S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Pro vás asi neznámá akcie, pro mě 10X potenciál růstu v příštích 6 měsících

Ahoj všichni, napadlo mě udělat menší analýzu jedné akcie, která mě nedávno zaujala. Podíváme se na jak na pár technických tak fundamentálních ukazatelů a pokusím se vás přesvědčit, proč se podle mě jedná o velmi zajímavou investici. Dokonce si myslím, že by se akcie následující společnosti mohly v následujících zhruba 6 až 8 měsících zdesetinásobit, tak začneme pár katalyzátory, které mě o tom přesvědčují... 

 

 

První začíná růstem z jejich poslední zprávy o kvartálních výsledcích z minulého týdne. Dutch Bros (BROS) vydělala 23 centů na akcii. To bylo nad odhady analytiků, které počítaly s šesti centy na akcii. Tržby vzrostly o 49,8 % na 129,8 milionu dolarů, což je rovněž nad odhady 125,2 milionu dolarů. Tržby v prodejnách vzrostly o 7,3 %, což je nad očekáváním 5% nárůstu.

 

Dutch Bros rovněž předpokládá, že tržby za příští čtvrtletí (4Q) se budou pohybovat mezi 125 a 128 miliony dolarů, což je značně nad odhady Wall Street, které počítaly se 121,4 mil. Přes veškerý tento růst bylo ještě k tomu na reklamu vynaloženo málo peněz. Při pohledu do mnohem vzdálenější budoucnosti Dutch Bros plánuje do 10 let rozšířit počet prodejen na 4 000, což je agresivní nárůst o 800 % oproti současnosti.

 

Jejich rozhodnutí rozšiřovat prodejny provozované společností namísto franšízy je důvodem, proč si myslím, že růst jejich tržeb bude i nadále exponenciálně růst. Zde je výňatek z reportu 10Q:

 

"Tržby z prodejen provozovaných společností za tři měsíce končící 30. září 2021, vzrostly tržby z prodejen provozovaných společností o 62,9 % na 108,7 milionu dolarů oproti 66,7 milionu dolarům v odpovídajícím období předchozího roku, což představuje nárůst o 42,0 milionu dolarů. 

 

K tomuto nárůstu přispěly prodejny provozované společností ve srovnatelné základně prodejen částkou 3,0 milionu dolarů (4,7 % tržeb stejné prodejny), zatímco nové prodejny provozované společností otevřené v letech 2020 a 2021 přispěly k tomuto nárůstu částkou 39,0 milionu dolarů. 

 

Pro účely výpočtu růstu tržeb stejných prodejen provozovaných společností byly do srovnatelné základny prodejen zahrnuty tržby 145 prodejen provozovaných společností. Za devět měsíců končících 30. září 2021 vzrostly tržby z prodejen provozovaných společností o 64,7 % na 289,5 milionu dolarů oproti 175,8 milionům dolarům ve srovnatelném období předchozího roku, což představuje nárůst o 113,8 milionu dolarů. 

 

K tomuto nárůstu přispěly prodejny provozované společností ve srovnatelné základně prodejen částkou 11,7 milionu dolarů (8,3 % tržeb stejné prodejny), zatímco nové prodejny provozované společností otevřené v letech 2020 a 2021 přispěly k tomuto nárůstu částkou 102,1 milionu dolarů. Pro účely výpočtu růstu tržeb stejných prodejen provozovaných společností byly do srovnatelné základny prodejen zahrnuty tržby 120 prodejen provozovaných společností."

 

Nyní přejděme k základním údajům a srovnání s hlavním konkurentem. Kombinace všech výše uvedených informací se skutečností, že společnost Starbucks $SBUX-0.4% nedosáhla předpokládaných tržeb ve třech z posledních čtyř čtvrtletí, nám v širším smyslu říká, že mladá generace je v poslední době opravdu táhnuta k Dutch Bros. 

 

Dutch Bros má mnohem odlišnější obchodní model bez vnitřního stravování, dvě oddělená drive thru okna, venkovní stravování, které optimalizuje prázdný prostor mezi budovou a drive thru, a uvítá vás "barista", který přistoupí k vašemu vozidlu, namísto alternativy zastavení u reproduktoru. 

