S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Co se skrývá za hrůzostrašným propadem 26% společnosti Snap?

Akcie společnosti Snap $SNAP+0.2% se ve čtvrtek propadly o více než 26%, což bylo následkem neuspokojivých výsledků společnosti. Je to poměrně drsná rána pro společnost, která už tak bylo o -65% od začátku roku. Co bylo tak zdrcující, že společnost vykázala dalších -26,7%? Jaké jsou další vyhlídky společnosti? To vše si rozebereme v dnešním článku.

 

Akcie společnosti Snap se ve čtvrtek propadly o více než 26% v premarketu poté, co společnost sociálních médií oznámila neuspokojivé výsledky za druhé čtvrtletí a uvedla, že plánuje zpomalit nábor zaměstnanců, protože počítá s oslabením růstu příjmů.

I přesto spoluzakladatelé Evan Spiegel, generální ředitel a technologický šéf Bobby Murphy souhlasili s novými pracovními smlouvami, které je udrží v práci nejméně do ledna 2027. Plus se spekuluje i o tučných bonusech.

Zpátky k číslům:

  • Zisk na akcii: Ztráta 2 centy, upravená, versus očekávaná ztráta 1 cent.
  • Tržby: 1,11 miliardy dolarů oproti očekávaným 1,14 miliardy dolarů.
  • Globální denní aktivní uživatelé (DAU): 347 milionů oproti očekávaným 344,2 milionu.

Ve svém dopise pro investory společnost Snap uvedla, že neposkytuje pokyny pro třetí čtvrtletí, protože "výhledová viditelnost zůstává neuvěřitelně náročná". Společnost uvedla, že dosavadní příjmy v tomto období jsou "přibližně ploché" od předchozího roku. 

  • Analytici podle společnosti Refinitiv očekávali pro třetí čtvrtletí růst tržeb o 18 %.

"Nejsme spokojeni s výsledky, které přinášíme, bez ohledu na aktuální protivítr," uvedla společnost v dopise.

Další těžká kapitola pro společnost Snap, jehož akcie ztratily téměř dvě třetiny své hodnoty v roce 2022. V květnu společnost Snap uvedla, že nesplní pokyny pro druhé čtvrtletí, které stanovila v předchozím měsíci, což vedlo k 43% propadu ceny akcií. V té době Snap citoval makroekonomické prostředí, které se zhoršovalo mnohem rychleji, než se očekávalo.

"Druhé čtvrtletí roku 2022 se ukázalo jako náročnější, než jsme očekávali," uvedl Snap v dopise pro investory. Společnost uvedla, že nyní plánuje "podstatně zpomalit tempo náboru zaměstnanců, stejně jako tempo růstu provozních nákladů".

Co stojí za špatným rokem společnosti?

Snap připisuje své neuspokojivé výsledky zpomalující se poptávce po své online reklamní platformě. Navíc náročná ekonomika, aktualizace iOS od Applu v roce 2021 a zvýšená konkurence společností, jako je TikTok, vedly obchodníky k tomu, aby stáhli své výdaje.

  • Snap uvedl, že dokonce i některé relativně zdravé podniky omezují své závazky kvůli "tlaku na vstupní náklady v důsledku inflace".

"V některých odvětvích s vysokým růstem podniky přehodnocují úroveň investic uprostřed rostoucích nákladů na kapitál, což se dále odráží v rozpočtech kampaní a úrovni nabídek na akci," uvedl Snap.

  • Alespoň jedna dobrá zpráva pro investory: Snap také oznámil program zpětného odkupu akcií ve výši až 500 milionů dolarů.

Začátkem tohoto týdne Snap debutoval Snapchat pro web, desktopovou verzi mobilní aplikace Snapchat, kterou mohou lidé použít k odesílání zpráv a videohovorům se svými kontakty.

Snap odhalil novou desktopovou aplikaci krátce poté, co debutoval svůj plán placeného předplatného Snapchat +, který stojí $ 3.99 měsíčně a umožňuje lidem přístup k časným funkcím a zjistit, kdo si prohlédl jejich Snaps = příspěvky.

Další výhled je nejistý, kdy se dozvíme něco víc?

Investoři brzy získají jasnější představu o online reklamním prostředí. Twitter je připraven oznámit výsledky v pátek ráno, následovaný Googlem a Meta Platforms příští týden. Popřípadě ještě výsledky Pinterest.

Akcie Meta a Pinterest ve čtvrtek klesly o 5%, zatímco akcie Alphabet klesly o 2,9% a Twitter klesl o 1,5%.

Co si o tom myslíte vy? Jak na tom budou společnosti zaměřené na soc. sítě a reklamu? Bude pro ně rok 2022 v konečném součtu zklamáním nebo nás překvapí?

Závěr

Až takovou reakci jsem vážně neočekával (tedy ztrátu -26,7% na základě těchto zpráv). Nicméně se tímto propadem dostáváme na velice zajímavou cenu, kterou možná mnozí využijí pro investici. Osobně nevnímám Snap jako dobrou investici - verze předplatného není na trhu příliš dlouho a to samé se dá říct i o desktopové verzi aplikace. Na trhu je stále dost napjatá situace a konkurence, řekl bych, že to co zažívá sektor soc. sítí nebo platforem, je srovnatelné se streamovacím sektorem. Mnoho stejných problémů, které nemají v nejbližší době řešení a zároveň nám společnosti neposkytují nic, jako vodítko pro možné zlepšení.

  • Konečné rozhodnutí je však na každém z vás. Takže se vás ptám: Budete kupovat dip?🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Vnímáte aktuální propad jako příležitost?

Vote to see the results! 20 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1256 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ten prepad je veľmi veľký to si hádam ani nezaslúžia

Nejspíš ne, když se společnost sama bojí dalšího výhledu do konce r. 2022, tak to není rozhodně známka nějakého možného zlepšení. Nejistotu nemám rád - a ta zde aktuálně panuje.

Kdo by taky vyhledával nejistotu 😄 Ale těžko říct, společnost nechci úplně zatracovat, nemám pro ni vytvořenou analýzu a ani výpočet reálné ceny, takže je to víceméně můj názor na základě aktuálních a pár předchozích dat.

Reklama + zpomalující se nábor = -26%, to je celkem sešup. Nicméně ta cena už vypadá podobně, jako tomu bylo v roce 2020 + nám přibývají novinky právě v podobě předplatného a reklamy či desktop verze - ba naopak, já zde příležitost vidím. Cena z roku 2020+ novinky.

Jsem rád, že se zde ukazují i odlišné názory a pohledy na společnost. Někdo vidí nejistotu, druhý pak vidí zase příležitost👌