S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Takhle vypadá scénář, ve kterém bude Bitcoin co nevidět stát 300 000$

Bitcoin tu s námi je už pěknou řádku let. Prošel si nejširší paletou situací. A taky si vysloužil množství pověstí Od pofidérní neexistující internetové měny, se kterou se platí nelegální obchody, přes největší vynález století až po budoucí platidlo planety. Ať už přijde cokoliv, stále se ve spojení s jeho jménem řeší hlavně jedna zásadní věc: Cena. A scénářů je také mnoho. Tento ukazuje, co se musí stát aby stál 300 000$.

Co se musí stát, aby Bitcoin stál 300 000$?


Vzhledem k tomu, že index S&P 500 právě zaznamenal nejhorší výkonnost v prvním pololetí od roku 1970, strhnul s sebou z útesu i trh s kryptoměnami. Poté, co se loni v listopadu přiblížil celkové hodnotě téměř 3 bilionů dolarů, má nyní celý trh aktuálně hodnotu pouhých 888 miliard dolarů. Na pozadí medvědího trhu se investoři obávají, že je na obzoru recese, což je nutí vyprodávat riziková aktiva.

Nejhodnotnější kryptoměna na světě, bitcoin $BTCUSD+0.3% , si taky prošla peklem. Analytici si ale myslí, že existuje velká šance, že se nakonec odrazí ode dna. Prý je zde jasná cesta k tomu, aby jednoho dne dosáhl 300 000 dolarů. A to by se rovnalo monstróznímu patnáctinásobnému výnosu.

Cenoa kolem 19 000$ rozhodně není něco, na co bychom se po loňském podzimu rádi dívali.

Vznik Bitcoinu, který byl spuštěn v lednu 2009, byl skutečně revoluční. Měna bez hranic, založená na peer-to-peer přístupu k internetu, zcela převrací tradiční měnový a finanční systém, který je kontrolován vládami. Ačkoli myšlenka byla rozumná a dávala smysl, skutečné přijetí Bitcoinu v obchodě bylo nevýrazné.

Podle společnosti Cryptwerk je dnes Bitcoin přímo přijímán jako platební prostředek u 7 879 různých obchodníků. A přestože existuje řada různých finančních služeb, které uživatelům umožňují platit Bitcoinem, jako je debetní karta Visa společnosti Coinbase $COIN+4.2% a funkce Checkout with Crypto společnosti PayPal $PYPL+0.6%, spotřebitelé k tomu nejsou nijak motivováni.

Proč k placení používat Bitcoin, zhodnocující se aktivum, které při prodeji vyvolává daňovou povinnost? Mnohem lepší je si toto digitální aktivum koupit a držet. Utrácení fiatu, neboli vládou emitované měny je naopak to, co fungovalo, protože je neustále nafukovaná masivními stimulačními opatřeními. Možná se tato situace v budoucnu změní, ale v tuto chvíli se nezdá, že by se Bitcoin mohl stát efektivním prostředkem směny.

Mnoho bitcoinových býků si přeje, aby se tato špičková kryptoměna stala skutečným prostředkem směny, ale za její 13letou historii se tento případ použití neujal. Místo toho je nejslibnějším případem použití Bitcoinu to, že se bude nadále stávat populárnějším jako legitimní úložiště hodnoty neboli digitální zlato.

Navzdory nedávnému propadu trhu individuální i institucionální investoři stále častěji alokují malé části svých portfolií do Bitcoinu. Ať už jej vnímají jako zajištění proti inflaci, nebo prostě jako způsob diverzifikace držby, vypadá to, že s tím, jak se bude postupem času zvyšovat znalost a porozumění Bitcoinu, bude jej vlastnit stále více lidí.

Ve srovnání se zlatem má Bitcoin několik klíčových výhod. Bitcoin je naprosto konečný, protože kdykoli bude vytvořeno pouze 21 milionů mincí. Nabídka zlata se naproti tomu může zvyšovat, pokud cena drahého kovu vzroste natolik, aby ospravedlnila hledání a otevírání nových dolů. Jak již bylo zmíněno, Bitcoin lze používat při transakcích, což je vlastnost, kterou zlato nemá. Bitcoin je navíc dělitelný a mnohem snadněji se skladuje... suprise suprise 😂

Dnešní tržní kapitalizace Bitcoinu ve výši 380 miliard dolarů představuje zhruba 3 % z 12,5 bilionu dolarů zlata na světě. I kdyby Bitcoin jednoho dne představoval 50 % trhu se zlatem, což není příliš velká představivost, jeho tržní kapitalizace by činila 6,3 bilionu USD. A cena jednoho Bitcoinu v té době snadno překoná 300 000 USD. Asi nikdo neví, v jakém časovém horizontu k tomu dojde, ale zdá se, že je to nejpravděpodobnější cesta Bitcoinu k výraznému růstu ceny.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Článek absolutně o ničem...

... takže vlastně budeme všichni boháči, tak za mě dobrý :-)

Přesně! Taky si nestezuju 🤷🤣

Tak cca 15% zlata drží CB a tam to na nějakou větší adopci v blízké době moc nevidím;)

No to asi ne no 😁😂

Co myslíte? Je tahle úvaha až moc jednoduchá a přímočará?

Úvaha dobrá, akorát se bojím, že to stojí na výrazně víc faktorech

Ale ze bude jednou BTC za 300k se nebojím. Dokonce si myslím, že to bude dost brzo