podobných akcií a proto jich v portfoliu rozhodně nemám po málu 😁. Tak mě jen napadlo sdílet mé 3 nejoblíbenější kousky. 

 

 

Jinak obecně "těžební průmysl" se v současné ekonomické situaci rychle mění jak jste si již všichni pravděpodobně všimli. Mnohé z těchto kovů a materiálů mají zásadní význam pro fungování světové ekonomiky. Dnes je po nich vysoká poptávka, což zvyšuje ceny. Těžební průmysl je však cyklický, jak nám názorně ukázala pandemie. Ceny těžebních zásob se pohybovaly v přímé korelaci se závažností pandemie, včetně toho, že se v roce 2021 začaly zotavovat.

 

Rio Tinto $RIO+1.4% 

Rio Tinto je diverzifikovaná těžební společnost. Je předním producentem tří nejčastěji spotřebovávaných průmyslových kovů a to železné rudy, hliníku a mědi. Rio Tinto těží také řadu dalších kovů a minerálů, včetně boru, soli, diamantů a titanu.

 

Společnost Rio Tinto $RIO+1.4% se snaží být nízkonákladovým výrobcem kovů a nerostů, které těží. Nízké náklady se společnosti daří udržovat díky tomu, že provozuje integrovaná a rozsáhlá těžební aktiva. 

 

Investice společnosti Rio Tinto $RIO+1.4% do nových technologií, jako jsou autonomní vozidla a obnovitelné zdroje energie, snižují náklady a zvyšují produktivitu. Společnost Rio Tinto prokázala svou schopnost vydělávat peníze, a to i v době špatných tržních podmínek. 

 

Má silnou rozvahu a běžně prodává neklíčové doly, aby přesunula hotovost do jiných, lepších příležitostí. Společnost pravidelně rozšiřuje své nejlepší doly a agresivně splácí dluhy. Rio Tinto je prostě těžební společností, která ve všech fázích hospodářského cyklu, za všech okolností vyplácí akcionářům dividendy a odkupuje vlastní akcie.

 

Barrick Gold $GOLD+1.9% 

Společnost Barrick Gold je jedním z největších těžařů zlata na světě, který působí ve více než desítce zemí. Je také předním producentem mědi. Jednou z věcí, která společnost Barrick Gold odlišuje od ostatních společností těžících drahé kovy, je její zaměření na těžební aktiva prvního stupně. 

 

Důl první úrovně se definuje jako důl, který: produkuje více než 500 000 uncí určité rudy ročně (14 700 kilogramů), má nejméně 10 let zbývající produktivní životnosti a dosahuje celkových peněžních nákladů na unci v dolní polovině nákladové křivky.
 

Doly úrovně 1 produkují zlato a měď s nízkými náklady relativně stabilně, což společnosti Barrick $GOLD+1.9% umožňuje vydělávat i v době nižších cen. Společnost Barrick Gold v posledních letech upřednostňovala posílení své rozvahy prodejem neklíčových dolů a využitím hotovosti ke splacení dluhu. 

 

Díky tomu si společnost $GOLD+1.9% vytvořila rozvahu bohatou na hotovost, která jí poskytuje finanční flexibilitu k výplatě rostoucí dividendy a k investicím do rozšiřování portfolia těžby. Díky těmto faktorům má společnost silnou pozici pro naplnění své vize stát se nejhodnotnějším těžařem zlata na světě.

 

BHP Billiton $BHP+1.1% 

Skupina BHP je diverzifikovaná společnost zabývající se těžbou surovin. Společnost těží a zpracovává rudy, se zaměřením na měď, železnou rudu, uhlí, nikl a zinek. 

 

Tato těžební aktiva se nacházejí po celém světě, včetně Austrálie a Severní a Jižní Ameriky. Společnost $BHP+1.1% rovněž podniká v oblasti těžby ropy, kde těží ropu a zemní plyn.

 

Skupina $BHP+1.1% sice těží jen několik komodit, ale jejím cílem je především být nízkonákladovým producentem. Toho dosahuje efektivním provozováním velkých dolů bohatých na suroviny a podobně jako $RIO+1.4% využíváním technologií, jako jsou autonomní vozidla, ke snižování nákladů. Zaměření těžební společnosti na minimalizaci nákladů také pomáhá tlumit dopad inflace.

 

Skupina BHP $BHP+1.1% doplňuje své nízkonákladové operace silnou rozvahou, kterou dále posiluje rutinním prodejem nejméně ziskových dolů a neklíčových aktiv. $BHP+1.1% má dobrou pozici pro investice do expanzních projektů s vysokou návratností, a to i v době, kdy jsou ceny komodit nízké. Objem její produkce a peněžní toky jsou relativně stabilní, což společnosti $BHP+1.1% umožňuje spolehlivě vyplácet dividendy a zpětně odkupovat akcie.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

🔝