S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 relativně bezpečné akcie s ultra vysokou dividendou, které vám zajistí pasivní příjem a zmírní dopady inflace

Porážet inflaci za běžných hodnot není až tak těžké. Investování vás tak krásně ochrání. Porážet aktuální inflaci je ale extrémně těžké. Dlouhodobý investor se tak nejspíš bude muset spokojit jen s mírněním jejích dopadů. Dividendové akcie bývají v takových situacích silnou zbraní. Na takto vysokou inflaci ovšem musíme volit těžší kalibry, které nejsou vždy tak extrémně stabilní jako jejich kolegové. Tyto tři by ale mohly být rozumným kompromisem.

Ochránit své peníze v takovéto situaci není nic lehkého

Ne všechny dividendové akcie jsou stejné. Protože výnos je jednoduše funkcí výplaty v poměru k ceně akcie, může se stát, že společnost, která se potýká s problémy a jejíž cena akcií klesá, není ničím jiným než pastí na výnosy. Jinými slovy, společnosti s vysokým výnosem často vyžadují dodatečné analýzy.

Dobrou zprávou je, že existuje řada mimořádně bezpečných dividendových akcií s velmi vysokým výnosem (obecně se termín využívá pro akcie s výnosem 7 % a víc), které mohou pomoci naplnit peněženky investorů v období bezprecedentní nejistoty. 

AGNC Investment Corp.

Stálice v podobných seznamech. Hypoteční investiční fond (REIT) AGNC Investment Corp $AGNC+1.1% . AGNC má nejvyšší výnos z těchto tří a ve 12 z posledních 13 let nabízela dvouciferný výnos.

Mírný pokles. Dividenda se ale stále drží kolem 12 %

Ačkoli produkty, které AGNC nakupuje, mohou být poněkud komplikované, provozní model AGNC je poměrně jednoduchý. Jedná se o společnost, která se snaží půjčovat si peníze za co nejnižší krátkodobou úrokovou sazbu a tento kapitál využívá k nákupu dlouhodobých aktiv s vyšším výnosem, jako jsou cenné papíry kryté hypotékami (MBS).

Odvětví hypotečních REITů je z investičního hlediska tak přitažlivé proto, že jen zřídkakdy dochází k překvapením. Pokud pozorně sledujete výnosovou křivku úrokových sazeb a měnovou politiku Federálního rezervního systému, máte zpravidla dobrou představu o tom, zda se společnost AGNC a její kolegové potýkají s příznivým či nepříznivým prostředím.

V současné době se situace pro hypoteční REITy pravděpodobně nemůže vyvíjet hůře. Úroková křivka se u některých splatností zploštila nebo invertovala a Fed agresivně zvyšuje úrokové sazby ve snaze snížit historicky vysokou inflaci. Zajímavé na hypotečních REITech je však to, že často představují ideální nákup, když se situace zdá být nejchmurnější.

Například i když rychle rostoucí úrokové sazby zvýší krátkodobé výpůjční náklady, vyšší sazby by měly mít v průběhu času znatelně pozitivní dopad na výnosy MBS. U AGNC je třeba vzít v úvahu ještě to, že 66,9 miliardy USD z jejích 68,6 miliardy USD aktiv tvoří agenturní aktiva.  "Agenturní" cenné papíry jsou v nepravděpodobném případě selhání zajištěny federální vládou. Tato dodatečná ochrana umožňuje AGNC spoléhat se na pákový efekt, který zvyšuje její ziskový potenciál.


PennantPark Floating Rate Capital

Pokud hledáte něco, co je pro většinu příjmových investorů hodně mimo radar, společnost pro rozvoj podnikání (BDC) PennantPark Floating Rate Capital $PFLT+0.7% je druhou relativně bezpečnou dividendovou akcií s ultra vysokým výnosem. PennantPark nabízí vydatný 9,5% výnos a již více než sedm let vyplácí měsíční dividendu ve výši 0,095 USD.

Zde ani kupodivu nedošlo k takovému propadu jako ve zbytku trhu

PennantPark jako BDC investuje převážně do zajištěných dluhů středně velkých společností s prvním zástavním právem. Zjednodušeně řečeno to znamená, že PennantPark nakupuje dluh, který je první v pořadí na vyplacení, pokud společnost vyhlásí bankrot.

Dodejme, že "střední společnost" je obvykle veřejně obchodovaná firma s tržní kapitalizací nižší než 2 miliardy USD. Protože společnosti s malou tržní kapitalizací nemusí být časem prověřené, jejich přístup na úvěrové trhy je často omezený. Právě to umožnilo společnosti PennantPark dosáhnout k 31. březnu 2022 v průměru šťavnatého výnosu 7,5 % z dluhových investic.

