S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Všechno padá? Ale kdeže. Analytici jsou přesvědčení, že tyto akcie vyrostou do konce roku až o 350 %

V letošní výsledkové sezóně se většina investorů do indexu S&P 500 nemá na co těšit. Možná by se ale našlo pár výjimek. Samozřejmě všichni víme, že analýza a očekávání odborníků ještě nic neznamená. Není nikdy ale od věci se alespoň podívat na důvody a myšlenky, na kterých jsou analýzy postaveny. Dost často mohou investorům pomoct pochopit mechanismy, které způsobují pohyb ceny akcií.

Podle analytiků si těchto 8 akcií připíše až 350 %

Podle analytiků je důležité sledovat růst zisku. Zní to logicky... U všech 8 akcií, u nichž byl zaznamenán velký růst zisku ve druhém čtvrtletí, letos vzrostly, zatímco index S&P 500 klesl o 19 %. Proč? Podle Johna Butterse ze společnosti FactSet dosáhly společnosti z indexu S&P 500 jako skupina pouze 4,2% růstu zisku. A pokud je to správně, bude to nejslabší období růstu zisku indexu S&P 500 od čtvrtého čtvrtletí roku 2020.

"Vzhledem k tomu, že zisky se měří v nominálních dolarech, bude to pravděpodobně podpora pro výsledkovou sezónu (Q2), která právě začíná, a poskytne další úlevu obavám z recese," uvedl Matt Peron, ředitel výzkumu ve společnosti Janus Henderson Investors.

Je normální a rozumné očekávat, že společnosti z indexu S&P 500 si povedou lépe, než si myslí analytici. V tomto čtvrtletí by však překvapení mohlo být tlumené. Z malého počtu společností z indexu S&P 500, které zatím oznámily výsledky za druhé čtvrtletí, jen 60 % překonalo očekávání, říká Butters. To je méně než 77 % společností, které v posledních pěti letech překonaly odhady zisku. Překvapení jsou navíc menší. Ze společností z indexu S&P 500, které překonaly odhady zisku, je překonaly pouze o 2 %. To je zlomek hodnoty 8,8 %, o kterou obvykle překonávají odhady analytiků.

Navíc tři společnosti z indexu S&P 500 již varovaly před ziskem ve třetím čtvrtletí. A vzhledem k tomu, že se všechny tyto negativní zprávy hromadí, je spravedlivé, že investoři v indexu S&P 500 budou hledat nějaké světlé výjimky.

Není pochyb o tom, že investoři, kteří hledají velké skoky v ziscích, je najdou vjednom  sektoru: v energetice. Všechny z devíti společností z indexu S&P 500, u nichž se očekává největší skok zisku ve druhém čtvrtletí, kromě jedné, jsou z energetického sektoru.

Největší z nich je Valero $VLO-0.3% , rafinér a prodejce ropy se sídlem v texaském San Antoniu. Analytici se domnívají, že společnost vydělá 9,39 USD na akcii, což je o neuvěřitelných 1 857 % více než ve stejném období předchozího roku. To je větší skok v zisku, než jaký zaznamenaly ve druhém čtvrtletí všechny společnosti z indexu S&P 500.

Na druhém místě v očekávaném růstu zisku v rámci indexu S&P 500 je další energetická firma. Analytici se domnívají, že společnost Marathon Petroleum $MPC-0.2% vydělá ve čtvrtletí končícím v červnu 7,68 USD na akcii. Pokud mají pravdu, představovalo by to 1 047% nárůst zisku. Není divu, že akcie společností Valero a Marathon letos vzrostly o 39 %, resp. 32 %.

Hvězdný růst zisků za čtvrtletí mimo energetický sektor S&P 500 musíte hledat daleko široko. Vzácnou výjimkou je společnost CF $CF+0.3%.

Prodejce dusíku a vodíku vydělal během čtvrtletí 6,04 USD na akcii, což je o více než 425 % více než ve druhém čtvrtletí roku 2021. Jen v letošním roce akcie vzrostly o více než 20 %.

Vždy je možné, že analytici jsou ohledně zisku energetických společností příliš optimističtí. Ale vzhledem k tomu, o kolik letos vzrostla cena ropy, je celkem jisté, že hospodářský výsledek energetických firem poroste mnohem rychleji než index S&P 500.

Kompletní výčet akcií, u který analytici očekávají růst zisku a tím pádem i ceny zde: 

Zdroj @mattkrantz

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Occidental poroste už jen z principu...

Rozhodně k tomu má nakročeno

Fuuu, to je docela troufalé

Jako jo, vycházet jen z jednoho údaje může být dost riskantní

To teda