S&P 500 ^GSPC 5,321.84 +0.35%
Nvidia NVDA $946.18 +2.31%
Tesla TSLA $175.27 -1.23%
Alphabet GOOG $179.39 +1.18%
Microsoft MSFT $425.11 +1.17%
Apple AAPL $191.64 +0.93%
Amazon AMZN $185.08 +0.21%
Meta META $471.81 -0.02%

"Je to větší bublina než ta před rokem 1929," do přepáleného Rivianu už se pustili Burry i Musk

Odvětví elektromobilů se v posledních letech ukázalo být velmi lukrativní investicí, díky čemuž byli brzcí investoři opravdu bohatě odměněni. Samotné elektromobily získávají na trhu takový podíl, jaký bychom normálně očekávali až třeba za několik let. Například podle portálu EV-Volumes.com bylo v první polovině roku 2021 prodáno 6,3 % vozidel s elektrickým pohonem, což je více než dvojnásobek 3% podílu na trhu v první polovině roku 2020. S růstem trhu přišly i nové automobilky jako například startup Rivian, který minulý týden vstoupil na burzu a stal se během následujících 8 dní pátou nejhodnotnější automobilkou na světě s absurdní tržní kapitalizací 130 miliard dolarů (16.11. byl dokonce 3. až před Volkswagenem).

 

 

Michael Burry, známý jako hvězda klasického filmu Michaela Lewise The Big Short, si o velkém debutu společnosti Rivian myslel své:

 

„Větší bublina než před rokem 1929. Absurdnější valuace než v devadesátých letech. Více geopolitických sporů než v 70. letech,“ uvedl v nyní již smazaném tweetu (má ve zvyku své myšlenky rychle mazat), který odkazoval na článek ve Wall Street Journal, v němž je Rivian popisován jako "vládní jednorožec", protože jeho vzestup byl postaven na vládních stimulačních šecích, které proudí na akciový trh, a na dotacích pro výrobce elektromobilů.

 

K situaci se vyjádřil i generální ředitel společnosti Tesla $TSLA-1.2% Elon Musk, který zase na Twitteru napsal: "Doufám, že se jim podaří dosáhnout vysoké produkce a rentabilního cash flow. Až to je skutečný test." 

 

https://twitter.com/BurryArchive/status/1459180731742228518 

 

Burry na Muskův tweet o "skutečné zkoušce" Rivianu odpověděl: "Ne, @elonmusk, skutečným testem je dosáhnout toho bez masivních vládních a elektrických dotací na zádech daňových poplatníků, kteří vaše auta nevlastní." Ano, i tento tweet nakonec smazal 😂.

 

Jistě lze argumentovat tím, že drtivá většina daňových poplatníků, kteří nejezdí elektromobily, dává společnostem, jako jsou Tesla a Rivian, určitou výhodu. Americká ekonomika je však plná dotací a každý, kdo sledoval klopýtavý průběh konference COP26, by si mohl myslet, že dotace na elektromobily se alespoň snaží přinést potřebnou změnu.

 

Burry stojí na pevnějším základě a zpochybňuje míru spekulací, které v posledních dnech poslaly akcie Rivianu tak vysoko – a je třeba zdůraznit, že akcie Tesly $TSLA-1.2% od začátku roku 2020 vzrostly o více než 1000 %.

 

Zatímco čistě elektrické společnosti jsou v mnohem silnější pozici než starší automobilky, které se snaží přejít na elektromobily, Rivian $RIVN+0.1% čeká dlouhá a obtížná cesta i k pouhému dosažení ziskovosti.

 

IPO společnosti Rivian

Automobilka Rivian nenásledovala ostatní výrobce elektromobilů a neuvedla své akcie na burzu prostřednictvím v uplynulém období velmi populární SPAC fúze. Místo toho své akcie na burzu nabídla prostřednictvím tradiční primární veřejné nabídky (IPO). Nabídková cena činila 78 dolarů, což je nad původním cenovým rozmezím 72 až 74 dolarů. 

 

Prodej akcií umožnil společnosti Rivian $RIVN+0.1% získat z IPO přibližně 12 miliard dolarů, čímž vznikla dostatečná peněžní základna, která téměř zaručuje, že může tento začínající výrobce elektromobilů financovat uvedení na trh a výrobu svých dvou dalších hlavních modelů své značky. 

 

Tržní ocenění společnosti Rivian v době IPO činilo přibližně 77 miliard dolarů. Akcie společnosti od IPO minulý týden prudce rostly a dosáhly rekordní hodnoty 178 dolarů, což znamená zhruba 123% výnos. 

 

Díky prudkému nárůstu ceny akcií společnosti činí nyní tržní kapitalizace tohoto výrobce elektrických vozidel 127 miliard dolarů. Tím se Rivian stává nejdražší společností na světě, která vyrábí elektromobily a doposud si nesáhla na zisk 😅. 