To, co činí PennantPark Floating Rate Capital tak atraktivním, je složení jeho dluhových investic. Ke konci března tvořily 100 % jejího dluhového portfolia v hodnotě 1,03 miliardy dolarů dluhy s proměnlivou úrokovou sazbou. Vzhledem k tomu, že národní centrální banka nemá jinou možnost než rychle zvyšovat úrokové sazby v boji proti historicky vysoké inflaci, stalo se portfolio dluhových investic společnosti PennantPark skutečným zlatým dolem. Každé zvýšení úrokových sazeb zvyšuje hodnotu zajištěných úvěrů společnosti PennantPark a zvyšuje její příjmy.

Zajímavé však je, že zaměření na společnosti střední třídy nijak nezhoršilo kvalitu dluhu, který společnost PennantPark drží ve svém investičním portfoliu. Jinými slovy, společnost PennantPark je dokonale připravena využít výhod inflačního prostředí.

Altria Group: Altria

Třetí bezpečnou dividendovou akcií s velmi vysokým výnosem, kterou lze zařadit do hledáčku, je tabákový gigant Altria Group $MO-0.9% . Altria se v současné době pyšní výnosem 8,65 % a je jednou z nejvýkonnějších veřejně obchodovaných společností posledního půlstoletí.

8,5 % dividenda je jen jednou ze silných stránek $MO-0.9% 

V jednom ohledu jsou nyní tabákové akcie, jako je Altria, pouhou skořápkou svého dřívějšího já. Lepší pochopení dlouhodobých negativních účinků kouření tabákových výrobků má již více než 50 let vliv na míru kouření dospělých v USA. A aby toho nebylo málo, Altria dostala v červnu 2022 pořádnou kudlu do zad, když americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zakázal prodej vape značky Juul. Výrobky Juul budou moci zůstat na pultech obchodů po dobu odvolacího řízení.  Altria získala 35% podíl ve společnosti Juul v prosinci 2018.

Navzdory těmto nepříznivým okolnostem však skupina Altria zůstává skálopevnou firmou. Začněme tím, že tabákové výrobky obsahují nikotin a nikotin je návyková chemická látka. I při přetrvávajícím poklesu objemu cigaret má Altria dostatečně brutální cenovou sílu u svých tabákových výrobků, aby udržela své tržby a zisk správným směrem.

Navíc společnost Altria prokázala ochotu investovat do vape produktů a tabákových alternativ. Pokud by hodnota investice společnosti do Juul klesla o více než 90 %, Altria by měla možnost spolupracovat s dalšími společnostmi vyrábějícími vapy nebo vyvinout vlastní značky vape. 

V návaznosti na tento bod Altria rovněž získala značný podíl v kanadském licencovaném výrobci konopí Cronos Group. Očekává se, že případná legalizace konopí v USA umožní společnosti Cronos vstoupit na mnohem lukrativnější americký trh. Očekává se, že Altria pomůže společnosti Cronos s marketingem a vývojem produktů, pokud a až k takové federální legalizaci dojde.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 521 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

já jsem teď spokojený se společností $HIMX+2.2% , která má dividendový výnos 17,99 %

tie dividendy su ozaj zaujimave a dost vysoke

$MO-0.9% se bude muset myslím hodně rychle přeorientovat jinam. Což teda dělá. Nikotin je sice návykovej, ale lidi od něho upouští. Což je dobře. A taky teda cena tabákových vyrobků jde nahoru tak brutálním způsobem, že už znám dost lidí, které konečně ta cena od kouření odradila.

No. To je ta lepší varianta. Na tom je svinský to, že si lidi pak ty cigára koupí za jakoukoliv cenu a radši nebudou tři dny jíst

Taky se bojím spíš těchto případů no...

To je bohužel realita. Jenže to je asi úkol pro někoho jinýho, než investory 🤷

To já se zase o tabákový průmysl nebojím. Nejenže vznikají alternativy (nahřívaný tabák), ale mnoho spotřebitelů nehledí ani na přepálené ceny. Tím nijak neobhajuju tabák a ani kuřáky, jsou to jen holá fakta, která jsou důležitá pro investici do tohoto sektoru.

Jaká je vaše volba? Osvědčená $AGNC+1.1% , kontroverzní ale ukrutně výkonná $MO-0.9% , nebo poměrně neznámá $PFLT+0.7% ?

$AGNC+1.1% se mi úplně nepozdává. Do Altrie bych neinvestoval už z principu a $PFLT+0.7% musím omrknout, protože jsem neznal a dost mě to zaujalo

To rád slyším

suhlasim