S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Společně s EV trhem porostou i tyhle dvě lukrativní akcie

Celý sektor EV se ukázal být v posledních letech opravdu lukrativní výhodnou investicí a nebudu lhát...také jsem značně zainvestoval, dokonce do takové míry, že jsem se raději na chvíli vzdal rozumné diverzifikace, abych mohl raději zainvestovat ještě víc. Moje logika byla a vždy bude naprosto jednoduchá...Očekává se totiž, že prodeje elektromobilů (EV) dosáhnou v roce 2021 7 % všech celosvětově prodaných nových vozidel a přesáhnou pět milionů prodaných kusů. Společnost Research and Markets pak dokonce odhaduje, že do roku 2030 se toto číslo vyšplhá až na neuvěřitelných 48 %.

 

Zdroj: Canva

 

Trh s elektromobily, který je dnes jedním z nejrychleji rostoucích trhů, bude podle prognóz pokračovat v rychlém tempu růstu (CAGR) ve výši 22,6 % nejméně po dobu následujících 6 let. Tímto tempem by se celková hodnota celosvětového trhu s elektromobily zvýšila ze 162 miliard dolarů v roce 2019 na více než 800 miliard dolarů v roce 2027.

 

Albemarle $ALB+1.3% 

Očekává se, že trh s bateriemi pro elektromobily poroste v příštích čtyřech letech tempem 25 % na 67 miliard dolarů, což povede k silné poptávce po lithiu, které je primárním zdrojem energie pro baterie. 

 

Společnost Albemarle $ALB+1.3% je podle kapacity druhým největším výrobcem lithia na světě, ročně vyrobí více než 85 000 tun. Společnost se může pochlubit tržní kapitalizací ve výši 31 miliard dolarů a má těžební provozy v USA, Chile a v australském dole Greenbushes, kde drží 49% podíl na největším světovém ložisku lithia v tvrdých horninách. 

 

Mezi její největší zákazníky patří společnost Panasonic, jeden ze tří největších výrobců baterií pro elektromobily na světě, kteří dohromady tvoří 70 % trhu s bateriemi pro elektromobily.

 

Podnikání společnosti Albemarle $ALB+1.3% v oblasti lithia roste v důsledku poptávky na trhu s elektrickými vozidly. Ve výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí uvedla, že celkové tržby vzrostly o 11 %, a to zčásti díky lithiovému byznysu, který v tomto čtvrtletí zaznamenal meziroční nárůst tržeb o 35 %. Na zvýšení tržeb se podílel rostoucí objem, vyšší ceny a vyšší poptávka.

 

Do budoucna společnost Albemarle $ALB+1.3% očekává pokračující poptávku po lithiu, která povede k vyšším tržbám. To vedlo k revizi zisku na akcii (EPS) za celý rok 2021 směrem nahoru v rozmezí 3,85 až 4,15 dolarů z předchozí projekce 3,35 až 3,70 dolarů, což představuje krásný 17% nárůst.

 

Generální ředitel J. Kent Masters se domnívá, že společnost má dobrou pozici k tomu, aby využila rostoucí poptávky po výrobě elektromobilů posílením výroby lithia na podporu trhu s bateriemi.

 

Tento pozitivní výhled do budoucna podporuje i schválení rozšíření výroby lithia ve svých těžebních zařízeních v Chile. V roce 2018 byla společnosti schválena produkce 145 000 tun uhličitanu lithného ročně - na dalších 22 let - až do roku 2043. 

 

V říjnu také oznámila dvě nové dohody v Číně, kde v roce 2022 zahájí výrobu dvou nových závodů, každý s plánovanou výrobní kapacitou 50 000 tun uhličitanu lithného pro baterie. Očekává se, že výstavba obou nových zařízení bude dokončena do konce roku 2024.  

 

Livent $LTHM-8.5% 

Společnost Livent provozuje výrobní závody v USA, Argentině, Číně, Anglii a Indii. Jako výrobce lithia provozuje nízkonákladové ložisko lithiových minerálů v Argentině a její strategie se zaměřuje na hydroxid lithný - klíčovou složku pro baterie bohaté na nikl. 

 

Společnost odhaduje, že podíl baterií bohatých na nikl na trhu mezi typy baterií vzroste do roku 2030 z 25 % na 75 %. To sice neznamená, že se podíl společnosti Livent na trhu ztrojnásobí, ale potenciál pro nárůst tu rozhodně je.

 

Ve třetím čtvrtletí společnost zaznamenala meziroční nárůst tržeb o 7 %. Vyšší tržby v kombinaci se zlepšenými tržními podmínkami podpořenými vyššími cenami a silnější poptávkou vedly k tomu, že společnost poskytla pozitivní revidovaný celoroční výhled tržeb. Dříve uváděná hodnota 380 milionů dolarů - uprostřed rozpětí - byla zvýšena na novou střední hodnotu 400 milionů dolarů, což představuje krásný 5% nárůst.

 

Při pohledu do budoucna se finanční ředitel Gilberto Antoniazzi domnívá, že společnost je dobře připravena zvládnout narušení dodavatelského řetězce tím, že má zásoby hydroxidu na podporu budoucí výroby a zároveň využívá současných cen a vyšší hrubé marže.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$TM1 (Technology Minerals) výzkum/těžba po celém světě & recyklace baterií v UK.... IPO proběhlo dne 17. listopadu na LSE za cenu 2,25p není se obchoduje kolem 3,40p. Mrkněte na to.

hned se jdu podívat, díky za typ 😁

Společnosti jsou ok, ale ceny akcií už jsou dost mimo na mě. Díky za článek

A co takhle si zaspekulovat na české lithium na Cínovci? Přes společnost European Metals Holdings. Já vím může to pár let trvat, ale mě to zní dobře.

Potřeboval bych více informací...pokud bude dávat smysl, tak proč ne.:)

👌👌👌

48% ve 2030 zní vážně dobře 😁

$ALB+1.3%, $LTHM-8.5% - obě už mám, takže dobrá volba 👍