 

Tržní hodnota společnosti Rivian $RIVN+0.1% rovněž překonala jednotlivé tržní hodnoty společností General Motors $GM-0.3% a Ford $F+0.1%. General Motors a Ford jsou dvě největší americké automobilové značky, které společně vyrábějí miliony vozidel ročně (v roce 2020 přes 11 000 000 kusů).

 

Miliardové příjmy, kterých obě společnosti dosahují z prodeje těchto vozidel, jsou generovány portfoliem desítek různých modelů. Společnost Rivian má však pouze dva modely: R1T, elektrický pickup s dojezdem více než 482 km a základní cenou 67 500 dolarů, a R1S, plně elektrický sportovně-užitkový vůz s dojezdem 508 km podle odhadu EPA a cenou 70 000 dolarů.

 

R1T a R1S

 

Do 31. říjnu 2021 vyrobila společnost Rivian pouze 180 vozů R1T a dodala 156 vozů R1T. Do konce roku plánuje Rivian vyrobit 1 200 vozů R1T a 25 vozů R1S a dodat 1 000 vozů R1T a 15 vozů R1S. Rád bych proto zdůraznil, že se ocenění společnosti týká výhradně jejího potenciálu prodeje v opravdu daleké budoucnosti, nikoli prodeje, kterého v současnosti dosahuje nebo je i s vypětím všech svých sil schopna dosáhnout.

 

Společnost na základě odhadů uvedených v registračním prohlášení vidí celkový celosvětový oslovitelný trh pro svá elektrická vozidla ve výši přibližně 9 bilionů dolarů. Tato velikost TAM zahrnuje spotřebitelský i komerční trh.

 

 

Investoři jsou hladoví po akciích elektromobilů, které slibují silný růst tržní kapitalizace a tržeb, takže IPO společnosti Rivian přišlo v pravý čas. Automobilka však zatím negeneruje žádné tržby a vykazuje jen a pouze ztráty...což naivní investoři bohužel ignorují. 

 

Provozní náklady za prvních šest měsíců roku 2021 činily téměř miliardu dolarů a dá se očekávat, že bude Rivian v příštích letech vykazovat značné ztráty, až naplno rozjede a rozšíří výrobu a začne dodávat více vozů zákazníkům.

 

Ocenění P/S je těžko ospravedlnitelné...

Hodně optimisticky odhaduji, že společnost Rivian $RIVN+0.1% může do konce roku 2023 zvýšit výrobu a dodávky na 20 000 až 30 000 vozidel ročně. A to za předpokladu průměrné ceny vozidla 70 000 dolarů (bez započtení významných doplňků pro přizpůsobení) dělá za tyto dva roky potenciální tržby ve výši pouhých 1,4 až 2,1 miliardy dolarů. 

 

Společnost pravděpodobně v příštích letech nevykáže žádný provozní ani čistý zisk, protože udělá (respektive bude muset dělat) vše pro to, aby dosáhla masové výrobní kapacity. Tesle $TSLA-1.2% trvalo více než deset let, než se stala ziskovou a dosáhla toho až při značném produkčním objemu. 

 

Při předpokládaných tržbách ve výši 1,4 miliardy dolarů (2023) se akcie společnosti Rivian prodávají za neuvěřitelný 80násobek tržeb 😲. A to jsou stále jen tržby, nikoliv zisky. Většina výrobců elektromobilů s existujícími produkty je k mání za poměry P/S kolem 5-8, přičemž Tesla je jedinou výjimkou s vyšším násobitelem prodejů...

 
Rizika 

Rivian $RIVN+0.1% má nyní nejvyšší tržní hodnotu ze všech společností zabývajících se elektromobily, které doposud nemají žádné prodeje, jež by stály za řeč, což znamená, že investoři plně oceňují potenciál budoucích příjmů společnosti...a definitivně ji již extrémně nadhodnocují 😂.

 

Vzhledem k vysokému ocenění existuje značné riziko, že po počátečním nárůstu se toto ocenění nepodaří udržet. Také další výrobci elektromobilů jako například Lucid Group $LCID-0.7% a Lordstown $RIDE vyvolali při svém debutu na burze silné první reakce, ale po opadnutí prvotního nadšení ocenění výrazně pokleslo do poněkud reálnějších hodnot. 

