S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Nejlepší kombinace vůbec: technologické dividendové akcie

V poslední době jsem si všimla, že spousta investorů naprosto ignoruje technologické akcie, které vyplácení dividendu. Nikdy jsem moc nepochopila, proč by to dělali. Ano, na jednu stranu většina z nich reinvestuje zisky zpátky do jejich businessu, na druhou stranu existují desítky technologických firem, které dosahují nejen růstu, ale zároveň dodávají již zmíněný pasivní příjem v podobě dividend. Je pravda, že technologické společnosti obvykle začínají vyplácet dividendu až poté, co jim dojdou možnosti, jak rozšířit své podnikání pomocí investic a akvizic. Nicméně vyspělé technologické akcie, které vyplácejí dividendy, mohou stále poskytovat stabilní výnosy během poklesů trhu, když dražší technologické akcie klesají. Podívejme se proto na moje 3 momentálně nejoblíbenější kousky...

 

Zdroj: Canva

 

1. Qualcomm $QCOM-2.0% 

Společnost Qualcomm je jedním z předních světových výrobců mobilních čipových sad a modemů základního pásma pro chytré telefony. Vlastní také rozsáhlé portfolio patentů v oblasti bezdrátových technologií, které jí zajišťuje podíl z doslova skoro každého prodaného chytrého telefonu po celém světě.

 

V posledních letech čelila společnost Qualcomm $QCOM-2.0% tvrdé konkurenci ze strany MediaTeku a čipových sad první generace od společností Apple $AAPL-1.8%, Samsung a Huawei. Její licenční činnost čelila také tlaku antimonopolních úřadů, které tvrdily, že jsou její poplatky příliš vysoké.

 

Díky své pověsti "nejlepšího výrobce" však společnost Qualcomm $QCOM-2.0% vyřešila své technické problémy a dodala špičkové nejnovější čipy, pro které světoví výrobci telefonů zase projevili zájem. Výsledkem je, že její upravené tržby ve fiskálním roce 2021 (který skončil v září) vzrostly o krásných 55 % a upravený zisk se více než zdvojnásobil.

 

V letošním roce analytici očekávají, že tržby a zisk společnosti Qualcomm $QCOM-2.0% vzrostou o 18 %, resp. 25 %. Růst společnosti je cyklický, ale svým investorům vrací velké množství volného peněžního toku (FCF).

 

Ve fiskálním roce 2021 společnost Qualcomm vyplatila 74 % svých FCF prostřednictvím zpětných odkupů ve výši 3,4 miliardy dolarů a dividend ve výši 3 miliard dolarů. 

 

Za posledních pět let snížila počet svých akcií v oběhu téměř o čtvrtinu, i když cena jejích akcií vzrostla o více než 140 %, a v současné době vyplácí forwardový výnos 1,6 %.

 

Výnos společnosti Qualcomm $QCOM-2.0% se může zdát nízký, ale její akcie jsou levné na úrovni 15násobku forwardových zisků a zůstává oporou trhu s chytrými telefony. Takto nízké ocenění a dlouhodobý růstový potenciál z ní činí opravdu solidní investici.

 

2. NetApp $NTAP-0.3% 

Společnost NetApp poskytuje širokou škálu cloudových služeb, které pomáhají firmám spravovat obsah, automatizovat úkoly a analyzovat data na veřejných a hybridních cloudových platformách. Pokračující migrace podnikových dat z lokálních serverů do cloudových služeb podporuje dlouhodobý růst společnosti NetApp $NTAP-0.3%.

 

NetApp byla založena téměř před třemi desetiletími a obvykle není považována za rychle rostoucí společnost. Ve fiskálním roce 2021, který skončil v dubnu, vzrostly její tržby pouze o 6 % a upravený zisk na akcii zůstal téměř stejný...

 

Toto zpomalení bylo způsobeno především dopadem pandemie na její objednávky od podnikových zákazníků. Ve fiskálním roce 2022 však společnost $NTAP-0.3% očekává, že její tržby vzrostou o 8-9 % a že její upravený zisk vyskočí o 19-24 %, protože tyto problémy odezní a trh s cloudovými službami bude nadále expandovat.

 

Stejně jako Qualcomm, i NetApp vrací investorům velkou část svých FCF. Ve fiskálním roce 2021 vrátila svým investorům přibližně 46 % svých FCF, a to prostřednictvím 427 milionů dolarů v dividendách a 125 milionů dolarů ve zpětných odkupech. 

 

Očekává, že v letošním roce zůstane její FCF zhruba na stejné úrovni 1,2 miliardy dolarů, protože růst jejího podnikání v oblasti hybridního cloudu s vyšší marží podpoří růst jejího podnikání v oblasti veřejného cloudu s nižší marží.

 

Společnost NetApp $NTAP-0.3% za posledních pět let snížila počet svých akcií o téměř 20 % a v současné době vyplácí forwardový výnos ve výši 2,2 %. Společnost se obchoduje za pouhý 18násobek forwardového zisku, což z ní činí vzácnou investici na trhu cloudových služeb, která vyplácí dividendy.

 

3. Cisco $CSCO-1.7% 

Společnost Cisco je největším světovým výrobcem síťových přepínačů a směrovačů. Tento hardware také spojuje se službami kybernetické bezpečnosti, komunikačním hardwarem a softwarem a dalšími podnikovými aplikacemi.

 

Růst společnosti Cisco $CSCO-1.7% se v posledních dvou letech zpomalil, protože její hlavní infrastrukturní podnikání bylo narušeno obchodní válkou, technologickou válkou a pandemií. V září však na své prezentaci v rámci dne pro investory představila nové růstové cíle pro příští čtyři roky.

 

Společnost Cisco očekává, že v období od fiskálního roku 2021, který skončil letos v červenci, do fiskálního roku 2025 poroste její celkový obrat složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 5-7 %. Stejným tempem by měl růst i upravený zisk.

 

Věří, že těchto cílů dosáhne zvýšením příjmů z předplatného, snížením závislosti na svých starších přepínačích a směrovačích a rozšířením portfolia novějších technologií pro trhy automatizace, vzdálené práce, cloudu, zabezpečení, optiky a internetu věcí (IoT).

 

Společnost $CSCO-1.7% si rovněž stanovila dlouhodobý cíl vracet investorům alespoň 50 % svých FCF prostřednictvím zpětných odkupů a dividend. Toho by mělo být snadné dosáhnout, protože společnost Cisco již v uplynulých 12 měsících vynaložila 42 %, resp. 19 % svých FCF na dividendy a zpětné odkupy. Za posledních pět let také snížila počet svých akcií o více než 15 %.

 

Společnost Cisco $CSCO-1.7% není vzrušující růstovou akcií, ale generuje stabilní výnosy a zároveň vyplácí forwardový výnos 2,6 %. Akcie je levná na 17násobku forwardového zisku a měla by zůstat odolná, pokud se trh propadne.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @r_mrazova80 má karmu 59 a je členem této skupiny od 16/08/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

zajímavý výběr 😄

Hned mám nad čím přemýšlet :-)