S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Elon Musk říká, že tohle je nejzásadnější odvětví v nejzásadnější technologické revoluci tohoto století

Je těžké odhadnout co bude hýbat světem příštích několik desítek let. Vezměte si tenhle příklad - dnes vnímáme internet jako naprostou samozřejmost.  Jenomže před 30 lety to tak nevypadalo. Dnes už víme o co jde, tak to vypadá přeci tak jasné... A navíc jsme teď v podobné situaci. Můžeme být na sklonku podobné revoluce, kterou prostě ještě jenom nevidíme. Ale Elon Musk tvrdí, že je to očividné!

Elon Musk považuje tento vývoj za naprosto očividný

Lithiové baterie jsou podle Elona Muska novou ropou. 

V reakci na středeční tweet, podle něhož bez energetické nezávislosti neexistuje bezpečnost, generální ředitel společnosti Tesla $TSLA-1.1%  souhlasil a dodal: "A lithiové baterie jsou novou ropou."

https://twitter.com/elonmusk/status/1547271599555940352?

Baterie by mohly být budoucností. Prozatím je novou ropou ale stále ropa. Spojené státy spotřebují každý den přibližně 20 milionů barelů ropy, která se používá v USA. (Asi 8 milionů barelů se dováží.)  Ceny benzinu prudce rostou, částečně v důsledku války mezi Ruskem a Ukrajinou - což je něco, co většina Američanů ani amerických společností nemůže ovlivnit.

Spotřebitelé a podniky však vyšší ceny pociťují. Podle Úřadu pro statistiku práce (Bureau of Labor Statistics) vzrostl index spotřebitelských cen v USA v červnu meziročně o 9,1 %. Ceny benzinu tvoří velkou část celkové inflace. Meziročně vzrostly přibližně o 63 %.

Vysoké ceny ropy jsou jedním z důvodů vyššího zájmu o elektromobily. Americká automobilová asociace ve středu oznámila, že 25 % dotázaných kupců nových automobilů zvažuje pořízení elektrického vozu jako svého příštího automobilu. Jako největší důvod, proč spotřebitelé zvažují přechod na elektromobil, byly uvedeny vysoké ceny benzínu.

To ještě nezažili odpich aut jako třeba Model 3 😁

Jak ale Musk upozorňuje, elektromobily problém energetické nezávislosti zcela neřeší. Vyměňuje problém s ropou za problém s lithium-iontovými bateriemi.

Země OPEC nevyrábějí mnoho lithium-iontových baterií. Výrobě dominuje Asie. Čínská společnost Contemporary Amperex Technology, známá spíše jako CATL, vyrábí podle generálního ředitele společnosti Ford Motor $F-1.9%  Jima Farleyho asi 30 % světových baterií pro elektromobily.

CATL se rozrostla v obrovskou společnost. S tržní kapitalizací 200 miliard dolarů konkuruje společnosti Toyota Motor. Toyota, stejně jako Farley a Musk spolu s dalšími vedoucími pracovníky automobilky, se snaží získat část tohoto tržního podílu. Tradiční automobilové společnosti oznámily miliardové výdaje na výstavbu továren na výrobu baterií v USA. objem těsně odpovídá cílům pro celkovou výrobu elektromobilů.

Většina automobilek, včetně General Motors a Fordu, věří, že do roku 2030 bude zhruba 50 % prodejů nových automobilů tvořit bateriový elektrický pohon. To by jen v USA mohlo znamenat až 10 milionů elektromobilů ročně. Tato výroba vyžaduje pravděpodobně 800 gigawatthodin kapacity pro výrobu baterií. To je asi 80 % celosvětové kapacity baterií v roce 2021.

Výroba baterií v USA je součástí rovnice nezávislosti lithium-iontových baterií. Dalším faktorem jsou materiály, které se do baterií používají. Lithium se těží především v Jižní Americe a Austrálii. Lithium se zpracovává převážně v Číně.

Ostatní materiály, jako je nikl a kobalt, pocházejí z mnoha dalších zemí. Výrobci automobilů, včetně společnosti Tesla, by mohli zvážit investice dále v hodnotovém řetězci baterií, aby se izolovali od šoků v cenách komodit, jako je ten, který zažívají američtí řidiči v roce 2022.

Pokud má Musk pravdu, pak to spolu s budováním kapacity baterií vypadá jako nejchytřejší strategie, jak si vybudovat konkurenční výhodu v oblasti elektromobilů. A dost možná je to příští "Big Thing"

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Psát, že baterie jsou dost možná next big thing teď, tak to už je možná trochu pozdě 😅😅

Taky si myslím, že na to byla správná doba deset let zpátky

No to je prostě myšlený tak, že to dost možná ještě můžebýt na svém počátku. Nikdo netvrdí, že to vyroste o 1000000 %, ale ten potencialje pořád obrovský. EV jsou jen na začátku

Bylo by divný, kdyby to rikal někdo jinej 😅😅

True shit, Arabové vlastníci ropný společnosti by to asi neřekli😅😅