 

Rivian stále nemá žádné prodeje a dodávky zákazníkům teprve začaly. To znamená, že společnost stále čelí značným výzvám spojeným s náběhem výroby a dodávkami vozidel. Zpoždění výroby, stažení z trhu kvůli bezpečnosti nebo nepříznivé recenze by navíc mohly poškodit vnímání společnosti Rivian na trhu v dlouhodobějším horizontu. Konkurence v sektoru elektromobilů se navíc také již velmi brzy zvýší, protože Ford $F+0.1% a General Motors $GM-0.3% se chystají v roce 2022 uvést na trh vlastní elektromobily typu pick-up, jež budou přímou konkurencí pro model R1T.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

 

#elonmusk #michaelburry #rivian #tesla #ford #generalmotors #thebigshort #wallstreetjournal #lucid #lordstown

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je to úplně stejné jako v roce 1999. Podívejte se na vývoj akcií Amazonu nebo Microsoftu v té době. Ty firmy reálně změnily svět a staly se z nich nejúspěšnější byznysy světa, ale v té době se z pohledu ocenění dostaly nesmyslně vysoko, kde to nemělo opodstatnění. A úplně stejně jako tehdy, i teď budou všechny EV automobilky dříve či později sestoupit zpět nohama na zem. Teda ty nejlepší, které se dokáží globálně prosadit, většina z nich samozřejmě bude pokračovat až do pekla, kde shoří, jako tam po dot-com bublině zamířila hromada do nebes vyhnaných internetových firem. Kdo z vás by si s chutí koupil $AMZN+0.2% nebo $MSFT+1.2% po prasknutí internetové bubliny? Stačí se poučit z historie, zřejmě budeme mít stejnou příležitost v rámci elektromobilů.

Určitě s vámi souhlasím, že se pomalu blížíme k něčemu podobnému jako byla .com bublina, ale nejsem si zrovna jistý, jestli to ucítí jen EV sektor. Za mě by to za pár let mohlo vypadat spíš obecně na tech akcie, které rapidně spadnou. Obecně rozumnější valuace by byly rozhodně fajn 😄.

Partner

Jestli to v téhle chvíli někdo kupuje na long, tak je blázen. Nebo spíš hlupák. Do $RIVN+0.1%  bych vstoupil, kdyby valuace byla 20-30 miliard dolarů. Což věřím, že nám ještě nějaká menší tržní korekce přinese.

od včera to šlo krásně shortovat 😁

Když člověk sleduje trhy jako $INTC+1.4% $STNE-0.4% atp., kde svítí obrovský nápis SALE a mezitím se našli tací, co nakupovali $RIVN+0.1% za 170 $/akcie 🤣. EV bublina se hezky nafukuje... jenom nevím, jak to ty ostatní automobilky zvládnou ukecat bez memelorda Muska, aby při prvním zádrhelu všichni zase neprodali a neutekli.

jestli někdo nakoupil $RIVN+0.1% za 170 $/akcie, tak si pár let počká, než ho tam zase vyzvedneme 😂

Relativně dobrá ukázka toho, jak dneska investoři smýšlejí. Představa, že $RIVN+0.1% bude automaticky další Teslou, je absurdní. Ale lidi tomu jsou očividně schopni bez problémů uvěřit. To samé probíhá u $LCID-0.7%.

Přesně tak, jak $RIVN+0.1%, tak $LCID-0.7% nelze s $TSLA-1.2% v žádném případě srovnávat...naprosto odlišné obchodní modely a potenciál 😅

To, že je 5 nejhodnotnější automobilkou je prostě naprosto absurdní

souhlasím, firma má sice zajímavé produkty, ale ne dostatečnou základnu potenciálních zákazníků 😅

to, ty jejich modely jsem viděl, jsou fajn...ale ne 130 miliard dolarů valuace fajn 😅

Že by nám to Cassandra už shortovala lol 😂?

dost možná ano 😂

tak tím snad pokryje ztrátu ze shortování $TSLA-1.2% 😂

Přesně proto se celému EV sektoru vyhýbám 🤔

to zase neděláte podle mě dobře, přicházíte o spoustu zisků...

já nevím, přesně kvůli věcem jako je $RIVN+0.1% mi to přijde extrémně volatilní a nebezpečné...

Ehm...@Cassandra by se měl konečně naučit nemazat příspěvky...v tomhle je Burry naprosto příšerný. Jeden negativní komentář a hned je pryč tvl 😐. Jinak $RIVN+0.1% bych shortoval pánové 😂

Burry je trochu blázen v tomhle 😅 $RIVN+0.1% bych také shortoval 😁

že by se to po včerejšku dneska konečně sesypalo 😄?

Ale jako R1T a R1S jsou naprosto luxusní 😂 třeba, škoda, že jsou akcie $RIVN+0.1% tak strašně přepálené...rád bych totiž zainvestoval. Jinak fajn text, díky 😄

také se mi oba modely líbí...škoda no, ale tak můžete je shortovat 😂

no vidíte, to je technicky vzato také možnost jak zainvestovat 😆

🤔