S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Akcie Lucid Motors: Profit vybírejte ještě dnes, ne později

Firma Lucid Motors se tak nějak stala ikonou pro nové inovativní luxusní americké sedany. Adekvátně na rychlý růst reagovaly i akcie společnosti, které jen za posledních  12 měsíců navýšily o krásných zhruba 333 %. Dlouhodobě firmě rozhodně fandím, dnes jsem ale toho názoru, že by investoři měli zůstat obezřetní, pokud jde o možnou korekci, jejímž pravděpodobným katalyzátorem je rozředění kapitálu. Na tomto názoru trvám a myslím si, že se naskytla ideální příležitost pro uzavření plusových pozic na $LCID-1.4% akciích a krátkodobé uložení kapitálu někam jinam. 

 

Zdroj: lucidmotors.com


Akcie $LCID-1.4% se zdají být drahé

Akcie společnosti Nio $NIO+0.4% se v současné době obchodují s tržní kapitalizací zhruba 64 miliard dolarů. Naproti tomu akcie $LCID-1.4% mají tržní kapitalizaci 65 miliard dolarů. 

 

Společnost Nio dodala za prvních devět měsíců roku 2021 66 395 vozidel. Pro srovnání, společnost Lucid teprve zahájila dodávky vozidel. V roce 2022 plánuje ale dodat již 20 000 vozidel.

 

Dále společnost Nio $NIO+0.4% vykázala ve druhém čtvrtletí roku 2021 hotovostní rezervu ve výši 7,5 miliardy dolarů. Kromě toho společnost získala 2,0 miliardy dolarů v nedávné nabídce akcií. Hotovostní rezerva bude využita na mezinárodní expanzi a zvýšení výrobní kapacity.

 

Na druhou stranu společnost Lucid $LCID-1.4% očekává, že současná hotovostní rezerva bude stačit na provoz do roku 2022. Navíc podle vlastních odhadů společnosti bude volný peněžní tok kladný až v roce 2025. 

 

V letech 2022 až 2024 pak společnost Lucid Motors očekává spotřebu hotovosti ve výši 7,5 miliardy dolarů. To by ale samozřejmě znamenalo významné externí financování prostřednictvím vlastního kapitálu.

 

Pro rostoucí společnost je to samozřejmě přirozené. Snažím se zde však poukázat na to, že akcie $LCID-1.4% se ve srovnání s obdobnými společnostmi zdají být drahé. Uznávám ale, že má prozatím smysl zaúčtovat zisky a znovu zainvestovat na nižší úrovni.

 

Je také pravda, že načasování trhu je prakticky nemožné. Vzhledem k tomu, že akcie $LCID-1.4% získaly dynamiku, může existovat důvod pro další růst o 10 až 15 %. Poměr rizika a výnosu je však převážen na vyšší riziko, než na smysluplný růst ze současné úrovně 43 dolarů.

 

Vrátíme-li se k bodu týkajícímu se ředění akcií, je zcela pravděpodobné, že management využije současné rally k tomu, aby nashromáždil prostředky na expanzi po roce 2022. Jedná se pouze o spekulativní pohled, ale vzhledem k výhledu na spalování hotovosti se zdá být velmi pravděpodobný.


Pozitivní obchodní vývoj

Pomineme-li ocenění, můžeme hovořit o několika pozitivech. V první řadě je plně rezervovaný model Lucid Air Dream Edition, jehož celkový počet rezervací přesáhl 10 000. Také trhy se zdají být s ohledem na první ohlasy optimistické. 

 

Za zmínku stojí, že společnost Lucid $LCID-1.4% již otevřela své první kanadské studio. V následujících čtvrtletích bude první model pravděpodobně uveden na trh v dalších zemích. Společnost Lucid má již nyní v Severní Americe, Evropě a na Středním východě 2 300 zaměstnanců.

 

Kromě toho časopis Motor Trend poskytl Lucid Air silnou pozitivní recenzi. Podle časopisu Motor Trend je Air "nejpřesvědčivějším americkým luxusním vozem poslední doby". Pozitivní recenze spolu s prvními reakcemi na rezervace je rozhodně povzbudivá.

 

Již v září 2021 získal Lucid Air oficiální hodnocení americké Agentury pro ochranu životního prostředí za dojezd 520 mil. Tím Lucid předstihl své kolegy a krásně podtrhuje, že se společnost zaměřuje na inovace.

 

Za zmínku stojí i to, že Lucid začíná s luxusním vozem. V příštích letech však společnost $LCID-1.4% plánuje oslovit i masový trh. Je velmi pravděpodobné, že společnost bude licencovat svou technologii pro výrobu automobilu pro masový trh.

 

Lucid má ambiciózní dlouhodobé plány a v příštích několika letech chystá několik modelů. Pro nejbližší období se však akcie $LCID-1.4% zdají být přepálené. Domnívám se, že vedení pravděpodobně využije příležitosti k naředění vlastního kapitálu a získání prostředků na expanzi. Prozatím má ale smysl vybrat zisky a zvážit opětovnou investici na nižších cenách.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kevinporters má karmu 6209 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

ještě si chvíli počkám, než prodám, ale jinak máte asi pravdu 😄

snad se vám to povede na ATH 😄

je pravda, že ty peníze budou vážně potřebovat 🤔

Díky za super analýzu!

super 😁