S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Proč se nám líbí akcie Viatris

Našim základním úkolem v Brokeru je najít atraktivní investiční příležitost, informovat o ní uživatele a po celou dobu potenciálního držení pozice sledovat vývoj (komentovat aktuální postoj, výsledky, zprávy apod.). V tomto článku bychom v krátkosti rádi ukázali, jak nad investicemi uvažujeme. Základním pravidlem je, že se nikdy nerozhodujeme pouze na základě ceny. Vždy je pro vstup do pozice důležité mít alespoň sérii argumentů. Jedním z námi vybraných titulů je americký výrobce generických léčiv Viatris Inc. 

Samotný sektor, ve kterém společnost operuje, pro nás musí být zajímavý a musíme tam dlouhodobě vidět perspektivu. Pokud se nám nepodaří správně načasovat vstup, tak tento faktor hraje ve finálním zúčtování rozdílovou roli. V tomto případě se jedná o zdravotnictví, co z demografického důvodu vychází jako velice vyhledávaný obor (náklady na zdravotní péči kontinuálně rostou a budou nadále s trendem stárnutí obyvatel). Viatris navíc působí v segmentu levných léčiv bez patentové ochrany, co nás láká ještě více. Trh generik by měl v dalších letech růst tempem necelých 6 %, přičemž standardní farmacie o třetinu pomaleji. My zde ale vidíme i politický aspekt. Náklady na péči o zdraví jsou pokaždé předním tématem předvolebních debat a tato alternativa se přímo nabízí jako ideální možná cesta. 

Jedním z dalších pilířů příjmové stránky firmy, kde vidíme zdárnou budoucnost, jsou biosimilární léčiva. Jedná se o preparáty, kde je léčivá složka podobná té u originálu. Ze 3 hlavních výnosových větví (Brands, Generics a Biosimilars) představuje tu nejmenší, za to ale nejvíce růstovou (ve Q1 +21 % YoY). Příkladem budiž nově schválená náhrada za inzulin Semglee. Náklady na léčbu jsou v tomto případě o 65 % nižší, než u originálního Lantus od Sanofi. Jinými slovy je pro nás důležité pochopit produkt dané firmy. 

V neposlední řadě sledujeme fundamentální situaci vybrané firmy. Ta musí generovat pozitivní tok hotovosti (2,5 mld. USD), nesmí být napjaté valuace (oček. P/E je zde 2,90), zajímá nás i výše provozní marže, očekávaný růst tržeb a míra zadlužení v podobě čistého dluhu ve vztahu k EBITDA (v případě VTRS 11,25 %; -4,30 %; 3,62). To nás dostává k hlavním rizikům, proč se Viatris obchoduje za tak nízké násobky. 

Původní Mylan už měl poměrně vysoké zadlužení. V rámci spojení s generickou divizí Pfizeru - Upjohn - přišla i další dávka dluhu. Dlouhodobé závazky činí 18,6 mld. USD. Společnost kvartálně na jejich správu dává 146 mil. USD (stejný objem jako na dividendu). Proto se vedení rozhodlo snižovat tuto zátěž o 2 mld. USD ročně až do konce roku 2023. Plán zatím v pohodě plní a pokud zůstane na naběhlé trajektorii, hravě se dostane na cílenou úroveň čistého dluhu proti EBITDA ve výši 2,5x. To by mělo začít odemykat další hotovost pro akcionáře (samozřejmě za předpokladu, že závratně neporoste výdaj na úroky). Management plánuje hlavně dividendy, případně zpětné odkupy akcií. 

Od akcie po dobu držení očekáváme jak kapitálový výnos, tak i dividendu. Pokud nebudou zásadně růst úrokové sazby (kvůli refinancování dluhu), měl by nám tento titul nabídnout relativní klid. O prodeji bychom uvažovali nejdříve na cenách okolo 15 USD (potenciální upside okolo 50 %). Našim primárním předpokladem je, že cena akcie dosáhne námi stanoveného cíle v řádu měsíců.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @brokero má karmu 32 a je členem této komunity od 26/04/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Díky za zrychlený pohled na ně, vypadají zajímavě. Plusem je určitě, že jejich příjmy tvoří už léčiva, která se běžně používá. Nejedná se o žádné vyvíjení zázračného léku na rakovinu, nebo nevim čeho. Mínus je vysoký dluh, který se ale zatím daří splácet. Viatris budu se zájmem sledovat, jsem zvědavý, jestli dosáhne toho 50% výnosu v rámci několika měsíců, jak píšete 😉