 

Díky zákaznickému servisu a propagačním akcím se zákazníci vracejí - ale většina z nich se vrací jednoduše proto, že káva chutná lépe a je rozmanitější než u konkurence. Dutch Bros (BROS) nemusí utrácet peníze za větší budovy a jejich venkovní restaurace je po škole oblíbená mezi dětmi. 

 

Zaměřují se na venkovské oblasti podobně jako Walmart $WMT-0.7%. Potřebují prostor na parkovišti, když jsou fronty příliš dlouhé (za tento prostor btw. neplatí). Mají možnost chodit k okénkům, což bych viděl v budoucnu fungovat na letištích nebo v nákupních centrech, pokud by se rozhodli jít touto cestou bez využití dine-in. 

 

Jejich aplikace byla spuštěna teprve v průběhu roku a už má přes 2 miliony uživatelů. Káva tvoří pouze 30 % jejich tržeb. To nám ukazuje, jak velkou rozmanitost má jejich nabídka, která zahrnuje také jejich energetické nápoje Rebel, šlehačkové koktejly a muffiny.

 

Vydělte tržní kapitalizaci 500 prodejnami a získáte přibližně 20 milionů dolarů na prodejnu. Starbucks má asi 4 miliony dolarů na prodejnu, ale je to mnohem zavedenější společnost, která téměř každé čtvrtletí nesplňuje očekávání tržeb a má také vyšší režijní náklady na stravování. 

 

20 milionů dolarů na prodejnu je drahé, ale je to rostoucí společnost. Zeptejte se Elona, jestli se dívá na tržní kapitalizaci 😂. Pokud zohledníte dobu uzamčení (Podle jejich 10Q vlastní spoluzakladatel 74 % akcií třídy A,B,C a D. Je také pod blokační lhůtou... což znamená, že nesmí prodávat po dobu 180 dní od data IPO. Pokud nebude moci prodat, cena akcií se zvýší díky menšímu počtu akcií v oběhu) a akcie skutečně dostupné na trhu momentálně, jejich tržní kapitalizace je ve skutečnosti 4 miliardy dolarů. Tržby jsou asi 500 milionů ročně a toto číslo se příští rok zdvojnásobí.

 

V oběhu je pouze 163 milionů akcií a většina z nich je zablokovaná!!! Pokud můžeme například s 568 miliony akcií pohnout BlackBerry $BB+2.4% o 500 % nebo s 493 miliony akcií AMC $AMC+9.8% o více než 2 600 %, pak můžeme pohnout s akciemi, kterých je 163 milionů, zatímco většina z nich je v současné době uzamčena. 

 

Ve většině případů je 80 % jejich akcií z regulačních důvodů uzamčeno na 180 dní. To je například důvod, proč Palantir $PLTR-0.6% zaznamenal svůj růst. Tím bychom se dostali na pouhých 66 504 000 akcií v oběhu, které jsou aktuálně v oběhu, přičemž zhruba 96 496 000 je uzamčeno do května 2022!!! 🚀Dutch Bros se může stát dalším Starbucksem $SBUX-0.4%. Útočí na venkovské/příměstské oblasti podobně, jako se to na začátku podařilo Walmartu $WMT-0.7%.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Fúha, tak toto je silná analýza. Toto sa môže podľa mňa stať len vtedy, ak to vypumpujú chlapci z Redditu. 10 násobné zvýšenie spoločnosti ktorá má tržby okolo $485M pre tento rok by znamenalo že by sa z 3 miliardovej spoločnosti stala 30 miliardová. A toto všetko za pol roka? Nehovorím, že to nie je možné, už som videl na burze všeličo, ale je to proste nereálne. Pri Vašom porovnávaní so spoločnosťou $SBUX-0.4% , ktorá má tržby viac ako 30 miliárd (skoro 70 násobne viack ako BROS), je podľa Vašich vlastných metrík buď podhodnotená, alebo už teraz je BROS nadhodnotená.

právě proto spoléhám na kluky z Redditu 😂...uznávám, že je těch 30 miliard možná trochu moc, ale 20 bychom zvládnout mohli 😁

👍